Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O poveste desprinsă parcă din peliculele lui Kusturica

Nici în filme nu vezi asta. A tasat pământul cu o bombă timp de 40 de ani. A fost condamnat

GALERIE
proiectil
  • proiectil
- +

Bărbatul a găsit două proiectile ruseşti, din cel De-al Doilea Război Mondial, în 1977. Pe unul l-a transformat în tasator de pământ încă de atunci, şi l-a folosit în tot acest timp. Pe al doilea l-a împrumutat unui vecin, care a vrut să-şi facă propriul tasator. Când l-a dus la fierar, însă, în timpul sudurii, proiectilul a explodat. Un om a murit şi doi au fost răniţi. Ce pedepse au dat judecătorii.

Doi ieşeni ajunşi la senectute au fost condamnaţi, definitiv, în urmă cu două zile, la finele unui proces în care li s-au adus acuzaţii nemaiîntâlnite. Cei doi, de 61, respectiv 70 de ani, sunt vinovaţii morali ai unei tragedii ce a avut loc în 2015, atunci când o persoană a murit după ce un proiectil din cel de-al Doilea Război Mondial a explodat în timp ce era sudat. Investigaţiile anchetatorilor, ulterioare evenimentului, aveau să releve că Neculai Pipos şi Eugen Rotariu sunt vinovaţi de infracţiuni privind regimul armelor şi muniţiilor. Primul dintre ei a locuit cu două bombe în curte timp de aproape 40 de ani, doar un miracol, spun judecătorii, făcând să nu moară în timpul unei deflagraţii. Neculai Pipos a găsit cele două proiectile neexplodate în 1977, când a cumpărat un teren în satul Mânzăteşti - Holboca. Încă de atunci, una dintre bombe a fost transformată de Pipos în tasator de pământ, ieşeanul înfingând o ţeavă metalică în ogiva proiectilului. De atunci şi până în 2015, anul în care a avut loc tragedia, Pipos a folosit bomba de nenumărate ori la activităţile agricole. În tot acest timp, cel de-al doilea proiectil a fost depozitat într-o magazie.

Cititi: O bombă de aruncător găsită pe strada Bucium

În aprilie 2015, Eugen Rotariu - care împrumutase de-a lungul anilor de mai multe ori „tasatorul“ exploziv al lui Pipos, i-a cerut acestuia din urmă să îi dea cealaltă bombă, pentru a-şi face propria unealtă. După câteva zile, Rotariu a mers cu proiectilul la un fierar. După ce a fixat o bară de fier de 1,20 metri în ogiva proiectilului, fierarul a început să sudeze piesele. La un moment dat, proiectilul a explodat, fierarul murind pe loc şi alte două persoane din atelier, inclusit Rotariu, fiind rănite. „Atelierul de fierărie a prezentat distrugeri provocate de explozie, geamuri sparte, plăcile de azbociment perforate în multiple locuri, un perete lateral prăbuşit, un scaun de metal fiind deformat, în interiorul atelierului fiind identificate 3 fragmente metalice din proiectil iar un altul în curtea unui vecin, la 10 metri de atelier“, au precizat judecătorii. Aceştia au menţionat că atât proiectilul care a explodat cât şi cel folosit ca tasator de Pipos era proiectile de artilierie, calibrul 76 mm, aveau provenienţă ruseasă şi erau utilizate în război de bateria ZIS-3, model 1942.

Cititi si: Povestea aurului Yamashita, comoara protejat? cu bombe din Al Doilea Război Mondial

Cei doi pensionari din Mânzăteşti au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare. Ei nu au fost acuzaţi de ucidere din culpă deoarece anchetatorii au considerat că vina exploziei i-a aparţinut fierarului care a acceptat să sudeze proiectilul. „Instanţa apreciază că, deşi inculpaţii nu au antecedente penale, au o vârstă înaintată şi au avut o atitudine procesuală sinceră, gravitatea deosebită a urmărilor faptelor comise de aceştia şi necesitatea de a asigura scopul pedepsei, anume prevenirea comiterii de astfel de fapte de alte persoane care ar mai găsi proiectile periculoase neexplodate şi ar fi tentate să le păstreze sau să le folosească, în orice mod, impune aplicarea unor pedepse“, a motivat prima instanţă. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri