De Sănătate

Punem punctul pe știi

Situaţie pe muchie de cuţit la Iaşi. Prima secţie ATI plină ochi

sâmbătă, 28 martie 2020, 02:50
6 MIN
 Situaţie pe muchie de cuţit la Iaşi. Prima secţie ATI plină ochi

Scenariile de care ne temeam încep să prindă contur: Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi este, de ieri, plin, cel de “Neoruchirurgie”, care aştepta în rezervă, preluând acum cazurile grele. Astfel, paturile de la Terapie Intensivă de la “Infecţioase” sunt ocupate în proporţie de 100% cu bolnavi infectaţi. Aseară, erau 180 de persoane internate, suspecte, dar şi confirmate cu coronavirus. Spitalul mai dispune de 100 de paturi pentru bolnavii de coronavirus din regiune, dar nu la Terapie Intensivă, adică nu acolo unde sunt şanse ca bolnavul să scape în caz de complicaţii severe. Aici, cel mai grav caz este al unei tinere de 27 de ani, care se zbătea aseară, de două zile, între viaţă şi moarte, după ce a participat la un eveniment unde au fost şi persoane venite din afara ţării. Cazul poate pune pe mulţi pe gânduri. Iată ce spune şi managerul spitalului ieşean: “Pot să afirm că tabloul pacienţilor s-a schimbat. Sunt tot mai multe persoane tinere cu disfuncţii respiratorii care în cele din urmă sunt confirmate”.

 

După cum a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Infecţioase, cel mai grav caz internat la Terapie Intensivă şi confirmat cu COVID 19 este al unei tinere din Botoşani, „care de 47 de ore se zbate între viaţă şI moarte“. Plimbată iniţial între spitalul din Dorohoi şi cel din Botoşani, la doua zile i s-a făcut testarea. Tânăra, care nu era cunoscută ca suferind de boli asociate, a mărturisit că participase la o înmormântare unde veniseră mai multe persoane întoarse din ţări cu risc pandemic. S-a stabilit ca aceasta a intrat apoi în contact cu 49 de cadre medicale şi cinci membri ai familiei. Toate persoanele au fost testate şi se aşteaptă rezultatul. Carmen Dorobăţ a mai atras atenţia asupra faptului că, dacă la început de epidemie majoritatea celor internaţi şi confirmaţI aveau peste 65 de ani, vârsta a început să coboare. „Pot să afirm că tabloul pacienţilor s-a schimbat. Sunt tot mai multe persoane tinere cu disfuncţii respiratorii care în cele din urmă sunt confirmate“, a subliniat Carmen Dorobăţ.

Cazurile uşoare şi medii, la „Pneumoftiziologie“

Toate cele 9 paturi de la Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva în acest moment sunt ocupate. „Vom începe să dirijăm spre Spitalul de Neurochirurgie, unde sunt 12 locuri la Terapie Intensivă pentru cei cu coronavirus“, a mai declarat Carmen Dorobăţ. În momentul de faţă, Spitalul de Boli Infecţioase IaşI primeşte bolnavi din şase judeţe ale Moldovei. „Am atras atenţia că, exact în pasul următor, secţiile de boli infecţioase din spitalele judeţene, sau chiar spitalele judeţene şi regionale, respective fiecare direcţie de sănătate publică, să managerieze situaţia fiecare în judeţul său“, a subliniat Carmen Dorobăţ. Dacă, la Terapie Intensivă, următorul spital care intră pe linia frontului este cel de Neurochirurgie, în privinţa cazurilor uşoare şi medii, rolul de suport revine Spitalului de Pneumoftiziologie. Deocamdată, la „Infecţioase“ mai există disponibile pentru cei suspecţi, dar şi pentru cazurile uşoare şi medii,100 de paturi.

