De Business

Punem punctul pe știi

Top 10 pensii „pe bune” în Iaşi: persoane care au avut salarii mari, iar pensia este calculată după contributivitate

luni, 29 mai 2023, 01:50
4 MIN
 Top 10 pensii „pe bune” în Iaşi: persoane care au avut salarii mari, iar pensia este calculată după contributivitate

„Ziarul de Iaşi” a abordat zilele trecute subiectul pensiilor speciale din judeţul Iaşi, însă sunt şi ieşeni care au contribuit cu sume consistente la bugetul public de pensii şi acum încasează pensii impresionante, asta pentru că au muncit toată viaţa pe salarii foarte mari.

 

Într-un Top 10 al celor mai mari pensii din judeţul Iaşi plătite din bugetul asigurărilor sociale (pensii contributive), unul dintre pensionarii din judeţul nostru încasează lunar aproape 26.000 de lei (cca 5.300 euro), iar ceilalţi nouă peste 14.000 de lei (cca 2.850 euro) pe lună, cifre brute, conform datelor centralizate de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Iaşi la solicitarea Ziarului de Iaşi”.

Mai exact, un concetăţean are asigurată o bătrâneţe fără griji după ce a muncit o viaţă întreagă pe o leafă mai mare de zeci de ori faţă de media pe ţară, încasând în prezent o pensie de 25.796 de lei (locul 1, după reţinerea impozitului şi CASS: 21.454 lei net), iar un altul are o pensie de 17.441 de lei (locul 2). A treia cea mai mare pensie pe bază de contributivitate din judeţul Iaşi se ridică la 17.392 de lei, iar pe locul 4 este o pensie de 17.125 de lei. Sumele scad cu câteva sute de lei în rândul celorlalte 6 din 10 cele mai mari pensii contributive la nivelul judeţului nostru, pe ultimul loc fiind o pensie de 14.883 de lei, după cum se poate vedea în tabelul alăturat acestui articol. Vorbim despre valori brute.

Inevitabil, întrebarea de pe buzele tuturor este legată de salariile pe care ar fi trebuit să muncească aceşti oameni de-a lungul vieţii ca să aibă astfel de pensii fabuloase. După calculele noastre, în cazul celei mai mari pensii în plată, de 26.000 de lei, ieşeanul ar fi trebuit să aibă un salariu de circa 98.000 de lei brut/lună (20.000 de euro), în condiţiile actuale, cu valoarea salariului mediu brut pe ţară de aproape 7.000 de lei şi după modul în care se calculează pensiile.

Pe scurt, omul a avut mereu un salariu de aproape 15 ori mai mare decât salariul mediu pe ţară şi a muncit încă 10 ani peste stagiul complet de cotizare.

În trecut, în presa locală apărea ca având un salariu mai mare de 10.000 de euro/lună şi Gheorghe Chişcă, fostul director al Fortus SA.

Indicatorii principali la calculul pensiei sunt stagiul de cotizare realizat, numărul total de puncte, valoarea punctului de pensie şi salariul mediu brut pe ţară din luna respectivă.

Maria Andronache, director CJP Iaşi, ne-a explicat cu pixul pe hârtie” cum se calculează pensiile, venind cu un exemplu pentru un salariu brut de 10.000 de lei în primele trei luni din 2023. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Până la 01.04.2001, în calculul punctajului lunar se ia în calcul salariul tarifar înscris în carnetul de muncă la care se adaugă sporurile cu caracter permanent. De la 2001 lucrăm cu salariul brut din declaraţia 112. În situaţia în care tarifarul plus sporurile sau salariul brut nu se modifică, atunci punctajul lunar va fi în descreştere. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv. Împărţirea se face la 12, indiferent de numărul lunilor lucrate într-un an. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 din Legea 263/2010. În prezent, stagiul complet de cotizare pentru bărbaţi este 35 ani, iar pentru femei, în luna mai 2023, este 32 ani şi 2 luni, valabil pentru femei născute în mai 1961. Stagiul complet pentru femei este în creştere şi va ajunge la 35 ani în ianuarie 2030”, a explicat pentru Ziarul de Iaşi” Maria Andronache.

Dacă ar fi să ne raportăm la pensia medie din bugetul de asigurări sociale, de 1.908 de lei luna trecută – conform Casei Naţionale de Pensii Publice – înseamnă că unele pensii pe bază de contributivitate din judeţul Iaşi se dovedesc a fi şi de până la 14 ori mai mari.

Cititi si: Cea mai mare pensie specială din Iaşi: 8.550 euro/lună. Aparţine unui fost magistrat. Iaşul are 319 “speciali”: numărul creşte an de an

Pe de altă parte, cea mai mare pensie de serviciu (aşa-numita pensie specială) în plată la momentul actual la nivelul Iaşului este de 43.381 de lei brut (cca 8.850 euro), cel care o încasează fiind un fost magistrat. Printre ei se regăseşte şi Tudorel Toader, rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În acelaşi timp, un fost aviator ieşean primeşte lunar 19.685 de lei brut (4.000 euro), iar un fost angajat al Curţii de Conturi 7.063 de lei brut (1.450 euro), după cum a arătat CJP Iaşi într-un alt răspuns pentru publicaţia noastră. Dar, în cazul lor, grosul” pensiei nu provine din contribuţia pe care au făcut-o pe parcursul vieţii profesionale la sistemul public de pensii, ci din media salariilor de bază brute lunare realizate în ultimul an de activitate (80%), pentru anumite categorii fiind luate în calcul chiar şi sporurile avute înainte de data pensionării. 

Comentarii