De Sănătate

Punem punctul pe știi

Advertorial

Remedii din sanul naturii pentru hemoroizi (P)

luni, 14 februarie 2022, 14:45
5 MIN
 Remedii din sanul naturii pentru hemoroizi (P)

Hemoroizii dau batai de cap multor persoane, barbati si femei deopotriva. Hemoroizii sunt acele excrescente de tesut, bogate in vase de sange, care se gasesc in canalul anal, in partea finala a rectului, iar functia lor este de a permite deschiderea si inchiderea anusului si evacuarea scaunului. In uz curent, termenul „hemoroizi” este folosit (impropriu) pentru a indica boala hemoroidala, adica problema legata de marirea venelor plexului hemoroidal.

Exista doua tipuri de hemoroizi: interni sau externi. Hemoroizii interni se gasesc in interiorul canalului anal, nu sunt vizibili si in general nu provoaca durere. Hemoroizii externi se gasesc la marginea anusului, sunt protuberante vizibile, dure si dureroase.

In unele circumstante, hemoroizii se pot umfla si pot provoca usturime, arsuri si mancarimi. Alte simptome percepute pot fi: scurgeri de mucus, nevoia frecventa de evacuare si sangerare.

Cum apar hemoroizii?

Cauzele aparitiei hemoroizilor sunt determinate de o stare de inflamatie care poate fi cauzata de o alimentatie incorecta, un stil de viata sedentar (sau unele tipuri de sport precum ciclismul si calaria), sarcina, postpartum, constipatie si efort excesiv de evacuare. Este o problema destul de raspandita care afecteaza atat barbatii, cat si femeile, asa cum spuneam, de varste diferite, desi este mai frecventa aparitia lor de la 30 de ani incolo, pentru a deveni destul de frecventa dupa 40-50 de ani. Hemoroizii tind in general sa recidiveze, alternand prin perioade acute si perioade mai linistite.

Desi nu este o afectiune grava, situatia nu trebuie subestimata. De fapt, daca luam imediat masuri, chiar si cu tratamente simple poate fi suficient pentru a preveni si trata aceasta problema. Iata cateva din lucrurile pe care sa le faceti:

– Acordati atentie alimentatiei si stilului dvs. de viata;
– Aplicati creme sau unguente calmante;
– Folositi ierburi care ajuta functionalitatea plexului hemoroidal.

Cu toate acestea, in cazuri mai severe (de exemplu, sangerari sau hemoroizi foarte durerosi) este recomandabil sa consultati medicul sau un specialist, deoarece poate fi necesara o interventie chirurgicala sau un tratament specific.

Alimentatia in cazul hemoroizilor 

Nutritia reprezinta primul „leac” care favorizeaza inflamarea hemoroizilor si reabsorbtia acestora. Trebuie evitat consumul de alimente rafinate, alimente condimentate, paste deosebit de elaborate cu sosuri, cafea si alcool. Trebuie sa promovam integrarea fructelor si legumelor, sucurilor si fructelor de padure centrifugate precum afinele, coacazele, murele, care contin proantocianidine capabile sa reduca hemoroizii.De asemenea, este indicat sa ajutam tranzitul intestinal prin consumul de fibre, seminte de in si seminte de chia care inmoaie scaunul.

Remedii naturiste pentru hemoroizi

Urmand sfaturile medicului curant, veti gasi excelente remedii naturiste pentru hemoroizi la plantum.ro. In general, se recomanda folosirea unui produs combinat: primul de uz intern (capsule sau tablete), care isi exercita actiunea in mod sistemic, al doilea de uz local (unguent, crema sau gel), ce va fi aplicat local pentru ameliorarea imediata.

Suplimente naturale

Un model de produs pe baza de plante pentru uz intern ar putea consta din uleiuri si suplimente de si cu helichrysum, centella sau ghimpe paduret:

Helichrysum (Helichrysum angustifolium) uleiul sau esential consta in principal din acetat de neril, care intr-un produs impotriva hemoroizilor confera proprietati antiinflamatorii si analgezice. Mai mult, helichrysum este cunoscut pentru proprietatile sale anti-edem (indicat pentru sindromul hemoroidal). Acesta actioneaza ca un decongestionant si diminueaza durerea. Aceasta actiune ar putea fi intensificata de alte plante precum chiparosul, ghimpele paduret si centella (medicamente vasoactive) sau aloe (activitate antiinflamatoare). In acest caz, elichrysumul este introdus intr-o formulare pentru uz intern, dar ar putea fi prezent si intr-o crema hemoroizi sau un unguent hemoroizi externi inflamati pentru uz local.

