Sindromul ovarelor polichistice: mai pot avea copii?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Sindromul ovarelor polichistice: mai pot avea copii?

GALERIE
femeie insarcinata ecografie
  • femeie insarcinata ecografie
- +

Cauza precisă a acestui sindrom este necunoscută. SOPC nu îmbracă întotdeauna forma clasică, având ades un caracter frust, de exemplu prezenţa doar de chişti multipli şi exces de hormoni masculini, cu hirsutism (exces de pilozitate) la o femeie suplă, cu menstra uşor neregulată. Dacă problema de bază a pacientelor e reprezentată de infertilitate, se poate recurge la medicaţie stimulatoare a ovulaţiei; când aceasta nu e eficientă, se poate apela la fertilizare în vitro.

Corina E., din Iaşi, 29 de ani: „Am fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice. Mi s-a recomandat un tratament de lungă durată. Ce se întâmplă dacă nu îl urmez tot? Mai pot avea copii dacă am această problemă?“

Prof. dr. Dumitru Brăniştenu, Clinica de Endocrinologie, Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Ovarele (gonadele feminine) conţin o multitudine de săculeţe cu pereţii căptuşiţi de celule capabile de a secreta hormoni sexoizi. Aceste săculeţe sunt cunoscute sub denumirea de „foliculi ovarieni“. Fiecare folicul ovarian conţine câte o celulă reproductivă feminină, de dimensiuni foarte mari, denumită „ovul“. Un singur folicul ovarian creşte până la mijlocul ciclului şi se rupe la mijlocul ciclului, eliberând ovulul pentru a putea fi fecundat, proces cunoscut sub numele de „ovulaţie“. Chiştii ovarieni din SOPC sunt proveniţi din creşterea excesivă a mai multor foliculi ovarieni, secretând în exces hormoni masculini, mai ales testosteron (precursori ai hormonilor feminini, estrogenii). Aceştia nu sunt aromatizaţi (transformaţi) în totalitate în hormoni feminini şi sunt prin urmare eliberaţi în circulaţia generală. Cauza precisă a acestui sindrom este necunoscută, dar puternica agregare familială şi populaţională sugerează o componentă genetică importantă. Clasic, în Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) se întâlnesc chişti ovarieni multipli şi unu exces de hormoni masculini. Excesul de hormoni masculini este asociat unui sindrom de virilizare ( pot apărea acnee, pilozitate de tip masculin) şi anovulaţie până la oprirea ciclului menstrual, însoţite de scăderea fertilităţii şi distribuţia de tip bărbătesc a ţesutului adipos (mai mult pe abdomen), cu risc crescut de diabet zaharat.

SOPC nu îmbracă întotdeauna forma clasică, având ades un caracter frust, de exemplu prezenţa doar de chişti multipli şi exces androgenic moderat cu hirsutism (exces de pilozitate) la o femeie suplă, cu menstra uşor neregulată. SOPC este frecvent întâlnit în populaţia generală, cu atât mai des cu cât populaţia feminină aparţine bazinului mediteranean sau Orientului Mijlociu (Grecia, Turcia, Spania, Portugalia, Italia, ţările Arabe). Aşadar, SOPC, în formele sale mai puţin severe, poate fi considerat mai curând o variantă a normalului decât o boală în sine.

Nu orice imagine ecografică de chişti ovarieni multipli reprezintă SOPC

Trebuie menţionat că, deşi SOPC e frecvent întâlnit, nu orice imagine ecografică de chişti ovarieni multipli reprezintă SOPC şi o imagine de chisti ovarieni multipli nu este o condiţie obligatorie pentru a diagnostica SOPC. Diagnosticul SOPC e dat de îndeplinirea a minimum 2 din următoarele criterii: tulburări de ovulaţie, exces androgenic, chişti ovarieni multipli dispuşi în coroană. Pentru diagnostic sunt necesare examenul clinic, echografia ovariană, eventual transvaginală, precum şi dozări hormonale. Severitatea afecţiunii este puternic influenţată de prezenţa obezităţii de tip masculin, cu risc de insulinorezistenţă şi dislipidemie. Modificările cutanate - acnee, pilozitate excesivă sau hirsutism - precum şi tulburările de ciclu menstrual sau de ovulaţie, cu scăderea fertilităţii în unele cazuri, sunt alte modificări ce necesită ades anumite atitudini terapeutice.

Tratamentul SOPC trebuie individualizat în funcţie de problemele pacientei

Dacă problema de bază este excesul androgenic cu modificările asociate, este necesară instituirea unui tratament antiandrogenic - punerea în repaus a ovarelor prin terapie contraceptivă, şi/sau antagonizarea acţiunii hormonilor masculini la nivelul pielii. Acneea va dispărea spectaculos sub astfel de tratamente. Dar pilozitatea excesivă necesită tratament de minimum 6 luni pentru a observa efecte semnificative, din moment ce ciclul firului de păr este de 6 luni. De aceea este necesară asocierea terapiei cosmetice la cea medicamentoasă. Dacă problema de bază a pacientelor e reprezentată de infertilitate, se poate recurge la medicaţie stimulatoare a ovulaţiei; dacă aceasta nu e eficientă, se poate recurge la fertilizare în vitro. În fine, problemele metabolice pot fi abordate prin profilaxie primară (regim alimentar hipocaloric) sau terapia diabetului şi a dislipidemiei, atunci când aceste complicaţii apar. De menţionat e că scăderea în greutate şi terapia cu anumite antidiabetice orale cresc fertilitatea pacientelor obeze cu SOPC, chiar dacă diabetul zaharat nu e încă instituit.

Terapie de lungă durată

Tratamentele la care pot fi supuse pacientele cu SOPC şi cu probleme de sănătate, de infertilitate sau cosmetice sunt de lungă durată. Dacă aceste terapii sunt oprite, ciclul vicios al complicaţiilor asociate SOPC se reinstituie după un anumit interval de timp, deoarece fondul genetic al acestor paciente predispune la recidivă. Din fericire, patologia asociată SOPC e ades diminuată de un regim de viaţă adecvat, cu menţinerea unei greutăţi corporale normale după slăbit (în cazul în care e necesar), iar complicaţiile au grad variat de severitate. Astfel, multe paciente cu SOPC pot rămâne natural şi chiar uşor însărcinate. Dacă infertilitatea persistă, ea poate fi ades rezolvată prin intervenţiile terapeutice mai sus menţionate“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.