O rețea de hoți, care a furat tone de carne de pui înlocuind-o cu apă, s-a strecurat prin năvodul justiției ieșind cu bine la mal

marți, 04 aprilie 2023, 01:50
3 MIN
 O rețea de hoți, care a furat tone de carne de pui înlocuind-o cu apă, s-a strecurat prin năvodul justiției ieșind cu bine la mal

O rețea de hoți care a furat tone de carne de pui înlocuind-o cu apă s-a strecurat prin năvodul justiției, ieșind cu bine la mal. Un membru al rețelei s-a împăcat cu firma păgubită. Ceilalți au așteptat să treacă timpul și să se constate prescrierea răspunderii penale. În primă instanță, judecătorii dăduseră pedepse cu suspendare. În apel, nu a mai fost cazul să se acorde vreo condamnare.

Rețeaua condusă de Vasile Rotaru, de profesie contabil, acționa după un plan destul de elaborat. Membrii ei lucrau în cadrul unui depozit de carne de pasăre din Tomești. În cadrul acestuia se realiza un așa-numit proces de frăgezire a cărnii. Aceasta era injectată cu un amestec de apă și condimente în proporție de 20-25%, după care carnea era congelată în baxuri a 10 kg.

Cei 7 membri ai rețelei au stabilit să injecteze în plus 2-4% apă, iar cantitatea suplimentară astfel obținută să și-o însușească. Rulajul de minim 20 de tone de carne al societății le-ar fi furnizat aproximativ 800 de kilograme lunar. Cei 7 însă s-au lăcomit. Profitând și de sistemul de siguranță relativ slab al depozitului, proiectat împotriva hoților dinafară, nu și a celor dinăuntru, hoții au început să fure pur și simplu carnea cu dubița. În aceste condiții, două controale interne făcute de societate au evidențiat lipsa a aproximativ 40 tone de carne.

Bănuind că era vorba de acțiunea unor angajați, conducerea depozitului a alertat poliția. Hoții au fost prinși în flagrant, cu 1,24 tone de pulpe de pui refrigerate în mașină. Ancheta efectuată ulterior a putut dovedi însă doar cinci furturi, totalizând 3,34 tone de carne de pui sau curcan din cele 40 de tone care lipseau din gestiunea depozitului. Unul dintre hoți a achitat 5.000 de euro firmei, scăpând astfel de griji. Magistrații Judecătoriei au constatat că a intervenit împăcarea părților și l-au scos din cauză. Ceilalți șase au primit pedepse cuprinse între 1 an și 6 luni, respectiv 2 ani și 6 luni de închisoare, dar cu suspendare. Cea mai mare pedeapsă a fost aplicată lui Rotaru, iar cea mai mică, unui tânăr care era convins că își ajută tatăl la muncă.

Sentința a fosst contestată de doi dintre inculpați, Vasile Jitariu și Călin Miron. Magistrații Curții de Apel nu au mai avut însă de ce să analizeze motivele invocate în contestații. La termenul de judecată din ianuarie, avocatul lui Jitaraiu a cerut să se constate împlinit termenul de prescripție al răspunderii penale. Ultimul furt fusese comis de cei 7 pe 29 octombrie 2016, când fuseseră prinși în flagrant. Or, pentru furtul calificat, fapa de care fuseseră acuzați, termenul de prescripție este de 5 ani.

El se împlinise astfel încă înainte de a fi fost condamnați în primă instanță. Magistrații Judecătoriei nu luaseră în calcul acest aspect pentru că la acea dată Curtea Constituțională nu intervenise încă asupra formulării din Codul Penal referitoare la prescripția răspunderii penale. După ce desființase însă posibilitatea de întrerupere a cursului prescripției, toate sentințele pronunțate deja puteau fi atacate pe acest considerent. Așa s-a ajuns ca sentința inițială să fie desființată, iar Curtea de Apel să decidă încetarea procesului penal în cazul tuturor inculpaților, motivat de prescrierea răspunderii penale. Sentința pronunțată joi este definitivă.

 

 

Comentarii