anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.11.2020

Sindromul ovarelor polichistice: mai pot avea copii?

GALERIE
femeie insarcinata ecografie
  • femeie insarcinata ecografie
- +

Cauza precisă a acestui sindrom este necunoscută. SOPC nu îmbracă întotdeauna forma clasică, având ades un caracter frust, de exemplu prezenţa doar de chişti multipli şi exces de hormoni masculini, cu hirsutism (exces de pilozitate) la o femeie suplă, cu menstra uşor neregulată. Dacă problema de bază a pacientelor e reprezentată de infertilitate, se poate recurge la medicaţie stimulatoare a ovulaţiei; când aceasta nu e eficientă, se poate apela la fertilizare în vitro.

Corina E., din Iaşi, 29 de ani: „Am fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice. Mi s-a recomandat un tratament de lungă durată. Ce se întâmplă dacă nu îl urmez tot? Mai pot avea copii dacă am această problemă?“

Prof. dr. Dumitru Brăniştenu, Clinica de Endocrinologie, Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Ovarele (gonadele feminine) conţin o multitudine de săculeţe cu pereţii căptuşiţi de celule capabile de a secreta hormoni sexoizi. Aceste săculeţe sunt cunoscute sub denumirea de „foliculi ovarieni“. Fiecare folicul ovarian conţine câte o celulă reproductivă feminină, de dimensiuni foarte mari, denumită „ovul“. Un singur folicul ovarian creşte până la mijlocul ciclului şi se rupe la mijlocul ciclului, eliberând ovulul pentru a putea fi fecundat, proces cunoscut sub numele de „ovulaţie“. Chiştii ovarieni din SOPC sunt proveniţi din creşterea excesivă a mai multor foliculi ovarieni, secretând în exces hormoni masculini, mai ales testosteron (precursori ai hormonilor feminini, estrogenii). Aceştia nu sunt aromatizaţi (transformaţi) în totalitate în hormoni feminini şi sunt prin urmare eliberaţi în circulaţia generală. Cauza precisă a acestui sindrom este necunoscută, dar puternica agregare familială şi populaţională sugerează o componentă genetică importantă. Clasic, în Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) se întâlnesc chişti ovarieni multipli şi unu exces de hormoni masculini. Excesul de hormoni masculini este asociat unui sindrom de virilizare ( pot apărea acnee, pilozitate de tip masculin) şi anovulaţie până la oprirea ciclului menstrual, însoţite de scăderea fertilităţii şi distribuţia de tip bărbătesc a ţesutului adipos (mai mult pe abdomen), cu risc crescut de diabet zaharat.

SOPC nu îmbracă întotdeauna forma clasică, având ades un caracter frust, de exemplu prezenţa doar de chişti multipli şi exces androgenic moderat cu hirsutism (exces de pilozitate) la o femeie suplă, cu menstra uşor neregulată. SOPC este frecvent întâlnit în populaţia generală, cu atât mai des cu cât populaţia feminină aparţine bazinului mediteranean sau Orientului Mijlociu (Grecia, Turcia, Spania, Portugalia, Italia, ţările Arabe). Aşadar, SOPC, în formele sale mai puţin severe, poate fi considerat mai curând o variantă a normalului decât o boală în sine.

Nu orice imagine ecografică de chişti ovarieni multipli reprezintă SOPC

Trebuie menţionat că, deşi SOPC e frecvent întâlnit, nu orice imagine ecografică de chişti ovarieni multipli reprezintă SOPC şi o imagine de chisti ovarieni multipli nu este o condiţie obligatorie pentru a diagnostica SOPC. Diagnosticul SOPC e dat de îndeplinirea a minimum 2 din următoarele criterii: tulburări de ovulaţie, exces androgenic, chişti ovarieni multipli dispuşi în coroană. Pentru diagnostic sunt necesare examenul clinic, echografia ovariană, eventual transvaginală, precum şi dozări hormonale. Severitatea afecţiunii este puternic influenţată de prezenţa obezităţii de tip masculin, cu risc de insulinorezistenţă şi dislipidemie. Modificările cutanate - acnee, pilozitate excesivă sau hirsutism - precum şi tulburările de ciclu menstrual sau de ovulaţie, cu scăderea fertilităţii în unele cazuri, sunt alte modificări ce necesită ades anumite atitudini terapeutice.

Tratamentul SOPC trebuie individualizat în funcţie de problemele pacientei

Dacă problema de bază este excesul androgenic cu modificările asociate, este necesară instituirea unui tratament antiandrogenic - punerea în repaus a ovarelor prin terapie contraceptivă, şi/sau antagonizarea acţiunii hormonilor masculini la nivelul pielii. Acneea va dispărea spectaculos sub astfel de tratamente. Dar pilozitatea excesivă necesită tratament de minimum 6 luni pentru a observa efecte semnificative, din moment ce ciclul firului de păr este de 6 luni. De aceea este necesară asocierea terapiei cosmetice la cea medicamentoasă. Dacă problema de bază a pacientelor e reprezentată de infertilitate, se poate recurge la medicaţie stimulatoare a ovulaţiei; dacă aceasta nu e eficientă, se poate recurge la fertilizare în vitro. În fine, problemele metabolice pot fi abordate prin profilaxie primară (regim alimentar hipocaloric) sau terapia diabetului şi a dislipidemiei, atunci când aceste complicaţii apar. De menţionat e că scăderea în greutate şi terapia cu anumite antidiabetice orale cresc fertilitatea pacientelor obeze cu SOPC, chiar dacă diabetul zaharat nu e încă instituit.

Terapie de lungă durată

Tratamentele la care pot fi supuse pacientele cu SOPC şi cu probleme de sănătate, de infertilitate sau cosmetice sunt de lungă durată. Dacă aceste terapii sunt oprite, ciclul vicios al complicaţiilor asociate SOPC se reinstituie după un anumit interval de timp, deoarece fondul genetic al acestor paciente predispune la recidivă. Din fericire, patologia asociată SOPC e ades diminuată de un regim de viaţă adecvat, cu menţinerea unei greutăţi corporale normale după slăbit (în cazul în care e necesar), iar complicaţiile au grad variat de severitate. Astfel, multe paciente cu SOPC pot rămâne natural şi chiar uşor însărcinate. Dacă infertilitatea persistă, ea poate fi ades rezolvată prin intervenţiile terapeutice mai sus menţionate“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

COVID-19, ca un avertisment

Nicolae GRECU

COVID-19, ca un avertisment

Învăţăturile diavolului coronavinus cătră Majestatea Sa Regele fotbalului.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (II)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (II)

Spre a ilustra consideraţiile din foiletonul trecut, autorul prezintă o serie de exemple concrete de degradare a cântecului popular actual.

Un vis

arh. Ionel OANCEA

Un vis

Se făcea că peste oraşul nostru a coborât în chip vădit duhul înţelepciunii. Datorită acestei minuni, consilierii judeţeni, cei locali, preşedintele, primarul, personalităţile marcante ale partidelor politice ajung la două idei, culmea, comune. 

O lume „curată”

Alexandru CĂLINESCU

O lume „curată”

Nu e, cred, lipsit de interes să ne imaginăm cum ar putea arăta lumea de mâine şi, în ce mă priveşte, să avansez câteva propuneri - sper - constructive.

pulspulspuls

Ce poză, ce vremuri...

Ce poză, ce vremuri...

Iaca ce poză am mai pescuit zilele astea prin bulboanele alea întunecate ale politichiei ieşene prezente pe Facebook, stimaţi telespectatori! 

Caricatura zilei

Dezcarcerare

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.