De Business

Punem punctul pe știi

Se vând bunurile unor condamnaţi pentru trafic de influenţă, contrabandă sau evaziune fiscală. O maşină se poate lua cu 430 de lei

marți, 12 septembrie 2023, 01:50
4 MIN
 Se vând bunurile unor condamnaţi pentru trafic de influenţă, contrabandă sau evaziune fiscală. O maşină se poate lua cu 430 de lei

ANAF vinde la licitaţie casa pensionarei din Iaşi condamnată anul trecut pentru trafic de influenţă în “dosarul «orbilor» care conduc maşina”. Elena Balcan facilita obţinerea de certificate de handicap, faptă pentru care Curtea de Apel Iaşi a decis anul trecut confiscarea a 90.190 de lei obţinuţi astfel şi menţinea măsura sechestrului impus în timpul urmăririi penale asupra unui teren de 2193 mp, pe care se aflau o casă şi două anexe. 

Acestea sunt acum scoase la licitaţie, cu un preţ de pornire de 64.154 de lei (fără TVA). În afară de această licitaţie, alte trei sunt programate pentru luna septembrie de către Serviciul Executări Silite Cazuri Special din cadrul ANAF Iaşi.

Sechestrul asupra terenului din satul Rădeni, comuna Trifeşti, care aparţine Elenei Balcan a fost impus în ianuarie 2017. Investigaţia procurorilor în acest caz a început în 2016, însă cel mai vechi caz documentat de procurori datează din 2007, când Elena Balcan a pretins şi primit 1.500 de lei pentru ca soţia unui cunoscut să beneficieze de încadrare în gradul I de handicap.

Magistraţii aveau să constate că de-a lungul anilor femeia a cerut şi primit bani de la 17 persoane pentru astfel de servicii, iar tarifele ajungeau uneori şi la 8.000 – 9.000 de lei. “Pentru ca diagnosticul să fie reconfirmat la evaluările anuale şi deci pentru ca pensia de handicap să fie plătită în continuare, Balcan cerea în fiecare an echivalentul câte unei pensii lunare”, relata anul trecut Ziarul de Iaşi.

Licitaţia organizată de Serviciul Executări Silite Cazuri Speciale Regional Iaşi va avea loc pe 20 septembrie, la ora 11:00, la sediul instituţiei, din strada Anastasie Panu nr. 26. Potrivit anunţului de licitaţie, terenul din Trifeşti şi cele trei construcţii ridicate acolo se vând ca ansamblu de bunuri imobiliare. Casa de locuit are o suprafaţă de 72 de mp, iar cele două anexe au 20, respectiv 39 mp. Casa este însă nelocuibilă şi aflat într-o stare avansată de degradare. Cine vrea totuşi să participe la licitaţie, trebuie să depună o ofertă până cel târziu pe 19 septembrie şi să facă dovada plăţii taxei de participare, care e de 10% din preţul de pornire a licitaţiei.

Cel mai ieftin obiect licitat în această lună de Serviciul Executări Silite Cazuri Speciale Iaşi este o maşină “infractor”. Un Opel Astra, mai exact, fabricat în 1992, cu un număr de kilometri parcurşi (estimativ) de 167.099. O parte din aceşti kilometri, maşina i-a parcurs încărcată cu ţigări de contrabandă, aveau să dovedească anchetatorii.

Victor Vasilov, cetăţean moldovean, conducea autoturismul în urmă cu aproape nouă ani, în noiembrie 2014, când a fost depistat “pe raza satului Coţuşca (…) cu autoturismul marca Opel Astra de culoare neagră (…)”, în care s-a găsit “cantitatea de 5.625 pachete de ţigarete marca „PLUGARUL”, de provenienţă Republica Moldova, fără documente legale de provenienţă, cauzând astfel un prejudiciu în cuantum de 60.750 lei, nerecuperat, părţii civile Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi – Direcţia Regională Vamală Iaşi”, după cum se arată în sentinţa dată de Curtea de Apel Suceava în mai, 2016.

Autoturismul (foto), a cărui valoare era în 2016 de 3.800 de lei, a fost reţinut la secţia 7 poliţie din Darabani, Botoşani şi tot acolo se găseşte şi acum. Magistraţii au menţinut sechestrul, în vederea recuperării prejudiciului. Acum însă, licitaţia porneşte de la 430 de lei, neimpozabil. Cam cât plăteşte pe ţigări un fumător în 2-3 săptămâni.

Şi în cazul acestei licitaţii, ofertanţii trebuie să depună dovada plăţii taxei de participare (43 de lei) şi o ofertă de cumpărare, cu cel puţin o zi înainte de data licitaţiei, adică până pe 28 septembrie.

Un alt Opel Astra, din 1999, va fi vândut la licitaţie pe data de 19 septembrie, cu un preţ de pornire de 3.647 de lei. Aflat în prezent într-o parcare din Municipiul Neamţ, autoturismul a fost confiscat de la proprietara sa, Adriana Sorana Călin, în momentul în care aceasta a ajuns în atenţia procurorilor pentru evaziune fiscala. În urmă cu zece ani, atunci când femeia era judecată la Tribunalul Bistriţa Năsăud, magistraţii notau: „(…) În latura civilă s-a reţinut că inculpata a cauzat un prejudiciu în suma de 10.746 lei pe care a declarat că va încerca să-l plătească integral. Pentru garantarea reparării integrale a prejudiciului prin ordonanţa din data de 01.04.2015 s-a luat în cursul urmăririi penale măsura asiguratorie a sechestrului penal asupra unui autoturism Opel (…) în valoare de 2500 euro, bun proprietatea inculpatei”.

“Bunul mobil este sechestrat în favoarea ANAF, întrucât măsurile asigurătorii dispuse prin Ordonanţa din 01.04.2015 a procurorului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au fost menţinute, prin sentinţa penală nr. 180/F/18.12.2015 pronunţată de Tribunalul Bistriţa Năsăud, definitivă prin decizia penală nr. 442/2016 pronunţată de Curtea de Apel Cluj (…) şi au devenit măsuri executorii”, se precizează acum în anunţul de licitaţie.

Dacă preferaţi totuşi să vă investiţi economiile în achiziţia de terenuri, oferta Serviciului Executări Silite Cazuri Speciale Regional Iaşi nu e foarte bogată în septembrie. Pe data de 26 septembrie, de la ora 11, se poate licita pentru două terenuri arabile, intravilan, situate în localitatea Târgu Trotuş din judeţul Bacău. Un salariu mediu net pe economie vă asigură participarea la ambele licitaţii. Pe primul teren, de 450 mp, a fost fixat un preţ de pornire a licitaţiei de 1.052 lei, în timp ce pentru al doilea, de 506 mp, preţul de pornire a licitaţiei este de 1.183 lei (exclusiv TVA). 

Comentarii