anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Poveste neverosimilă cu o ieşeancă, un câine, OPC şi o maşină de spălat nouă de la Altex

GALERIE
Whirlpool
 • Whirlpool
- +

O ieşeancă a scos vinovat vânzătorul de faptele câinelui său. Ea s-a plâns că maşina sa de spălat s-a defectat, iar Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului a sancţionat comerciantul. Din dezbaterile instanţei a reieşit însă un vinovat suprinzător.

 

Ieşeanca îşi cumpărase de la Altex o maşină de spălat Whirlpool. După mai bine de o jumătate de an de la achiziţie, femeia a reclamat faptul că maşina de spălat curge şi a devenit mult mai zgomotoasă, solicitând înlocuirea ei. A fost direcţionată către o unitate service, iar după trei zile un tehnician a constatat că garnitura hubloului era ruptă, fără a se stabili însă cauza problemei. După încă o săptămână, a fost informată că defecţiunea nu este acoperită de garanţie, iar reparaţia poate fi făcută contra cost. Femeia reclamase însă deja situaţia la Protecţia Consumatorului, iar inspectorii instituţiei au intrat pe fir. Ieşeanca solicita în continuare înlocuirea produsului, nefiind de acord să plătească schimbarea garniturii. Ca urmare, CRPC a dispus aplicarea unui avertisment către Altex, obligând totodată societatea să-i restituie femeii suma de 1.185 lei, reprezentând preţul maşinii de spălat Whirpool. Ca urmare, cazul a ajuns în instanţă.

Termenul a fost depăşit

Conform legii, defectele unui produs, semnalate în cel mult şase luni de la achiziţie sunt considerate ca existând deja în momentul cumpărării, vânzătorul fiind ţinut responsabil. În cazul maşinii de spălat, termenul fusese depăşit cu o săptămână, acesta fiind unul dintre argumentele invocate de Altex în acţiunea sa. Dincolo de termenul de şase luni, până la expirarea garanţiei de doi ani, răspunderea ar fi aparţinut unităţii service, deci Altex fusese sancţionată degeaba. În plus, consumabilele şi accesoriile, în care era inclusă şi garnitura hubloului, nu făceau obiectul garanţiei, deci înlocuirea sa nu era gratuită.

Magistraţii Judecătoriei au dispus efectuarea unei expertize tehnice care să stabilească motivele pentru care garnitura hubloului cedase. Expertiza a arătat că o bucată din garnitura fusese ruptă, iar zona adiacentă prezenta urme străpunse pe toată grosimea ei, concluzionând că nu era vorba de o neconformitate a maşinii de spălat, ci cel mai probabil era rezultatul muşcăturii unui câine.

Câinele a muşcat garnitura

„În mod cert defectarea garniturii hublou nu este un defect de fabricaţie, deoarece a funcţionat o perioadă de câteva luni până la data apariţiei, cauza defectării fiind utilizarea necorespunzătoare a produsului, deoarece maşina de spălat a fost lăsată cu capacul deschis şi nesupravegheată. Defectarea s-a produs în stare de repaus, prin intervenţia unui animal domestic de casă ce a muşcat garnitura, rupând-o, partea ruptă fiind găsită pe marginea patului”, a precizat expertul. Concluziile acestuia au condus la verdictul judecătorilor, care au dispus anularea procesului-verbal de sancţionare a Altex. Sentinţa a fost atacată de CRPC în faţa instanţei superioare, apelul declarat intrând pe rolul Tribunalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.