Sute de ieşeni abandonaţi la Bergamo de Wizz Air, de luni până vineri. “Bătaie de joc”. Mărturii ale pasagerilor

miercuri, 17 august 2022, 01:50
4 MIN
 Sute de ieşeni abandonaţi la Bergamo de Wizz Air, de luni până vineri. “Bătaie de joc”. Mărturii ale pasagerilor

Wizz Air a dat peste cap planurile câtorva sute de ieşeni. Devine din ce în ce mai greu pentru o persoană să-şi programeze o vacanţă în străinătate având încredere în operatorii aerieni. După bătaia de joc a Blue Air, care doar la Iaşi a amânat zeci de curse în ultimul an, se pare că vine rândul unui alt operator să-şi dea cu stângu-n dreptul: Wizz Air. 

Pasagerii cursei de luni seară pe ruta Milano (Bergamo) – Iaşi au aflat, brusc, la poarta îmbarcării, că zborul lor a fost anulat: 200 de persoane au rămas blocate în aerogară, iar în primă fază nu au beneficiat de vreo explicaţie. La câteva ore după anularea zborului, li s-a comunicat că motivul a fost „vremea nefavorabilă”. „E frustrant când te ia de prost”, a comentat un pasager. Celor 200 de ieşeni li s-au alăturat 200 de craioveni, în cazul cărora tot Wizz le-a anulat zborul, în acelaşi timp cu cel spre Iaşi.

Două zile cu autocarul în loc de două ore cu avionul

Pasagerii au beneficiat de explicaţii abia la câteva ore după anularea inopinată a zborului, atunci când s-au deschis două birouri Wizz: 400 de persoane au început asaltul cu întrebări. La ghişeu, surpriză: în cazul Iaşului, singura alternativă de transport era abia vineri. „Zborurile din zilele de marţi, miercuri şi joi erau toate ocupate”, a spus unul dintre călătorii afectaţi. El a povestit că, iniţial, la cursă a fost anunţată o întârziere de 35 minute faţă de ora normală pentru decolare (21.55, ora locală). Acest lucru se-ntâmpla cu circa trei ore înainte de plecare. Ulterior, la îmbarcare, cu mai puţin de o oră înainte de decolare, pasagerii au fost anunţaţi brusc că zborul a fost anulat. „După miezul nopţii, la două ore după anulare, au fost deschise birourile Wizz, dar oferta lor era pentru ziua de vineri. La ora 4 dimineaţă am fost cazaţi la un hotel, am reuşit să dormim doar două ore: ni s-a bătut puternic în uşă că trebuie să mergem la aeroport deşi noi nu eram în situaţia de a avea o cursă alternativă astăzi (ieri, n.r.)”, a comentat pasagerul.

La o discuţie telefonică ulterioară, ieşeanul ne-a spus că singura soluţie viabilă a fost să cumpere bilete pentru transport cu autocarul: încă 110 euro/persoană faţă de biletul achitat la Wizz Air. Autocarul avea plecarea programată miercuri dimineaţă şi va ajunge joi seară la Iaşi, spre miezul nopţii: două zile de mers pe ruta Milano – Iaşi faţă de două ore cu avionul. În total, trei zile pierdute pe drumuri din cauza unui zbor anulat. Un alt pasager ne-a povestit că vacanţa lui s-a încheiat luni, iar de ieri trebuia să înceapă serviciul. Mai mult, astăzi avea de susţinut şi un examen important, ceea ce nu se va mai întâmpla: alternativa de a ajunge într-un timp mai scurt la Iaşi a fost tot cu autocarul, astfel că ieşeanul va ajunge acasă tot joi noapte. Probabil, în rândul celor 400 de pasageri Wizz Air, ieşeni şi craioveni, au mai existat destule situaţii similare.

„O aventură traumatizantă!”

O femeie, care a călătorit cu un copil mic, a descris situaţia drept „o aventură traumatizantă” şi a subliniat că printre pasageri se mai aflau şi mulţi alţi copii, iar, nu de puţine ori, s-au auzit plânsete atât în aeroport, cât şi în holul hotelului unde au fost cazaţi temporar de operatorul aerian. „Lumea era foarte supărată, foarte nervoasă, fără excepţie toţi spuneau că este o bătaie de joc. O problemă pe care ne-am pus-o cu toţii: vom recupera banii plătiţi pe bilet? Cei mai mulţi eram pesimişti”, a spus femeia.

Unul dintre ceilalţi pasageri intervievaţi de ZDI s-a arătat deranjat de faptul că Wizz Air a venit cu o explicaţie pentru anularea zborului („vreme nefavorabilă”) care, în opinia lui, nu stă în picioare. „E frustrant când te ia de prost. Ştim cu toţii cu ce probleme se confruntă aviaţia în această vară, dar nu este normal să aflăm la îmbarcare că zborul a fost anulat şi să nu existe soluţii de transport rapid acasă. Ce se-ntâmpla dacă, de exemplu, nu mai aveam bani la mine?”, s-a întrebat retoric ieşeanul. În această vară, industria aeronautică de la nivel european, şi nu numai, se confruntă cu probleme majore: numeroase curse sunt întârziate sau anulate în special pe fondul grevelor şi a lipsei de personal. 

Comentarii