Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Le-au ascuns, dar le-am găsit. Iată salariile celor 13 directori din Primărie! Un nou episod din serialul ZdI “Cine conduce Iaşul?”

GALERIE
salarii, directori primaria iasi
  • salarii, directori primaria iasi
- +

Salariul mediu net al unui director din Palatul Roznovanu ajunge la peste 2.400 euro în fiecare lună. Dintre cei 13 directori, şapte sunt femei, iar şase sunt bărbaţi. În continuarea campaniei „Cine conduce Iaşul?”, ZDI vă prezintă astăzi numele şi salariul fiecărui director din Primărie. Este vorba despre acei directori din aparatul de specialitate al primarului şi nu de şefi ai instituţiilor de sub autoritatea Consiliului Local (CL). Cu toate că Primăria publică trimestrial situaţia salariilor din instituţie, centralizarea este una care nu permite aflarea cuantumului total al venitului net în cazul fiecărui angajat al municipalităţii. În schimb, cumulând date oficiale cu informaţii aflate pe surse, putem prezenta cu o marjă foarte mică de eroare salariul fiecărui director.

 

Principala diferenţă în cazul acestora vine în contextul „bonusului european”: salariul de bază este majorat cu un procent de până la 50% dacă directorul este implicat în proiecte europene, cu precizarea că sporul „se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţii pentru fiecare proiect”. ZDI a calculat salariile directorilor ţinând cont şi de ultima majorare, de 10,5%, care a avut loc săptămâna trecută, în contextul unei modificări legislative care a permis această creştere: austeritatea clamată de guvernarea PNL-PSD nu ţine pasul cu realităţile din teren.

Patru directori ar fi putea avea salarii mai mari ca primarul

Cel mai mare salariu net din Palatul Roznovanu îl încasează primarul Mihai Chirica: peste 15.000 lei, conform calculelor ZDI. Dar nu a fost mereu aşa: o schimbare legislativă de la finalul anului trecut a plafonat salariilor directorilor din subordinea directă a edilului-şef la venitul viceprimarului. Cei doi „adjuncţi” ai primarului (Daniel Juravle şi Cezar Baciu) câştigă fiecare peste 13.400 lei, sumă în care am inclus şi bonusul aferent implicării în proiecte europene (25%), dar care nu cuprinde cele câteva sute de lei aferente normei de hrană sau vocherele de vacanţă. Astfel, nici un director (sau alt angajat) din Primărie nu poate încasa, la acest moment, un salariu net mai mare decât al viceprimarului. Dacă nu ar fi existat această regulă, calculele ZDI arată că patru directori ar fi câştigat mai mult chiar şi faţă de primar.

CITEȘTE ȘI: Serial ZdI: Cine conduce Iaşul? Salariile „băieţilor deştepţi” din urbanism, direcţia cea mai acuzată de corupţie din Primărie

În schimb, fiecare director încasează lunar cât viceprimarii, fiind vorba despre Cristina Oţeleanu (Direcţia Juridică), Ştefan Chirilă (Direcţia de Implementare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană), Cristina Bălan (Direcţia Fond Locativ) şi Carmen Cazuc (director economic al Finanţelor locale - DGEFPL). Toţi cei patru beneficiază de „bonusul european” maxim (50%), iar, în lipsa plafonării, ar fi câştigat mai mult ca primarul.

Pe lista directorilor care încasează sporul aferent proiectelor UE se mai numără doi directori: Beatrice Fotache (Direcţia Proiecte Europene) şi Aurora Pintilie (director în cadrul DGEFPL pe activitatea de taxe şi impozite locale). Informaţiile ZDI sunt că sporul UE în cazul acestora este mai mic (20%) faţă de cel al celor patru directori anterior enumeraţi, astfel că salariul net al acestora ajunge la circa 13.000 lei/lună.

Cine sunt directorii fără sporul european

Ceilalţi şapte directori din Primărie câştigă fiecare o sumă de peste 10.700 lei, în condiţiile în care niciunul nu beneficiază de sporul aferent proiectelor UE, conform informaţiilor ZDI. Unul dintre ei este Vasile Tiron, care conduce Direcţia Relaţii Publice şi Transparenţă Decizională. Chiar dacă încasează „doar” 10.700 lei, Tiron este unul dintre „privilegiaţii” administraţiei locale: el este considerat unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai primarului, fiind „răsplătit”, de exemplu, cu funcţii remunerate în consilii de administraţie a instituţilor de sub autoritatea CL. Mai mult, Tiron încasează şi pensie, fiind colonel în rezervă, astfel că, lunar, îşi rotunjeşte substanţial venitul net.

