Legătura cu podul prăbuşit de peste Siret de la Luţca

O firmă din siajul lui “Ciorăpel” contestă licitaţia la un tronson din autostrada Bacău-Paşcani

joi, 05 ianuarie 2023, 11:18
4 MIN
 O firmă din siajul lui “Ciorăpel” contestă licitaţia la un tronson din autostrada Bacău-Paşcani

Contestațiile depuse de Danlin XXL după desemnarea câștigătorului licitației pentru primele două loturi ale tronsonului Bacău-Pașcani al Autostrăzii A7 au fost publicate joi dimineață pe platforma electronică de achiziții publice. Lansate în procedură de atribuire pe 27 iulie de la o valoare totală estimată de 6,9 miliarde de lei, cele trei loturi – Bacău-Trifești (30 km), Trifești-Gherăești (19 km) și Gherăești/Mircești-Pașcani (28 km) au fost atribuite la sfârșitul anului trecut asocierii SA&PE Construct SRL – Spedition IMB SRL – Tehnostrade SRL.

Danlin XXL este o firmă înregistrată în comuna Horia din judeţul Neamţ, iar acţionar unic este Dan Amurăriţei. El mai deţine societăţile Danlin XL Corporate şi Octanic Oil SRL. Danlin XXL a făcut parte dintr-un consorţiu de firme care a participat la consolidarea podului de peste Siret de la Luţca, obiectiv ce s-a surpat la puţin timp după terminarea lucrărilor. Potrivit publicaţiilor locale Mesagerul Neamţ şi Atacul, Consiliul Judeţean Neamţ a comasat mai multe lucrări de infrastructură rutieră într-o singură licitaţie pentru suma de 222 de milioane de lei, fără TVA, şi a semnat contractul în iulie 2019. Printre lucrările de infrastructură din acest mega-contract se regăsea şi reabilitarea podului de la Luţca. Asocierea de firme trebuia să modernizeze cele peste 40 de drumuri judeţene şi poduri în doi ani şi trei luni, începând de la data semnării.

Cititi si: Un pod făcut de PSD în Neamț în urmă cu șase luni s-a prăbușit. Un autocamion și o autoutilitară au ajuns în albia Siretului

„Este un proiect extrem de important pentru judeţul Neamţ. Este un proiect care rezolvă o mare parte din infrastructura rutieră – drumurile judeţene şi podurile cu probleme critice din judeţul Neamţ, care aparţin de Consiliul Judeţean Neamţ”, spunea Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, la momentul semnării contractului.

Asociere de firme este formată din:

  • Aqua Parc SRL, care a fost lider de asociere, firma lui Gheorghe Vlasie, naşul lui Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ
  • Mavgo Holding SRL, controlată de Gheorghe Vlasie prin interpuşi
  • Rustrans SRL, controlată de un afacerist băcăuan
  • Alido Proiect SRL
  • Trust CCDP, controlată de Daniel Niţă, cel care a cumpărat de la cumnatul lui Arsene televiziunea Tele M
  • Hydrostroy AD, firmă din Bulgaria care a mai câştigat licitaţii cu Aqua Parc şi Mavgo
  • Primacons Group SRL
  • Danlin XXL
  • Darcons SRL, firma care a reabilitat podul de la Luţca
  • Rutier Construct SRL
  • Danlin XXL face parte din siajul de firme apropiate de presedintele CJ Neamt, Ionel Arsene, zis şi “Ciorăpel”.

Conform Economica.net, Contestaţiile asocierii Danlin XXL – Intertranscom Impex au apărut miercuri, 4 ianuarie, pe site-ul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Podul de la Lutca de peste Siret s-a prabusit imediat dupa consolidare

Nemțenii de la Danlin solicită anularea adresei de comunicare a rezultatului procedurii și reevaluarea ofertei lor, respectiv a ofertei asocierii declarate câștigătoare. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor urmează să se pronunțe, decizia putând fi contestată la rândul ei în instanță.

La licitație, șase asocieri de firme au depus oferte pentru toate cele trei loturi, alte două asocieri concurând pentru câte două loturi. Odată atribuite, contractele proiectare și realizare a lucrărilor pentru cele trei loturi au o durată de finalizare de 30 de luni, însă termenul de execuție impus de finanțarea prin PNRR este 31 decembrie 2026.

Danlin XXL a mai contestat pe A7 rezultatul licitației pentru lotul 3 din tronsonul Ploiești-Buzău, unde câștigătoare fusese desemnată asocierea condusă de Nurol Insaat (Turcia). CNSC a admis în parte contestația, dar CNAIR a atacat decizia la Curtea de Apel București. Acest lot și cele trei dintre Bacău și Pașcani sunt ultimele rămase de clarificat dintre toate cele 13 în care a fost împărțită Autostrada Moldovei de la Ploiești la Pașcani.

Firmă de transporturi cu afaceri de 13,7 milioane lei şi doar un angajat

Conform ultimului bilanţ oficial, depus la Ministerul Finanţelor, compania Danlin XXL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 219 milioane lei, un profit de 45 milioane de lei şi 303 angajaţi. Danlin XL Corporate, ce are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al combustibililor solizi şi gazoşi al produselor derivate, a raportat piederi de 73.000 de lei şi doar un angajat. La rândul ei, Octanic Oil SRL, care are ca obiect de activitate transporturi rutiere de mărfuri, a declarat în urmă cu doi ani o cifră de afaceri de 13,7 milioane de lei, un profit de aproape 655 de mii de lei şi doar un singur angajat.

 

Comentarii