Lucrări de diplomă despre pastramă injectată sau crenvurşti cu pudră de ţelină (FOTO)

luni, 18 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 Lucrări de diplomă despre pastramă injectată sau crenvurşti cu pudră de ţelină (FOTO)

Studenţii de la Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi (USV Iaşi) vor susţine lucrări de diplomă care au drept temă crenvurşti de pui cu ţelină sau  pastrama de vită injectată cu ulei de rapiţă şi pudră de lucernă. 

Potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior din Iaşi, studenţii Facultăţii de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare, de la domeniul industriei alimentare, au ales pentru lucrările de diplomă teme inedite, dar de interes, printre acestea numărându-se variante de frăgezire cu diferite cantităţi de saramură sau despre adăugarea unor antioxidanţi naturali, urmărind astfel comportamentul produselor în timp.

„Pastrama de vită frăgezită prin injectare cu ulei de rapiţă şi pudră obţinută din germeni de lucernă şi crenvurşti de pui cu adaos de ţelină – pudră, sunt câteva sortimente produse şi testate în această perioadă, la USV Iaşi. Datorită dotărilor de ultimă generaţie, din cadrul atelierelor de microproducţie (mini fabrici), studenţii din anul IV de studii, de la specializarea Controlul şi expertiza produselor alimentare, au în lucru mai multe probe de crenvurşti de pui şi porc pentru care au folosit ingrediente mai puţin uzuale, cum ar fi pudra de ţelină. Toate produsele sunt verificate fizico-chimic, apoi degustate în cadrul laboratoarelor de analize senzoriale, unde se urmăreşte comportamentul lor senzorial”, explică reprezentanţii USV Iaşi.

O altă lucrare se axează pe studiul comportamentului pastramei de vită căreia i s-au aplicat diferite proporţii de saramură prin injectare pentru a urmări profilul textural al produsului, cu adăugarea unor cantităţi diferenţiate de ulei de rapiţă. Daniela Viţega, studenta care realizează această cercetare, a afirmat faptul că „Consider că această cercetare este importantă pentru a analiza percepţia pe care o au consumatorii asupra unor produse inovative. Prin utilizarea pudrei obţinută din germeni de lucernă şi a uleiului de rapiţă am încercat să înlocuiesc aditivii folosiţi ca antioxidanţi cu alternative naturale”, a punctat studenta.

Reţetele de producţie, determinările fizico-chimice şi caracterizarea senzorială a preparatelor din carne sunt, potrivit reprezentanţilor USV Iaşi, atent supravegheate de cadrele didctice care coordonează proiectele de diplomă.

Comentarii