CITEȘTE ȘI: Un serial ZdI: Cine conduce Iaşul? Azi, viceprimarul Cezar Baciu, un veritabil trântor de lux

Un alt director cu salariul menţionat este Cătălin Boghiu (direcţia de digitalizare şi smart city), dar de al cărui nume se leagă, în ultimul an, unele eşecuri în privinţa accesării de fonduri UE (un exemplu ar fi ratarea unei finanţări pentru pista de biciclete Agronomie-Tudor). Pe lista directorilor cu un salariu net de peste 10.000 lei mai apar: Viorica Bostan (Direcţia Tehnică şi Servicii Comunitare), Gabriel Teodorescu (Direcţia de Evidenţă a Patrimoniului Public şi Privat), Radu Grigoraş (Direcţia Exploatare Patrimoniu), Alexandru Mustiaţă (arhitectul şef din fruntea Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism) şi, nu în ultimul rând, Maria Apetroaei (director general al Finanţelor locale).

Care a fost motivul majorării cu peste 10%

Ultima creştere a salariilor din administraţia locală a avut loc chiar la plăţile făcute săptămâna trecută de Primăria Iaşi către angajaţi. Creşterea a fost de peste 10%, conform calculelor ZDI. Majorarea a venit în contextul unei decizii a Curţii Constituţionale: curtea a respins sesizarea de neconstituţionalitate împotriva legii aprobate în luna septembrie 2022 prin care Parlamentul a majorat salariile aleşilor locali prin ajustarea mecanismului de calcul. Astfel, potrivit legii amintite, venitul se raportează acum la salariul minim din 2021 (2.300 lei) şi nu la cel din 2019 (2.080 lei). Conform legii salarizării unitare (153/2017), salariul se calculează prin aplicarea unui coeficient la salariul minim.

CITEȘTE ȘI: Posturi grase, cu salarii uriaşe, scoase la concurs, la Primărie. Apar şi câteva semne de întrebare. Nu se dau nume

Cel mai mare coeficient în Primăria Iaşi îl are primarul – 9. Astfel, salariul brut anterior al primarului (luna martie) a fost 18.720 lei (2.080 x 9) la care s-a adăugat, conform surselor ZDI, un spor de 25% (proiecte UE), astfel că a rezultat un salariu de 23.400 lei, respectiv un net de aproape 13.700 lei. Aplicând coeficientul la suma de 2.300 lei, valabil din luna aprilie, rezultă, în final, un salariu net de peste 15.100 lei (inclusiv sporul UE). Analog, ZDI a calculat salariile pentru viceprimari şi fiecare director în parte, ţinând cont de sporul UE. Întrucât unii directori au un spor UE de până la 50%, netul lunar ar fi putut depăşi suma de 16.000 lei (mai mult ca primarul), dar intervine plafonarea la salariul viceprimarului (peste 13.400 lei). Astfel, chiar dacă legea adoptată în toamna anului 2022 face referire la aleşii locali (primari, viceprimari, consilieri), în fapt creşterea se aplică şi altor angajaţi din administraţie ale căror salarii sunt corelate cu indemnizaţiile primarului şi viceprimarilor.

Situaţia salariilor directorilor din instituţiile de sub autoritatea CL

În ultimii ani, ZDI a prezentat, în mai multe ocazii, veniturile nete ale directorilor instituţiilor de sub autoritatea CL. Oricare dintre aceşti directori are un venit net mai mare faţă de cel al funcţionarilor care conduc direcţii din Primărie. Acest lucru se datorează în special faptului că ei încasează bonusuri pentru îndeplinirea anuală a criteriilor de performanţă, bonusuri care înseamnă, de cele mai multe ori, dublarea remuneraţiei lunare. Astfel, unii directori au ajuns să câştige până aproape de 5.000 euro/lună, în această situaţie fiind Laurenţiu Ivan (Servicii Publice), Alin Aivănoaei (Termo-Service) sau Cătălin Neculau (Salubris). La Citadin, cei trei directori ar urma să ajungă în acest an să câştige lunar câte 4.500 euro (Marius Ionescu, Kristian Bârzu şi Maria Gheorghică), iar, în cazul CTP, este vorba despre circa 3.800 euro/lunar pentru fiecare dintre cei patru conducători ai companiei (Cristian Stoica – director general, Maricel Ghercă – director tehnic, Crina Dobrescu – director economic şi Cristinel Talef – director de exploatare). La Ecopiaţa, directorul interimar Radu Botez a cerut plafonarea salariului la venitul viceprimarului (fără spor, respectiv sub 2.000 euro/lună), în condiţiile în care fostul director (Cristian Stărică) era cel mai plătit şef din administraţia locală (peste 5.000 euro/lună).

CITEȘTE ȘI: Nababii lui Chirica aşteaptă bonusurile: unii directori vor ajunge la venituri de 5.000 de euro pe lună

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri