anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Scade dramatic numărul elevilor din Iași. Trei şcoli mari au dispărut din judeţ

GALERIE
scoala
  • scoala
- +

În ultimii doi ani, populaţia şcolară din judeţul Iaşi s-a redus cu 2.500 de elevi. Plecarea părinţilor în străinătate sau neînscrierea copiilor la şcoală sunt printre cauze. Scăderi puternice sunt şi în privinţa preşcolarilor. Pe lângă motivele anterioare, în acest caz, o explicaţie ar fi şi existenţa unor grădiniţe private care nu sunt cuprinse în statistici.

Populaţia şcolară la şcolile de masă a scăzut într-un ritm alarmant în doar doi ani. Astfel, conform unui raport prezentat în cursul zilei de ieri la Inspectoratul Şcolar, judeţul are mai puţin cu peste 2.500 de elevi comparativ cu anul şcolar 2017-2018. Astfel, conform informaţiilor prezentate de prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general, în anul 2017-2018 existau în judeţ 126.342 de elevi, un an mai târziu, în 2018-2019, populaţia şcolară fiind de 124.648, cu aproape 1.700 de elevi mai puţin. Anul acesta, cifrele arată că populaţia şcolară a scăzut cu încă aproape 800 de elevi, cifra şcolară preconizată fiind de 123.838.

„Există cu certitudine o scă­dere a numărului de elevi înscrişi în sistemul de învăţământ din judeţul Iaşi. Această scădere nu este una nesemnificativă aşa cum ar părea la prima vedere. Faţă de acum doi ani, avem mai puţin cu 2.500 de elevi înscrişi, ceea ce înseamnă, dacă ne gândim, undeva la trei unităţi de învăţământ, este corespunzător acest număr pentru trei unităţi de învăţământ mari, cu peste 800 de elevi“, a afirmat Genoveva Farcaş în cadrul conferinţei de ieri.

În ceea ce priveşte numărul de copii care vor intra în sistemul de învăţământ de masă, la nivelul judeţului Iaşi, s-au înscris în clasa pregătitoare un număr de 7.008 de elevi, dintre aceştia 3.208 din mediul urban, iar 3.800 în mediul rural, din numărul total 3.431 fiind fete, iar 3.577 băieţi.

Raportându-ne la numărul de copii înscrişi în acest an în grupa mică de la gră­diniţă, putem afirma că populaţia şcolară este în continuă scădere, iar peste câţiva ani vor exista şi mai puţini elevi în sistem. Mai exact, la nivelul judeţului, s-au înscris în grupa mică în acest an un număr de 5.528 de copii, iar toate grupele de grădiniţă însumează un număr de 18.315 de copii, comparativ 19.768 de copii în anul şcolar trecut. În ceea ce priveşte înscrirea în grupa mică la grădiniţă, din totalul de copii înscrişi anul acesta, 2.248 sunt din mediul rural, iar 3.280 sunt din mediul urban, fiind încă disponibile aproximativ 700 de locuri, majoritatea în mediul rural.

Scăderile populaţiei şcolare din şcolile de masă se pot observa încă din anul şcolar 2012-2013. Astfel, la nivelul judeţului Iaşi erau în­scrişi la acel moment 23.196 de preşcolari, populaţia şcolară la şcolile de masă fiind de 134.444. Un an mai târziu, în 2013-2014, erau înregistraţi 22.444 de preşco­lari, întreaga populaţie şcolară fiind de 132.746, în anul 2014-2015 înregistrându-se 21.655 de preşcolari şi 130.994 de preşcolari şi elevi. Cea mai mare scădere se poate observa în anul 2015-2016, când numărul de preşcolari a ajuns la 20.740, iar întreaga populaţie şco­la­ră şi preşcolară fiind cu 127.798, deci cu mai bine de 3.000 de copii. În anul 2016-2017 au fost înregistraţi 20.289 de preşcolari, întreaga populaţie de şcolari şi preşcolari de la şcolile de masă fiind de 126.863 de copii.

Scăderea populaţiei şco­lare nu poate fi pusă însă doar pe seama scăderea natalităţii, ci şi pe exodul românilor peste hotare şi a alegerii unor forme de învăţământ private. În total, din anul şcolar 2012-2013, populaţia şcolară din şcolile de masă a scăzut cu peste 10.600 de şcolari şi preşcolari.

Posturi libere, însă incomplete

În cadrul conferinţei de ieri, a fost prezentată şi o statistică cu privire la numărul de cadre didactice de la nivelul judeţului Iaşi. Astfel, în acest moment sunt 8.600 de cadre didactice, dintre care 75% dintre acestea titulare, iar 25% sunt suplinitori. În sistemul de învăţământ au fost încadrate 115 noi cadre didactice, iar 95 de profesori au ieşit la pensie. De asemenea, 51 de profesori pensionari sunt încă activi în baza acordului de prelungire a activităţii, principala condiţie fiind ca acestea să aibă gradul didactic I şi să aibă acordul consiliului şcolii în care activează.

În ceea ce priveşte concursul de ocupare a posturilor didactice, la concurs s-au înscris 175 de cadre didactice pentru 29 de discipline. Dintre candidaţi, la concurs au absentat 17 persoane, fiind disponibile în acest moment 685 de posturi. Totuşi, dintre aceste 685 de posturi disponibile, menţionează Genoveva Farcaş, majoritatea sunt incomplete, adică nu însumează numărul de ore pentru o catedră întreagă.

„Ieri (n.r. - 4 septembrie) s-a încheiat concursul de ocupare a posturilor va­can­te. Este un concurs desfăşurat la nivelul judeţului şi am avut înscrişi 175 de candidaţi pentru 29 de discipline. La acest moment 685 de posturi şi catedre complete şi incomplete. Aş vrea să fac precizarea că sunt fracţiuni de nor­mă în mare parte dintre acestea şi de aceea ele vor putea să fie ocupate fie ca urmare a susţinerii acestui concurs judeţean şi au nota minimă 5, iar o parte dintre acestea fracţiuni pot fi ocupate şi prin sistemul de ore suplimentare la plata cu ora, aceste ore fiind acordate la nivelul şcolii titularilor din unităţile de învăţământ“, a explicat şefa ISJ Iaşi.

Practic, profesorii care doresc să intre în sistem, dar doresc să predea doar disciplina pentru care sunt pregă­tiţi, ar trebui fie să se mulţumească doar cu câteva ore, fie să predea în mai multe şcoli din judeţ.

În cadrul conferinţei de ieri a fost prezentată şi problema ma­nualelor şcolare pentru clasa a VII-a. Astfel, până în acest moment, au ajus la elevi doar 90% dintre manuale, procentul fiind cauzat de absenţa, în proporţie de 37%, a manualelor necesare clasei a VII-a. Reprezentanţii ISJ Iaşi au menţionat că acestea vor ajunge la elevi de îndată ce Ministerul Educaţiei Naţionale le va distribui inspectoratelor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga!

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.