Tot personalul spitalului din Suceava, în carantinarea instituționalizată

marți, 07 aprilie 2020, 07:13
2 MIN
 Tot personalul spitalului din Suceava, în carantinarea instituționalizată

Conducerea militară de la Spitalul Județean din Suceava a impus măsuri stricte pentru depășirea crizei. Unii medici s-au plâns că există tensiuni între personal şi conducerea militară, care a decis testarea și carantinarea instituționalizată a întregului personal medical. Cine nu este de acord este liber să renunțe la post folosind una dintre formele legale pe care le are la dispoziție, spune noua conducere.

Ionel Oprea, generalul chirurg numit secretar de stat în Ministerul Sănătății și trimis la Suceava pentru a prelua conducerea spitalului, a declarat că a întâlnit la Suceava cadre medicale care efectiv au refuzat să poarte echipamentele de protecție pe care le-a găsit în depozit. 

Ionel Oprea a explicat, pe de altă parte, că a decis izolarea personalului medical, pentru că cel mai probabil aceasta a fost sursa de infectare cu Covid din spitalul devenit principalul focar din țară. De aceea, pentru personalul din spital s-a impus carantina instituțională. Pentru aceasta, au fost puse la dispoziție hoteluri și alte spații de carantinare instituționalizată din campusul universitar.

„Cine nu merge să se carantineze nu poate să mai participe la activitate, pentru că riscăm în permanență ca cel care vine dinafară să infecteze. Le-am spus să facă raport, am numit o comisie (…), care în mod administrativ va analiza solicitările domnilor care nu vor să se implice în tratamentul bolnavilor din această epidemie. Este dreptul dânșilor să aleagă ce doresc: vor să meargă în concediu, vor concediu fără plată – că poate și-au efectuat deja concediul, mulți au fost plecați în concediu acum, că s-a întâmplat tristul eveniment – vor să-și suspende contractul de muncă pe o perioadă determinată sau șomaj tehnic, trebuie aleasă o variantă legală. Dar pe postul pe care îl eliberează temporar noi putem să cerem la rețeaua Ministerului Sănătății să ne pună la dispoziție, să ne detașeze medici, asistenți și ce mai avem nevoie, cu toate că această rețea este suprasolicitată (…) Noi trebuie să ajungem la o echipă medicală sănătoasă, prin care să asigurăm securitatea actului medical”, a explicat Ionel Oprea.

„Avem foarte multe persoane pe care le-am găsit aici – și nu am cuvinte pentru apreciere –  care sunt pur și simplu epuizate și au lucrat zile și nopți pentru a suplini absența celorlalți colegi. Unii au fost în carantină bolnavi, unii au fost suspecți – s-au autoizolat, alții au plecat, alții și-au luat concediu, sunt foarte multe situații pe care de-abia acum încercăm să le lămurim”, a declarat Ionel Oprea.

El a confirmat că tot personalul medical va fi testat pentru Covid-19. Astfel, în ultimele 72 de ore, s-au efectuat 288 de teste și 50 s-au dovedit pozitive, dar mai există personal care urmează să fie testat. „Deci iată că mai avem această boală în echipă”, a conchis Ionel Oprea.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

Comentarii