Primarilor nu le plac banii UE: din 98 comune în total din judeţ, doar 13 au atras fonduri POR

Iaşul, bătut de Neamţ la banii atraşi de la UE. 90% dintre comunele ieșene, neinteresate

sâmbătă, 12 martie 2022, 03:00
4 MIN
 Iaşul, bătut de Neamţ la banii atraşi de la UE. 90% dintre comunele ieșene, neinteresate

Infuzia de fonduri europene la nivelul Iaşului a trecut pragul de 2 miliarde lei în cazul celui mai popular program de finanţare UE. Toate proiectele derulate prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020 trebuie finalizate cel târziu anul viitor. POR este unul dintre cele şapte programe UE, dar este şi cel mai cunoscut: beneficiarii sunt în principal autorităţile locale, alături de firme, unversităţi, spitale şi lăcaşuri de cult. Judeţul Iaşi, cel mai mare ca populaţie, conduce în topul regional după valoarea totală a proiectelor, dar ocupă locul doi dacă raportăm finanţările la numărul de locuitori. Media regiunii este de circa 560 euro/locuitor. În frunte este Neamţul, cu 616 euro/locuitor, în timp ce Iaşul ajunge la 596 euro/locuitor. Sumele au fost raportate la populaţia rezidentă, cea comunicată de Institutul Naţional de Statistică pentru anul 2021. O altă bilă neagră pentru judeţul Iaşi: din totalul de 98 de comune, doar 13 au atras bani POR. Cine sunt principalii beneficiari?

Din analiza noastră privind situaţia fondurilor POR am exclus de la Iaşi proiectul Spitalului Regional de Urgenţă (SRU), întrucât este un proiect fazat cu etapa de implementare după anul 2024. Şi, pe de altă parte, este şi un proiect regional.

Proiecte de 2,3 miliarde lei în judeţul Iaşi

Fără această investiţie, respectiv SRU, valoarea totală a proiectelor la Iaşi se ridică la 2,3 miliarde lei, iar circa 70% reprezintă fonduri nerambursabile. Principalii beneficiari ai fondurilor sunt entităţile publice: peste 80 de proiecte, în valoare de 1,7 miliarde lei, ceilalţi bani fiind cheltuiţi de societăţi.

Peste un miliard din această sumă reprezintă cel puţin 25 de proiecte ale Primăriei şi Consiliului Judeţean, deja cunoscute public: modernizarea transportului public (căi de rulare şi achiziţii tramvaie, e-ticketing etc.), reabilitarea de spitale, refacerea unor drumuri judeţene, restaurarea unor clădiri monument istoric, proiecte sociale, construirea de grădiniţe şi refacerea unor spaţii verzi. Acest miliard de lei reprezintă aportul direcţiilor de proiecte din cadrul celor două instituţii în ultimii opt ani în cadrul POR.

Doar 13 comune din 98 au atras bani POR

Alte autorităţi locale din judeţ au derulat circa 30 de proiecte, dar numărul lor este mult prea mic faţă de potenţial: doar 13 comune (Aroneanu, Ciurea, Cotnari, Golăieşti, Grozeşti, Ion Neculce, Miroslava, Moşna, Ruginoasa, Scobinţi, Sineşti, Ungheni şi Victoria) şi 2 oraşe (Târgu Frumos şi Paşcani). În judeţul Iaşi sunt 98 de comune şi 5 oraşe. Acest lucru se întâmplă deşi toate unităţile administrativ-teritoriale au fost eligibile în cadrul POR, dar cei mai mulţi dintre primari au evitat bani „gratis” de la Uniunea Europeană aşteptându-i, probabil, pe cei de la PNDL (fonduri guvernamentale alocate politic).

În cazul universităţilor ieşene, cu precizarea că POR nu este principalul program de finanţare pentru acestea, valoarea proiectelor este în jur de 170 milioane lei.

La lăcaşuri de cult, de remarcat efortul Mănăstirii Bârnova de a fi depus singură (fără sprijin de la o autoritate locală) un proiect de finanţare şi a reuşit să atragă peste 20 milioane lei pentru lucrări de restaurare. Pentru cofinanţare, mănăstirea a beneficiat de sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Topul regional: Vaslui, ultimul loc

După valoarea proiectelor, Iaşul ocupă detaşat primul loc, fiind urmat de Bacău (1,6 miliarde lei), Suceava (1,58 miliarde lei), Neamţ (1,3 miliarde lei), Botoşani (1 miliard lei) şi Vaslui (0,8 miliarde lei). În total, aproape 8,7 miliarde lei reprezintă toate proiectele de la nivel regional.

În schimb, dacă raportăm sumele la numărul de locuitori, topul suferă modificări: Neamţ trece pe primul loc (616 euro/locuitor), urmat de Iaşi (596), Botoşani (570), Bacău (569), Suceava (520) şi Vaslui (455).

De remarcat că Vaslui a fost mereu „cenuşăreasa” regiunii, apetitul pentru proiecte fiind destul de scăzut în comparaţie cu celelalte judeţe.

Mediul privat ieşean: 700 milioane lei în proiecte

Aproape 190 de contracte au fost semnate de către societăţi ieşene în cadrul POR, iar valoarea totală a proiectelor ajunge la circa 700 milioane lei. Cel mai mare proiect, despre care „Ziarul de Iaşi” a mai scris în trecut, aparţine firmei Perspectives din Bucureşti, controlată de unul dintre fiii lui Silviu Prigoană (Honorius), şi vizează construirea unui centru de afaceri în parcul industrial Miroslava (55 mil. lei).

Cel de-al doilea cel mai mare proiect privat din Iaşi aparţine unui sucevean: fostul parlamentar Teodor Haucă. Prin intermediul unei firme (Investment Adh Int), acesta va investi în construirea unei hale de fabricare a produselor farmaceutice în Paşcani (43 mil. lei).

Un om de afaceri din comuna Mirceşti închide podiumul: firma Simmar Trans derulează un proiect de 32 mil. lei pentru achiziţia de utilaje şi echipamente.

Alte proiecte cu valori mari sunt derulate de Daroconstruct (30 mil. lei – achiziţie utilaje), Agrigoda (23 mil. lei – înfiinţare centru de transfer tehnologic), Automatic Invest (21 mil. lei – centru transfer tehnologic), Bogdy Trans (18 mil. lei – extindere capacitate de producţie) şi Electra (14 mil. lei – sistem de avertizare seismică).

Facem precizarea că POR este doar unul dintre programele de finanţare UE prin intermediul căruia au fost accesaţi bani europeni la Iaşi, iar sumele totale enumerate mai sus nu sunt singurele care au ajuns în judeţ de la bugetul european.

Comentarii