Tot mai mulți ieșeni sunt izolați la domiciliu din cauza coronavirusului. Medicii fac apel la calm

vineri, 28 februarie 2020, 02:58
3 MIN
 Tot mai mulți ieșeni sunt izolați la domiciliu din cauza coronavirusului. Medicii fac apel la calm
Este vorba de un ieşean care s-a întors din China şi care, după 14 zile de izolare, nu a prezentat niciun simptom. Numărul izolaţilor a urcat într-o zi de la 136 la 182. Medicii transmit populaţiei că nu avem niciun motiv să ne alarmăm: sunt virusuri mult mai periculoase decât acesta
Coronavirusul nu a intrat deocamdată în topul afecţiunilor din România. Potrivit statisticii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, numărul persoanelor aflate în izolare voluntară la domiciliu a crescut totuşi de la o zi la alta. La nivelul judetului Iasi, numărul persoanelor care au călătorit în zonele de risc, şi care trebuie să se izoleze la domiciliu, a ajuns aseară la 182, de la 136 cu o zi înainte. Acestea trebuie să rămână izolate la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, fără simptomatologie specifică, în caz contrar urmând a ajunge la spital. Cei izolaţi astfel sunt monitorizaţi zilnic de către medicii epidemiologi din cadrul DSP Iaşi şi de medicii de familie. Din cele 182 de persoane izolate la domiciliu, bărbatul venit din China (ceilalţi tranzitând zonele cu risc din Italia) va ieşi din carantină chiar astăzi. Specialiştii DSP Iaşi susţin că starea de sănătate a acestuia este bună, fără simptomatologie specifică. De asemenea, DSP precizează că la Iaşi nu sunt până acum persoane aflate în carantină în spaţiile special amenajate, şi nici nu sunt persoane confirmate cu coronavirus. Toate testele efectuate la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ Iaşi la persoane cu suspiciuni de infecţie cu coronavirus din judeţul Iaşi, dar şi din alte judeţe, au ieşit negative.
 
În momentul de faţă, la nivelul judeţului, pentru carantină sunt prevăzute 141 de paturi, incluzând modulele puse la dispoziţie de Primaria Iaşi. În funcţie de situaţie, spun reprezentanţii DSP, acestea pot fi suplimentate. Tot în acest context, medicii fac un apel la calm către populaţie. În plus, medicii atrag atenţia asupra faptului că infecţia cu coronavirus este una sezonieră, şi că există alte boli care se află de ani în top. „Avem în primul rând afecţiunile cardiovasculare, care ocupă şi acum locul I în România. Apoi, afecţiunile gastrointestinale, mergând de la cazuri medicale până la cazuri chirurgicale. Pe locul 3 sunt traumatismele provocate de accidentele rutiere. Aceasta este percepţia noastră, pe care o vedem în ultimii ani la UPU. Este într-adevăr foarte important să avem pregătită întreaga ţară, întreg sistemul sanitar, de boli infecţioase şi de urgenţe, pentru a evita o eventuală epidemie sau evitarea să devenim parte a unei pandemii. Iar pe primul loc în acest caz trebuie să fie măsurile de igienă, pe care trebuie să le ia populaţia. Să spunem că sunt contexte pe plan internaţional, cum este cel de acum cu coronavirusul, dar nu trebuie să reacţionăm decât pregătindu-ne. Să nu uităm totuşi că am mai avut afecţiuni similare, cum ar fi gripa AH1N1. Evident, aceste boli contagioase sunt mult mai vizibile. Ele apar pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp, dar mortalitatea, de exemplu, dată de bolile cardiovasculare va fi în totdeauna pe primul loc. De aceea trebuie să existe programe, iar atenţia trebuie să fie permanentă“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU SMURD Iaşi.
 
Amintim că, la nivel naţional, a fost confirmat un prim caz de infecţie cu COVID-19 la un barbat din Gorj. Acesta nu a prezentat niciun simptom, el intrând în contact cu italianul bolnav care a vizitat România în weekend. Diagnosticul a fost confirmat la Institutul „Matei Balş“ din Bucureşti.
 
Silvia CRAUS

Comentarii