Lovitură în centrul Iaşului – Instanţa scoate în afara legii blocul ridicat de Bolobiţă pe semnătura lui Chirica
După mai multe amânări, Tribunalul Iaşi a dispus „anularea autorizaţiei de construire nr. 235/ 2.03.2018 eliberată de Primarul Municipiului Iaşi în favoarea beneficiarilor Bolobiţă Costel Cristinel şi Bolobiţă Gianina, pentru adresa str. Octav Botez nr. 1A, nr. cadastral 151146, în vederea construirii de locuinţe colective”.
Amintim că familia care locuieşte în casa cea mai afectată de ridicarea imobilului înalt de peste 12 metri în faţa ferestrelor ei a contestat încă din 2018 autorizarea construcţiei. Pe parcursul procesului, autorizaţia a fost supendată pentru scurtă vreme.
Pe de altă parte, în aceeaşi încheiere de şedinţă, instanţa consideră că demolarea casei vechi, aflată în Lista Monumentelor Istorice, ca să facă loc blocului cu patru niveluri nu a fost ilegală.
Cum se împart banii
În acelaşi timp, judecătorii au dispus plata „încrucişată” a unor cheltuieli de judecată pentru diferite cereri ale părţilor.
Astfel, reclamanţii trebuie să primească 32.699 de lei de la pârâţii Primarul Municipiului Iaşi, SC Auto Trans Com SRL, Bolobiţă Costel Cristinel, Bolobiţă Gianina, respectiv 50 lei taxă parţială de timbru, 18.000 lei onorariu parţial avocat, 4.000 lei onorariu provizoriu expert arhitectură şi 10.649 lei expertiză arhitectură, potrivit minutei publicate pe Portalul Instanţelor.
CITESTE SI: Un caz antologic: cum trânteşti în centrul Iaşului un bloc între case
În acelaşi timp, şi SC Auto Trans Com trebuie să primească de la reclamanţi 15.000 de lei, tot cu titlu de cheltuieli de judecată. De asemenea, soţii Bolobiţă primesc şi ei 5.000 de lei cu titlu de onorariu parţial avocat. În fine, şi Direcţia Judeţeană de Cultură, parte în acest proces, ar urma să fie despăgubită cu 1000 de lei, reprezentând onorariu parţial avocat.
Încă de la iniţierea acţiunii în justiţie, atât DJC, cât şi Primăria au susţinut că ar fi o eroare în actele oficiale, respectiv în Lista Monumentelor Istorice. Astfel, nu imobilul demolat în 2015 ar fi fost monument istoric, ci un altul, vecin, deşi descrierea celor două case diferă. Hotărârea instanţei de contencios administrativ şi fiscal arată şi că unitatea administrativ-teritorială Iaşi, adică primăria, nu este parte în această speţă.
CITESTE SI: Decizie care sperie sforarii imobiliari din Iaşi: Detalii din cazul Bolobiţă. Ce riscă?
Decizia Tribunalului Iaşi nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Costel Bolobiţă ne-a confirmat că decizia de miercuri a instanţei va fi contestată. Pe de altă parte, şi primarul municipiului Iaşi – cel care a semnat autorizaţia – o va ataca fără doar şi poate.
Alba-neagra cu clădiri de patrimoniu
Povestea blocului dintre case a început acum 8 ani, când Costel Bolobiţă, cunoscut întreprinzător imobiliar a cumpărat casa şi terenul care figurau atunci pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17A. Un an mai târziu a obţinut autorizaţia de defiinţare – pe care instanţa a găsit-o acum în regulă – şi a demolat clădirea.
Consiliul Local a aprobat în 2017 Planul Urbanistic Zonal, iar la începutul anului 2018 primarul Mihai Chirica a semnat autorizaţia de construire, cea anulată acum la Tribunal.
Vecinii de la numărul 17 au demarat procesul, reclamând nereguli grave în consultarea care a avut loc înaintea deschiderii şantierului. Ulterior, soţii Andrian, a căror casă este acum la umbra blocului de unde locatarii pot să le admire întreaga curte, au reclamat lucrări suplimentare pentru care investitorul nu a mai solicitat – şi nici primarul nu a considerat necesară – eliberarea altei autorizaţii de construire, pentru un zid de sprijin.
CITESTE SI: Care imobil din cele „trei numere 17“ este monument? Joc politic, nu de logică
De asemenea, parcarea care trebuia să fie la demisol este închisă, iar maşinile celor care s-au mutat aici stau în jurul blocului, unde trebuia să fie spaţiu verde. La vremea respectivă, l-am întrebat pe Costel Bolobiţă despre aceste modificări de proiect, iar răspunsul primit a fost că parcarea există în continuare sub bloc.
În ceea ce-i priveşte pe locatarii clădirii vecine declarate peste noapte monument istoric, şi aceştia sunt revoltaţi de situaţiea în care se regăsesc acum. Statutul de monument istoric impune o mulţime de obligaţii, or, clădirea de pe Nicolae Bălcescu 17 bis a suferit modificări înainte să fie declarată brusc de patrimoniu.
Publicitate și alte recomandări video