Suceava, bomba cu ceas, redeschisă cu sprijinul Iaşului

Moldova continuă să fie o bombă cu ceas pentru întreaga ţară. Bulgărele s-a rostogolit se pare de la Spitalul din Suceava, unde 170 de cadre medicale şi pacienţi au fost diagnosticaţi cu coronavirus. Multe cazuri au fost direcţionate la Iaşi, până la momentul închiderii spitalului. „Evident, din judeţul Suceava sunt foarte mulţi, probabil că sunt şi foarte mulţi plecaţi în străinătate, şi la un moment dat s-au întors. Au fost mulţi, şi mulţi nu au ştiut nici ei că sunt infectaţi. Avem şi din Neamţ, Bacău şi Iaşi, dar mai puţini“, a mai declarat Carmen Dorobăţ. Pentru cele şase judeţe, testele sunt prelucrate doar la Iaşi, iar capacitatea zilnică este de 550 de teste. Între timp, UPU a Spitalului din Suceava a fost deschisă cu sprijinul medicilor ieşeni. „Am deplasat acolo trei rezidenţi în sprijin, şI Centrul Universitar IaşI a venit în sprijin şi cu alţi câţiva specialişti pentru alte specialităţi, şi în aceste zile ne-am străduit să conturăm o echipă care să poată începe activitatea, din nou, în principala structură de primiri urgenţe de la Suceava. Pentru că viaţa merge înainte şi urgenţele există alături de pacienţii care au nevoie de îngrijire într-o secţie cu boli infecţioase cu COVID. Există ceilalţI cetăţeni ai unei ţări, ai unui judeţ, care au urgenţe obişnuite, pornind de la cele cardiovasculare, mergând până la cele traumatice, la cele intestinale sau neurologice. Echipa pe care am conturat-o acolo este construită pe nucleul de la UPU SMURD Iaşi, de aici sunt opt medici şi opt asistenţi prin rotaţie, asigură gardă, la Suceava“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi.

Scandal la Paşcani: nu vrea pacienţi netestaţi

În zona Moldovei, în schimb, apar tot mai multe spitale cu medici sau asistente medicale cu coronavirus. Neamţ, Vrancea, Bacău mai nou, şI Galaţi, dar şi Iaşi, au şi ele cazuri. La Iaşi, trei cadre medicale au fost confirmate. În cazul asistentei medicale de la Institutul de Gastroenterologie Iaşi, au apărut noi informaţii. Asistenta, care ar fi fost contact direct cu un pacient pozitiv de la Suceava, nu s-a testat în cadrul spitalului, ci a mers pentru recoltare singură la „Infecţioase“. CeilalţI colegi, peste 50 de cadre medicale, au ieşit negativ la test. Transferul unui caz de coronavirus sau de posibil suspect continuă să stârnească panică şi la nivelul administraţiilor locale. Delegarea Spitalului din Paşcani ca unitate suport pentru cazurile uşoare şi medii de la Suceava a stârnit revolta administraţiei locale. „Transferul la Paşcani a unor pacienţi din alte spitale, fără a fi măcar testaţi în prealabil, va avea drept consecinţă extrem de probabilă extinderea epidemiei şi afectarea directă a sănătăţii publice din municipiu, cu consecinţe deosebit de grave. Nu vreau să fiu înţeles greşit. Nu dorim să abandonăm bolnavii infectaţi de coronavirus. Dar nu pot să nu mă gândesc la situaţia păşcănenilor, pe drept cuvânt îngrijoraţi de evoluţia epidemiologică dacă se pune în aplicare propunerea de introducere a oraşului în prima linie a luptei cu epidemia. Spitalul Municipal din Paşcani nu s-a aflat pe lista iniţială a unităţilor medicale angajate în această bătălie. Nu a primit niciun fel de sprijin, în echipamente, medicamente şi expertiză, din partea Ministerului Sănătăţii şi nu are dotarea şi resusele umane necesare“, a declarat, probabil într-un moment cu mai puţină compasiune pentru nepăşcăneni, primarul Dumitru Pantazi.

15 corturi pentru triaj la toate spitalele

La Iaşi, în schimb, celelalte spitale se pregătesc pentru fluxul de pacienţi şi asigură măsuri de protecţie. Institutul Regional de Oncologie a modificat circuitul triajului epidemiologic şi traseul pacientului. În acest sens, IRO a solicitat de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă două corturi, care au fost montate în curtea institutului. Triajul epidemiologic al pacientului este efectuat în cortul aflat vizavi de Ambulatoriul Extern, personalul medical este costumat şi protejat complet, cu halate speciale, măşti cu filtru FFP2, viziere, ochelari de protecţie, capeline şi mănuşi. Circuitul este foarte clar stabilit. După efectuarea triajului, pacientul intră în ambulatoriu, unde este consultat de medicul oncolog sau hematolog, primeşte avizul pentru chimioterapie, moment în care se recomandă şI analizele medicale. După aceasta etapă, pacientul merge la punctul de recoltare improvizat în cel de-al doilea cort. După finalizarea analizelor, pacientul are acces în spital pentru a i se administra tratamentul. Până ieri, cu spirjinul ISU, la toate spitalele din Iaşi au fost ridicate 15 corturi pentru triajul pacienţilor.

Ultimele cifre

Potrivit ultimelor informaţii, ieri în judeţul Iaşi 3.462 de persoane erau izolate la domiciliu, şi alte 187 de persoane plasate în carantină. Totodată, şapte pacienţi dintre cei confirmaţi au fost vindecaţi. Numărul celor infectaţI din Iaşi nu a fost comunicat oficial. 

Comentarii