O dezbatere publică la care sunt invitaţi toţi ieşenii – Primul cartier „inteligent” din ţară!

joi, 21 iulie 2022, 01:50
4 MIN
 O dezbatere publică la care sunt invitaţi toţi ieşenii – Primul cartier „inteligent” din ţară!

Strategia de dezvoltare a primului cartier „inteligent” din Iaşi va fi dezbătută la sfârşitul săptămânii viitoare la Primărie. Este vorba despre zona din Moara de Vânt, din jurul viitorului Spital Regional de Urgenţă (SRU). Municipalitatea intenţionează să înceapă un plan de modernizare de la „zero” având în vedere că terenul este liber acum de construcţii: câteva sute de hectare sunt proprietate publică şi privată. În această zonă ar urma să aibă loc mai multe dezvoltări, realizate atât de autorităţi publice, cât şi de parteneri privaţi. Dezbaterea va avea loc pe 28 iulie la ora 10.

Strategia propusă de Primărie va sta la baza dezvoltării întregii zone după un concept de „smart city”.

„Viitorul cartier al municipiului Iaşi poate deveni spaţiul de testare al soluţiilor inteligente de mobilitate din zona de est a Europei, fiind un cadru propice impulsionării mediului economic şi universitar local sau regional pentru a se implica în soluţionarea problemelor actuale ale comunităţii”, se arată în strategia întocmită de compania Civitta din Capitală.

Potrivit viziunii de dezvoltare din jurul SRU Iaşul are şansa să aibă, la orizontul anului 2030, primul cartier „inteligent” din ţară.

Care este portofoliul de proiecte

În strategie sunt identificate mai multe proiecte de amploare. În centrul zonei ar urma să fie construit SRU, iar în vecinătate o bază sportivă (stadion şi sală polivalentă), dar în strategie figurează şi alte proiecte: un centru digital de date, unităţi şcolare, un hub de inovare, un centru regional de cercetare pentru inteligenţă artificiale, un campus universitar, un centru plurisdisciplinar de cercetare-dezvoltare, un hub de cercetare-dezvoltare în mobilitate inteligentă, spaţii hoteliere, cartier rezidenţial smart, internet gratuit în toată zona, un hub cultural, un sistem zonal de colectare a deşeurilor şi, nu în ultimul rând, un institut de cercetare avansată a creierului.

Valoarea cumulată a acestor proiecte trece pragul de 340 milioane euro, fără a include în această sumă investiţiile aferente SRU şi bazei sportive. Cele mai costisitoare proiecte, fiecare a câte 100 milioane euro, sunt cele care ţin de mediul universitar: campusul şi centrul de cercetare-dezvoltare. Sursele de finanţare care ar urma să fie accesate pentru implementarea proiectelor provin în mare parte din fonduri europene.

„Dezvoltarea SRU reprezintă principalul element de oportunitate pentru dezvoltarea arealului din zona Moara de Vânt. Justificarea dezvoltării unui areal inteligent în jurul acestui proiect regional major acoperă elemente dintr-o multitudine de domenii de dezvoltare, la nivelul municipiului Iaşi existând o serie de premise favorabile”, se arată în strategie.

Cum va fi organizată circulaţia în Moara de Vânt

În document este detaliat şi modul în care ar trebui să fie organizată mobilitatea urbană din perspectivă „smart”, principalele intervenţii fiind: amenajarea tramei stradale cu spaţii destinate în principal micromobilităţii şi benzi dedicate de autobuz sau tramvai; includerea în cadrul tramei stradale a spaţiilor verzi şi mobilierului urban inteligent; extinderea sistemului de bike-sharing în areal prin amplasarea de staţii pentru închirieri biciclete şi/sau trotinete şi construirea de piste de biciclete pentru conectarea la reţeaua velo a municipiului (ex: conexiuni cu bld. Carol I, str. Moara de Vânt, şos. Ciric); reducerea spaţiului de parcare de la nivelul tramei stradale prin amenajarea locurilor sub alte forme (în subsolul clădirilor din proximitate sau parking-uri etajate sub sau supraterane, cu terase verzi şi/sau spaţii funcţionale), implementarea unui sistem inteligent de gestiune a parcărilor; implementarea unui sistem integrat de tip IoT capabil să analizeze în timp real date de trafic şi să propună rute alternative conducătorilor auto; implementarea unor sisteme de recuperare de energie de la nivelul suprafeţei carosabile şi construirea în proximitatea spitalului a unui hub intermodal (tramvai, autobuz, biciclete). În context, amintim că planul urbanistic propus de Primărie în zonă prevede o reţea stradală nouă care să se conecteze, prin alte trei artere noi, cu bld. C.A. Rosetti.

Iaşul ar putea avea primul cartier inteligent din ţară

„La orizontul anului 2030, arealul Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi devine principalul hub atractiv pentru inovare şi antreprenoriat în domeniul medical şi nu numai din Regiunea Nord-Est, mizând pe tradiţia universitară şi domenii economice competitive şi pe o calitate ridicată a vieţii pentru rezidenţi, favorizată de soluţiile tehnologice implementate şi de integrarea armoniei cu natura în toate elementele construite. Arealul devine, astfel, primul cartier inteligent din România având în centru preocuparea pentru oameni, rezidenţi permanenţi şi pacienţi ai spitalului deopotrivă. Arealul înglobează o suită de iniţiative şi proiecte transferabile la nivelul municipiului Iaşi, contribuind la ambiţiile de oraş inteligent în ansamblu, ca furnizor de know-how, bune practici şi soluţii pilotate şi validate spre a fi implementate pe scară largă şi la nivelul municipiului”, se mai precizează în strategia de dezvoltare a zonei Moara de Vânt. 

Comentarii