În sfârșit, Iașul e egal cu Clujul. La furturi de gaz și de curent electric

marți, 23 aprilie 2024, 03:00
5 MIN
 În sfârșit, Iașul e egal cu Clujul. La furturi de gaz și de curent electric

În sfârșit, poate fi pus semnul egal între Iași și Cluj: în ambele județe se fură la greu gaz din rețea, fiind descoperite de la începutul anului în curs și până luna trecută atât într-un județ, cât și în altul 24 de cazuri de consum fraudulos al acestui combustibil gazos.

Dar, pe lângă ieșeni și clujeni, cei mai “pricepuți” în a fenta contoarele par a fi sibienii, Delgaz Grid descoperind în județul Sibiu 59 de cazuri de consum fraudulos de gaz natural, iar asta numai în perioada ianuarie – martie 2024, după cum reiese din datele furnizate la solicitarea „Ziarul de Iaşi” de către distribuitorul de energie electrică și gaze naturale.

Se fură gaz și în alte județe din România

Evident, nu sunt cazuri izolate, furtul de gaz devenind o problemă serioasă și în alte zone din România. În mod surprinzător, într-un județ din regiunea Moldovei cunoscut a fi drept cel mai sărac, respectiv Botoșani, nu au fost descoperite din ianuarie și până în martie astfel de cazuri de practici ilegale, iar în Vaslui, polul sărăciei, s-au descoperit doar două cazuri de consum fraudulos de gaz natural în primul trimestru din 2024, potrivit datelor care ne-au fost transmise de companie.

Câte cazuri de consum fraudulos s-au descoperit în primele trei luni ale acestui an prin țară

Delgaz Grid operează o reţea de gaze naturale în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României, mai exact în Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău, cât și în Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba și Harghita. După ce distribuitorul a făcut socotelile pentru primul trimestru din 2024 a obținut următorul rezultat: 201 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale identificate pe teren de angajații companiei. După Sibiu, Iași și Cluj, cazuri multe de consum fraudulos de gaz au fost găsite și în Mureș – 21, dar și în Alba – 16, Bacău – 12, Bistrița-Năsăud – 11, iar în Hunedoara 10.

Românii, tot mai inventivi la practici “neortodoxe”

Și în alte județe românii s-au folosit de tot felul de modalități ingenioase pentru a ocoli sistemele de măsurare sau au intervenit direct în rețelele de distribuție cu scopul de a scăpa de plata facturilor, însă au fost descoperite ceva mai puține cazuri. Vorbim despre Caraș-Severin, cu 7 cazuri de consum fraudulos de gaz natural depistate de inspecția energetică Delgaz Grid, Timiș – 5 cazuri, Arad – 4 cazuri, Vaslui, Suceava și Neamț  – câte 2 cazuri, în timp ce în Maramureș a fost descoperit un caz de fraudă, la fel și în Sălaj, iar în Botoșani, cum spuneam la început, nu s-a depistat niciun caz de consum fraudulos. „Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, an de an, sute de oameni își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața apelând la instalații clandestine și la intervenții neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate”, atrage atenția compania.

Delgaz Grid furnizează energie electrică doar în cele șase județe din Moldova

Pe de altă parte, când vine vorba despre rețeaua de energie electrică, Delgaz Grid acoperă doar cele șase județe din regiunea Moldovei amintite anterior, fiind descoperite din ianuarie și până în martie acest an un număr de 194 de cazuri de furturi de curent prin județele Moldovei. Iar ieșenii sunt fruntași în regiune, cu 73 de cazuri de practici ilegale depistate până luna trecută la noi în județ, fiind urmat de Bacău, cu 42 de cazuri, Botoșani și Suceava, cu câte 26 de cazuri în fiecare județ, Neamț cu 18 cazuri, iar în Vaslui s-au identificat  9 cazuri de practici ilegale, reiese din datele analizate de „Ziarul de Iaşi”.

Câte cazuri de furturi de gaz și curent au fost depistate la nivel național din ianuarie și până în martie 2024

Iar după ce compania a tras linie, a rezultat un număr total de 395 de cazuri de consum fraudulos la gaze naturale și energie electrică doar în primele trei luni din acest an, date pe care le-a făcut publice în urmă cu câteva zile. Românii i-au cauzat în aceste luni companiei, parte a Grupului german E.ON, un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei, echivalentul sumei de 545.000 euro. Cantitatea de energie sustrasă se ridică la circa 5,9 milioane kWh, după cum se menționează într-un comunicat de presă al Delgaz Grid. „Improvizațiile cu scop de a sustrage energie pot afecta atât siguranța consumatorilor și a bunurilor acestora, cât și calitatea serviciului de distribuție.  (…) Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal. De aceea, pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate”, a anunțat Delgaz Grid.

CITESTE SI: Furtul de gaze l-a depăşit pe cel de curent. S-a furat cam cât consumă Paşcaniul într-un an întreg

În urmă cu două luni, publicația noastră arăta că, anul trecut, românii au furat din rețelele de distribuție Delgaz Grid o cantitate de energie de aproximativ 24 milioane de kWh, cât consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici din Paşcani, exemplificam noi atunci (consumul a circa 35.000 de locuitori/ la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuinţă), sau de gaze naturale cât al locuitorilor din comuna Aroneanu (consumul a circa 5.000 de locuitori/ la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie). La nivelul județului Iași, pe parcursul anului 2023 s-au descoperit 229 de cazuri de consum fraudulos de curent, iar de gaz s-au depistat, în același an, 92 de cazuri. La nivel național au fost anunțate de companie anul trecut 1.509 de astfel de cazuri de fraudă, o creștere de 40% față de 2022.

Ce pot face cei care respectă legea

Consumatorii cinstiți pot semnala distribuitorului orice situație care li se pare la limita legii. De asemenea, Delgaz Grid le sugerează clienților să ia măsuri preventive pentru a nu cădea în capcana practicilor ilegale, cum ar fi să evite orice intervenție neautorizată la contoare sau refuzul de a accepta soluții care ar putea implica utilizarea ilegală a energiei sau a gazului natural.

Comentarii