Centella (Centella asiatica) si Gimpele paduret (Ruscus aculeatus) sunt progenitorii medicamentelor cu saponina, folosite in tratamentul afectiunilor venoase precum hemoroizii. Acestea actioneaza la nivelul vaselor arteriale cu actiune vasoprotectoare si antiinflamatoare. Cele doua plante actioneaza in sinergie prin cresterea rezistentei veselor capilare, si scaderea capilaritatii si extravazarilor de sange.

Alte plante ideale pentru a fi integrate in suplimentele naturiste contre hemoroizilor sunt castanul (Hippocastani Semen) si salcia Salicis Cortex. 

In ciuda faptului ca sunt luate in considerare mai putine plante, ca si in acest caz, actiunea exprimata de acestea este foarte eficienta, deoarece ingredientele active nu implica toxicitate intestinala si nu provoaca iritatii, cu exceptia persoanelor ce sunt sensibile la anumite ingrediente. Un produs de uz intern actioneaza direct asupra cauzelor care declanseaza tulburarea, crescand rezistenta peretilor venosi, diminuand permeabilitatea plexului hemoroidal, contracarand durerea si inflamatia, si reducand dilatarea venelor.

Unguent si crema pentru hemoroizi

Impreuna cu capsulele se recomanda aplicarea locala a unui unguent pe baza de ulei cu aloe vera, sunatoare, ulei de jojoba (sau unt de shea), ulei esential de chiparos si menta, hamamelis. De asemenea, cremele ce contin galbenele, tataneasa, ulei de floarea soarelui, ulei de lavanda, rasina de brad si miere de albine sunt extrem de eficiente. O astfel de crema este Crema pentru Hemoroizi cu Efect Imediat 50ml, Hemoralin. Aceasta contine toate ingredientele de mai sus. Sa vedem cateva dintre ele:

Galbenele (Calendula officinalis), are flori bogate in uleiuri volatile, betacaroten, vitamine, minerale, steroli, flavonoide, tanini, saponine si substante tri-terpenice. Principalele sale proprietati deriva din elementele continute de calendula officinalis si anume: antiinflamatoare, antibacteriene, antiseptica, cicatrizanta, decongestionanta, calmanta si hidratanta, hipotensiva si vasodilatator periferic, antispasmodica.

Tataneasa (Symphytum officinale) ne ofera radacina si rizomul pentru efectele lor curative. Este folosita cu succes pentru a trata afectiunile de la nivel cutanat intrucat are o multime calitati. Tataneasa accelereaza vindecarea ranilor daca este aplicata direct pe piele, sub forma de compresa. Datorita continutului ridicat de substante cu efect antioxidant, dar si continutului ridicat de vitamina C, tataneasa vindeca rapid ranile de la nivelul pielii.

De asemenea, tataneasa are si capacitatea de a reduce durerile, fie chiar si durerile cronice. Proprietatile analgezice ale acestei plante medicinale fac din ea un remediu eficient pentru tratarea durerilor de orice fel.

Sa vedem si alte plante folosite in diverse creme si unguente contra hemoroizilor.

Aloe (gel de aloe vera) este un bun ajutor intr-un unguent impotriva hemoroizilor, intrucat are actiune antiinflamatoare, calmanta, reparatoare si astringenta; in consecinta este util in tratamentul ranilor deschise.

Hypericum (extract uleios de Hypericum perforatum) sau Pijarnita este o planta bogata in antrachinone si taninuri, care prezinta proprietati curative, dezinfectante si astringente interesante.

Uleiul de jojoba (Simmondsia chinensis) este de fapt o ceara obtinuta din semintele de jojoba, care vine sub forma lichida (de unde si denumirea de „ulei”). Este inclus in produsele pentru hemoroizi pentru capacitatile sale antioxidante remarcabile ( prin continutul bogat de vitamina E) si emoliente. Ca alternativa la uleiul de jojoba, untul de shea ne ofera aceleasi functii.

Ulei esential de chiparos (Cupressus sempervirens) si menta (Mentha x piperita) sunt uleiurile esentiale ce dau prospetime oricarui unguent, promoveaza o actiune pseudo anestezica deoarece reduc disconfortul. Din acest motiv, aplicarea locala a acestui unguent ofera o usurare imediata.

Hamamelis (Hamamelis virgiliana) sau Alunul Vrajitoarei isi gaseste aplicatie in produsele impotriva hemoroizilor datorita proprietatilor sale puternice antiinflamatorii (reduc inflamatia), astringente (ajuta la vasoconstrictia) si cicatrizante.

Natura, dupa cum vedem, ne ofera o multime de remedii pentru hemoroizi, la fel cum o face si pentru alte probleme de sanatate. Apelati la natura ori de cate ori este nevoie si nu numai!

Comentarii