Iaşi - două recorduri mondiale oficiale. Sarmalele și perele ne-au făcut celebri în lume
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

Iaşi - două recorduri mondiale oficiale. Sarmalele și perele ne-au făcut celebri în lume

GALERIE
Parul lui Sticea2
  • Parul lui Sticea2
- +

Două recorduri mondiale au fost recent atribuite Iaşului de către cunoscuta asociaţie internaţională „World Record Academy”. Este vorba de cel mai vechi pom fructifer aflat încă pe rod, precum şi de cele mai multe sarmale servite vreodată în lume. În primul caz, pomul avut în vedere este „Părul lui Sticea” din comuna ieşeană Ciohorăni, vechi de peste 600 de ani, cunoscut încă de pe vremea invaziilor tătare. Al doilea record mondial atribuit Iaşului şi înregistrat oficial ca atare este „Cele mai multe porţii de sarmale de varză servite”. Înregistrarea recordului s-a făcut la sărbătoarea Sfintei Parascheva de anul trecut de la Iaşi, când au fost împărţite peste 60.000 de sarmale, titlul fiind atribuit Primăriei luna trecută

Unul dintre pomii seculari ai Iaşului - Părul lui Sticea din Ciohorăni - a intrat recent în „World Record Academy” ca fiind cel mai vechi pom fructifer care încă este rodnic din lume. Experţii au determinat faptul că acesta ar avea 613 ani ca vechime, iar numele îl poartă după cel al celui care l-a plantat, chiar în faţa porţii unde trăiesc şi astăzi descendenţi ai lui Sticea. Conform reprezentanţilor comunei, arborele creşte la marginea drumului comunal axial, din localitatea care dă numele comunei Ciohorăni, iar Asociaţia Oendro-Ornamentală „Anastasie Fătu” din Iaşi a stabilit o serie de criterii dendrometrice ale arborelui.

Caracteristicele vestitului păr

Acesta ar avea, conform analizei făcute de asociaţie, peste 12 metri înălţime, o circumferinţă a tulpinii de circa 430 de centimetri, diametrul de aproape 140 de centimetri, scoarţa groasă de 20 milimetri, iar volumul arborelui ar fi de 8,120 metri cubi, 20% însemnând o scorbură adâncă, de 6 metri înălţime, în interiorul scoarţei.

Conform analizelor realizate de Asociaţia Oendro-Ornamentală „A. Fătu”, în urmă cu aproximativ cinci ani în judeţul Iaşi existau peste 380 de arbori seculari, unul dintre cei mai vârstnici fiind un tei hibrid de la Mănăstirea Bârnova - ce ar trebui să aibă astăzi circa 680 de ani.

Despre părul lui Sticea, preşedintele asociaţiei declara în 2015 pentru Agerpress că, aflat la marginea vestică a satului, cu vedere spre Valea Moldovei, acesta era folosit ca un fel de punct de observaţie în cazul invaziilor străine dese care loveau Moldova în secolele al XVII-lea şi XVIII-lea.

 

Sarmalele „World Record Academy”

„În anul 1717, când părul avea aproximativ 307 ani şi o înălţime de aproximativ un metru, tătarii, traversând Valea Moldovei şi Pasul Tihuţa, au ajuns în Maramureş, aproape de Baia Mare, unde au fost înfrânţi de ţăranii din Şişeşti şi Cavnic. Aici, în 1852 a fost ridicat un obelisc de 7,2 m înălţime cu inscripţia în latină «În anul 1717 până aici au ajuns tătarii». Deci este posibil ca acest venerabil pom fructifer să fi servit ca post de observaţie, de unde i-a rămas şi numele”, a declarat Ion Lupu pentru sursa citată.

Acesta nu este singurul record recent din zona Iaşului care a fost indexat de către „World Record Academy”. Pe 9 octombrie a fost atribuit Primăriei Iaşi următorul record: „Cele mai multe porţii de sarmale de varză servite”, făcându-se referire la pelerinajul de la moaştele Sfintei Parascheva din 2019, când Primăria Iaşi a realizat şi a distribuit aproximativ 60.000 de sarmale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.