De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nu credea în pandemie, dar Covid-ul l-a adus pentru a doua oară la spital

joi, 02 septembrie 2021, 01:59
2 MIN
 Nu credea în pandemie, dar Covid-ul l-a adus pentru a doua oară la spital

Bărbatul care considera că „totul e o mare fraudă“ fusese externat după trei săptămâni de internare la „Parhon“. După câteva zile a revenit la spital din cauza sechelelor. Deşi a trecut printr-un transplant, medicii sunt optimişti în privinţa recuperării lui.

Bărbatul care nu crede în COVID, însă care a ajuns în stare gravă luna trecută la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi după ce s-a infectat, se luptă cu sechelele lăsate de virus în organismul său. Deşi s-a întors acasă după trei săptămâni petrecute în spital, la câteva zile s-a întors din cauza faptului că se simţea rău.

„Bărbatul a revenit luni la spital, are în continuare complicaţii pulmonare după această infecţie cu COVID. În contextul în care este un pacient cu imunosupresie, a dezvoltat şi o nouă pneumonie, de această dată una bacteriană, secundară sechelelor infecţiei. Este vorba despre o afectare importantă, de aproximativ 50% din parenchimul pulmonar (n.red. – partea din plămân implicată în hematoză sau transferul de gaze) şi cu necesar de oxigen în continuare“, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon“.

Pacientul în vârstă de 38 de ani din Dorohoi a trecut în 2020 printr-un transplant de rinichi, iar în urmă cu mai multe săptămâni a ajuns la spital din cauză că se simţea rău. Deşi testul pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a ieşit pozitiv, acesta susţinea că virusul nu există şi că „totul este o mare fraudă“. A refuzat iniţial să fie internat, însă a acceptat în cele din urmă la insistenţele echipei medicale şi pentru că starea de sănătate nu era foarte bună.

„La zece zile de la internare a avut un moment de degradare, cu o afectare pulmonară, a avut nevoie de tratament imunomodelator, urmat de o evoluţie favorabilă“, a mai explicat conf. dr. Ionuţ Nistor. Specialiştii spun că este nevoie de o perioadă de câteva luni până va reuşi să îşi recupereze com­plet funcţia pulmonară.

Deşi pacien­ţii care au trecut printr-un transplant au un risc crescut de pierdere a organului în urma infectării cu SARS-CoV-2 şi a dezvoltării complicaţiilor, medicii sunt optimişti în acest caz.

„Es­te destul de frecventă această com­plicaţie şi apare atunci când pa­cientul decompensează complet. Mai exact, atunci când ajunge într-un stadiu foarte grav de insuficienţă multiplă de organ şi ajunge în Terapie Intensivă, ventilat, însă nu a fost cazul lui din fericire“, a completat medicul ieşean.

Comentarii