Şansă nesperată la o viaţă mai bună pentru un tânăr păşcănean

Transplant: a primit un rinichi nou, după 10 ani de la operaţia similară a fratelui său.

Donatorul de organe a fost un bărbat ajuns în moarte cerebrală după o banală căzătură în casă

vineri, 22 iunie 2018, 01:50
2 MIN
 Transplant: a primit un rinichi nou, după 10 ani de la operaţia similară a fratelui său.

Un tânăr în vârstă de 26 de ani din zona oraşului Paşcani a primit zilele acestea şansa la o viaţă normală, după ce i-a fost transplantat un rinichi de la un donator aflat în moarte cerebrală. 

Prelevarea a fost făcută în cursul zilei de miercuri, de către o echipă de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, care s-a deplasat la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, iar transplantul a fost realizat în cursul nopţii de miercuri spre joi. Intervenţia a durat aproximativ patru ore, fiind finalizată în jurul orei 2, şi a decurs fără incidente deosebite. Medicii spun că, în cazul acestui pacient, situaţia este deosebită, deoarece şi fratele său a avut nevoie de transplant în urmă cu mai mulţi ani, în 2008, donator fiind mama sa.

Astfel, tânărul nu ar mai fi avut multe şanse să primească un rinichi de la cineva din propria familie. „Au fost mai mulţi pacienţi chemaţi în vederea transplantării, însă dintre toţi el a avut compatibilitatea cea mai bună. Şansa lui nu era alta decât să primească un rinichi de la un donator cadaveric. În momentul de faţă, pacientul se recuperează, fiind supravegheat în Centrul de Transplant Renal, aşteptăm ca zilele acestea să îşi reia complet funcţia renală“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Şi de această dată unul dintre rinichi a fost transferat la Bucureşti, asta deşi existau mai multe persoane compatibile pentru a primi organul. Bărbatul aflat în moarte cerebrală, de la care au fost prelevate organele, a ajuns la spitalul din Galaţi pe data de 19 iunie în urma unui accident casnic, când acesta s-a dezechilibrat, lovindu-se astfel la cap. Familia sa a înţeles însă importanţa gestului de a dona organele, fiind de acord. Este al 13-lea transplant efectuat în acest an în Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, ultimul transplant fiind efectuat tot de la un donator aflat în moarte cerebrală, primitorul fiind un bărbat în vârstă de 56 de ani care se afla de aproape opt ani în programul de dializă, din Suceava.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii