CAZUL ROBERT: Am cerut medicilor să lămurească o controversă din Iaşi ce a explodat în mediul online

Moartea bizară, cu Covid, a unui băiat de 26 de ani fără alte boli și test negativ

miercuri, 25 noiembrie 2020, 03:03
4 MIN
 Moartea bizară, cu Covid, a unui băiat de 26 de ani fără alte boli și test negativ

„Ziarul de Iaşi” publică astăzi amănunte despre cazul ciudat al unui tânăr care s-a stins recent din viaţă, fulgerător, la Spitalul „Sf. Spiridon”. A ajuns aici pentru că tuşea de câteva săptămâni, dar în rest se simţea bine, neştiindu-se cu vreo boală cronică. „Am răcit după ce am transpirat lucrând la un trotuar” a spus Robert apropiaţilor. La UPU însă, în timp ce aştepta testul Covid, a făcut un stop cardio-respirator. Testul PCR a ieşit negativ, iar peste câteva zile tânărul murea la terapie intensivă. Surpriza uriaşă avea să vină de la autopsia IML: proba luată din plămân, mult mai concludentă decât testul PCR, arată că era infectat cu Covid-19. Ce explicaţii au reprezentanţii spitalului despre moartea unui tânăr aparent sănătos, precum Robert? 

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă cazul ciudat al unui tânăr de 26 de ani, care s-a stins recent din viaţă fulgerător la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon”. Deşi, la internare, acesta prezenta simptome asociate cu infecţia cu COVID-19, cum ar fi o tuse care a persistat mai multe săptămâni, el a fost testat negativ la testul RT-PCR efectuat la internare. Robert Andriescu a venit pe picioarele lui la Unitatea de Primire a Urgenţelor, unde, după ce a aşteptat câteva ore să fie preluat, a făcut un stop cardio-respirator. Medicii l-au internat la Terapie Intensivă, unde în câteva zile s-a stins din viaţă, în ciuda tuturor eforturilor depuse de cadrele medicale. La autopsie s-a descoperit însă ceva uluitor: faptul că plămânii erau afectaţi în urma infecţiei cu noul coronavirus. Ceea ce înseamnă că, în momentul testului RT-PCR de la internare, care a ieşit negativ, infecţia nu se regăsea în tractul respirator, acolo de unde se recoltează probele. Ce explicaţii au însă medicii?

Cum a început totul

Tânărul a ajuns mai întâi la medicul de familie, la îndemnul mamei sale, care insista să meargă să vadă de ce tusea pe care o avea de mai mult timp nu dispărea. „Tuşea de vreo trei săptămâni, nu tare, dar suficient încât să atragă atenţia. «O fi o răceală», spunea tânărul. Cărase nişte pietriş la un trotuar şi transpirase, iar toamna, vremea e înşelătoare. S-a dus pe picioare la medicul de familie, care l-a evaluat sumar şi a hotărât că e cazul să ceară părerea unui specialist. Dar, pentru că în vremurile astea la spital nu ajungi decât cu ambulanţa, a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor cu ambulanţa chemată de medic la cabinet. Pe la orele 9 dimineaţa chiar glumea în mesaje, spunând că s-a plimbat cu Salvarea. Pe la 4 după-amiaza se plângea că îi e foame”, se precizează într-o postare publică pe o reţea de socializare. În postare se menţionează că Robert a stat până seara în UPU, iar a doua zi, chiar de dimineaţă, mama acestuia a luat legătura cu cei de la spital, care i-au transmis că este intubat. „Mama, care şi-a trimis copilul la medicul de familie cu o săptamână în urmă, a primit din partea sistemului medical un sicriu închis, adus direct la groapă”, se completează în postare.

Ce spune spitalul

Reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon” spun că tănărul a ajuns la spital cu simptomatologie respiratorie, fiind suspect de COVID-19, însă în aşteptarea rezultatelor a suferit un stop cardio-respirator. A fost resuscitat, ulterior internat la Chirurgie Toracică pe ATI, în stare gravă. De asemenea, oficialii unităţii medicale ne-au transmis că nu există nicio sesizare sau reclamaţie înaintată spitalului din partea familiei, iar dacă va exista, se va face o anchetă internă, care va dura una-două săptămâni, şi care va lămuri anumite aspecte. „Nu există vreo plângere. Dacă va exista, se va face o analiză internă cu toţi medicii care au tratat pacientul, chirurgi, medici ATI etc. Toţi pacienţii cu simptome respiratorii sunt consideraţi suspecţi până la venirea testului PCR”, ne-a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD şi purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Ce spune autopsia

Autopsia s-a făcut la Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi pe 18 noiembrie, şi acolo au fost recoltate fragmente din plămân, pentru a determina dacă a fost sau nu vorba de COVID-19, probele de aici fiind mult mai concludente decât testul PCR. A doua zi, pe 19 noiembrie, rezultatele primite de la Laboratorul de Analize Medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase au arătat că testul Covid 19 este pozitiv, rezultat care a fost comunicat familiei tânărului. „Noi avem mai multă încredere în rezultatul din fragmentele de plămân decât în cele luate din nas, pentru că sunt mult mai concludente decât cele din mucoasa nazală”, a explicat dr. Călin Scripcaru, medic legist la IML Iaşi. Cazul rămâne, aşadar, unul cel puţin bizar, fie şi numai pentru vârsta victimei, dar mai ales prin faptul că tânărul nu suferea de boli grave, dar şi pentru modul în care s-a manifestat virusul în cazul său.

Comentarii