Orban: Riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura din Ucraina

miercuri, 24 iunie 2020, 18:31
3 MIN
 Orban: Riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura din Ucraina

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că până în prezent au fst evacuate sau salvate din cala viiturilor 252 de persoane. Riscul cel mai mare de inundaţii este pe râul Prut, acolo unde urmează să intre în ţară viitura dinspre Ucraina, premierul precizând că autorităţile au luat măsuri. De asemenea, el a anunţat că vor fi evacuate persoanele care sunt expuse pericolului de inundaţii.

Ludovic Orban a declarat că 252 de persoane au fost evacuate până în prezent sau salvate din calea viiturilor.

“Legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU, celorlalte forţe implicate din cadrul Ministerului de Interne, evident echipele de la Apele Române care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri. Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde în mod evident urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscurilor. Până în prezent au fost 252 de persoane care au fost evacuate sau salvate din calea viiturilor”, a explicat premierul.

El a mai spus că există riscuri de inundaţii şi în alte zone, dar că sunt greu de anticipat locurile unde acestea se pot produce.

“Exceptând riscul care există într-adevăr foarte mare pe Prut, există riscuri şi în alte zone, dar sunt foarte greu de anticipat locurile unde se pot produce pentru că din cauza unor fenomene de instabilitate meteo şi a unor precipitaţii foarte abundente cu o cantitate de până la 80 de litri se poate crea local pe anumite pârâuri, în anumite zone, se pot crea astfel de inundaţii care sunt în special cu caracter local. Tendinţa va fi în Moldova, în nordul Moldovei începând de mâine să se reducă instabilitatea atmosferică şi riscul de precipitaţii cu căderi foarte abundente de apă se va reduce. Se va muta un pic spre zona vest, va exista un risc în zona Dobrogea de precipitaţii foarte abundente”, a mai afirmat Orban.

La rândul său, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, miercuri, că indiferent cât de afectat va fi Prutul, nivelul inundaţiilor nu va ajunge la nivelul celor din 2008 sau 2010.

“Indiferent cât de gravă ar fi situaţia în Ucraina, indiferent cât de afectat ar fi Prutul, nivelul inundaţiilor sau nivelul precipitaţiilor nu va ajunge la nivelul celor din 2010 cu atât mai puţin la nivelul celor din 2008. Astăzi avem doar două localităţi care ar putea să prezinte risc: Baratca şi Rădăuţi-Prut din judeţul Botoşani. În ambele situaţii deja atât colegii de la Apele Române, cât şi cei de la ISU sunt în zonă, sunt pregătiţi şi evident vom reuşi să facem faţă dacă va fi cazul. Dacă vârful va fi vineri serara, de sâmbătă dimineaţa deja suntem pe scăderea nivelului apei şi foarte importante de menţionat faptul că începând de sâmbătă dimineaţă nu vom mai avea precipitaţii în zona de nord a Moldovei şi frontul atmosferic se va deplasa către vestul ţării”, a mai spus ministrul Mediului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii