Protest la Prefectură. BNS: Creşterile salariale de la 1 ianuarie 2018 – cel mult zero lei

luni, 23 octombrie 2017, 01:58
2 MIN

Nemulţumiţi, sindicaliştii ieşeni au anunţat organizarea unui protest, azi, în faţa Prefecturii.

Sindicaliştii ieşeni de la BNS contestă intenţia Guvernului de a transfera contribuţiile sociale în sarcina exclusivă a angajatului.

Programată să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, această schimbare radicală „dovedeşte felul în care actualii guvernanţi ignoră nu doar legislaţia europeană în vigoare, dar şi drepturile cetăţenilor români, obligaţi să fie cobai pentru măsuri şi politici netestate nicăieri în lume“, se arată într-o analiză prezentată la ultima şedinţă a Comisiei de Dialog Social, de la sfârşitul săptămânii trecute, de către Sorin Turcu, preşedintele filialei ieşene a Blocului Naţional Sindical.

BNS arată că „Guvernul nu poate garanta includerea contribuţiilor angajatorului în câştigul salarial brut decât în cazul salariului minim şi al salariilor din sectorul bugetar“, estimând că peste 25 la sută dintre salariaţii din România sunt plătiţi la nivelul salariului minim.

Practic, creşterea reală a salariului minim va fi zero, deşi programul guvernamental promite majorarea lui.

Nemulţumiţi, sindicaliştii au anunţat organizarea unui protest, pentru astăzi, în faţa Prefecturii.

La aceeaşi şedinţă a Comisiei de Dialog Social au fost prezentate propuneri de modificare a Legii 62/2011 privind dialogul social, din partea BNS şi din partea patronatului. Prezent la reuniunea CDS, deputatul Petru Movilă a susţinut prezenţa primarului municipiului reşedinţă – absent până acum de pe lista participanţilor – şi conducerea alternativă a şedinţelor comisiei de către prefect şi preşedintele CJ.

Comentarii