Poliţiştii de la sat nu au aparate alcooltest. După ce îi miros pe şoferii băuţi, trebuie să-i aducă în oraş la testare

marți, 19 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Poliţiştii de la sat nu au aparate alcooltest. După ce îi miros pe şoferii băuţi, trebuie să-i aducă în oraş la testare

Până să primească dispozitive pentru identificarea șoferilor drogați, polițiștii par să nu aibă nici aparate Dräger suficiente. Trimis după un șofer care mergea în serpentine, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală l-au testat pe acesta după miros.

La sfârșitul lunii  mai 2021, un angajat al unui bar din Răducăneni l-a văzut ieșit din alt bar pe Grigore Constantinescu. Mersul clătinat al acestuia l-a făcut pe barman să aprecieze că se afla sub influența alcoolului. Văzându-l urcând la volan și apoi observând parcursul sinuos al automobilului, barmanul a sunat la poliție. La scurt timp, polițiștii l-au identificat pe șofer și l-au oprit. Oamenii legii nu au avut însă cu cine se înțelege. Starea de ebrietate a lui Constantinescu era evidentă, dar acesta refuza atât testarea cu aparatul Dräger, cât și recoltarea de sânge. Inițial, șoferul a spus că nu condusese, ci doar mersese până la mașină pentru a lua ceva din interior. Ulterior, le-a spus polițiștilor că nu merită să-i lase să-l testeze.

Chiar să fi acceptat testarea cu aparatul Dräger, aceasta ar fi fost imposibil. „Atât testarea cu alcooltestul, cât și recoltarea de probe biologice trebuiau să aibă loc în municipiul Iași, având în vedere că poliția din zonă nu dispunea de un aparat alcooltest, acesta fiind motivul pentru care nu a fost testat imediat ce a fost oprit de poliție. Simplul fapt că trebuia să se deplaseze la Iași pentru a fi testat atât cu privire la aerul expirat, cât și cu privire la concentrația de alcool din sânge nu îi oferea inculpatului dreptul legal să refuze acest lucru, și nici nu constituie vreun viciu procedural, întrucât legea nu prevede obligativitatea ca testarea aerului expirat să se realizeze la locul unde persoana în cauză a fost depistată”, aveau să rețină ulterior magistrații Judecătoriei Răducăneni, care au analizat cazul.

Judecătorii nu au avut niciun dubiu nici cu privire la faptul că Grigore Constantinescu se aflase la volan, nici că acesta era beat. Comportamentul șoferului, suprins de camerele video corporale ale polițiștilor, era suficient de clar. De altfel, chiar șoferul a declarat ulterior că băuse „două beri” la barul „La oiță” din Răducăneni. Apărarea sa, că nu fusese testat la locul faptei a fost respinsă. Magistrații din Răducăneni l-au condamnat pe Constantinescu la 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pronunțată săptămâna trecută, sentința poate fi contestată cu apel. 

Comentarii