Un an de la demolarea cu scandal. Se conturează deja noul Han Trei Sarmale. Va fi de patru ori mai mare

marți, 11 aprilie 2023, 01:50
4 MIN

La un an de când Hanul „Trei Sarmale” a fost pus la pământ, pe acelaşi loc se lucrează acum la ridicarea unei clădiri noi, scheletul ridicat conturând deja noua clădire. Ar urma să se construiască tot un han cu elemente arhitecturale tradiţionale moldoveneşti, dar care să aibă o capacitate de aproape patru ori mai mare faţă de cea a fostei clădiri-simbol a Iaşului, dacă ne luăm după datele din autorizaţia de construire. Alături s-ar avea în vedere şi ridicarea unui hotel de 4 stele, prevăzut cu 96 de camere şi 5 apartamente.

Societatea ieşeană Fio Grup Company SRL, reprezentată de Marian Panainte, un discret dezvoltator imobiliar ieşean, a obţinut autorizaţia de construire de la Primăria Iaşi pe data de 10 decembrie 2021, însă în document nu scrie „negru pe alb” că se va demola clădirea, ci prevede „reparaţii capitale, refuncţionalizare, extindere Han Trei Sarmale, amenajare parcări, sistematizare incintă şi împrejmuire teren proprietate”.

De la 901,84 mp cât era aria desfăşurată a construcţiei Hanului „Trei Sarmale” se va ajunge la 3.492,80 mp, conform autorizaţiei de construire. În acelaşi document se mai precizează că hanul va avea funcţiuni mixte, mai exact restaurant, alimentaţie publică, spaţii de birouri (la mansardă).

Sunt prevăzute 55 de locuri de parcare pe lot, în afara domeniului public (dintre care 34 de locuri amenajate la subsolul construcţiei şi 5 pentru persoane cu dizabilităţi).

Am adresat Primăriei Iaşi, ieri, câteva întrebări legate de acest subiect: am vrut să aflăm, printre altele, dacă societatea Fio Grup Company a obţinut între timp o nouă autorizaţie de construire, în contextul în care primarul Mihai Chirica afirma anul trecut că, pentru a putea construi, proprietarul imobilului are nevoie de modificarea autorizaţiei deoarece „nu mai există noţiunea de consolidare şi reconfigurare”.

„Ce să mai reconfigurezi, ceea ce nu există? Trebuie să o ia de la zero. Autorizaţia nu mai are obiect”, a comentat atunci primarul Iaşului, citat de Agerpres. Până la ora redactării acestui articol nu am primit răspuns, dar vom reveni asupra subiectului în momentul în care ne va fi trimis. Nici Marian Panainte nu a dorit să discute cu noi pe seama acestui subiect.

Dezvoltatorul se laudă că, în primă fază, cheltuielile sunt estimate la aproape 5,5 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Odată cu ridicarea hotelului, valoarea totală a investiţiei va depăşi 4 milioane de euro, în condiţiile în care administratorul firmei susţine că va avea un confort de 4 stele.

Accesul pietonal pe amplasament se va realiza din şoseaua Bucium, iar accesul auto din şoseaua Bârnova. Lucrările ar urma să se întindă pe o perioadă de doi ani, potrivit aceluiaşi document emis în urmă cu un an jumătate.

Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat de către Consiliul Local la sfârşitul lunii august 2018, terenul aferent hanului, de 4.899 mp, fiind împărţit în două unităţi teritoriale de referinţă (UTR), potrivit documentului emis de Primăria Iaşi, consultat de „Ziarul de Iaşi”.

În imediata apropiere a hanului se va construi şi o clădire cu funcţiune mixtă de cazare în regim hotelier şi locuinţe, cu spaţii comerciale la nivelul parterului (UTR 2), însă autorizaţia de construire obţinută de Fio Grup Company la sfârşitul anului 2021 vizează doar UTR 1, adică Hanul „Trei Sarmale”, dărâmat în seara zilei de 19 aprilie 2022.

Demolarea a stârnit reacţii negative pe plan local, dar şi naţional. Ieşenii erau indignaţi că au rămas, peste noapte, fără o clădire-emblemă a oraşului, însă revolta în rândul oamenilor a atins cote maxime când s-a aflat că imobilul a fost demolat fără autorizaţie.

Inclusiv oficiali din cadrul Primăriei Iaşi, în frunte cu primarul Mihai Chirica, s-au arătat surprinşi de modul în care a fost efectuată demolarea chiar sub nasul lor. Trebuie însă menţionat că, deși era o clădire emblematică pentru Iași, aceasta nu figura oficial ca monument istoric, nici măcar de interes local”.

Hanul „Trei sarmale” din Bucium a fost cumpărat în anul 2017 de către firma Fio Grup Company pentru suma de 2,9 milioane de lei. Ca o ironie a sorţii, societatea are ca domeniu de activitate lucrări de demolare a construcţiilor, înregistrând o cifră de afaceri în anul 2021 de 9,7 milioane lei (ultimele date financiare raportate), mai mult cu 64% faţă de anul precedent.

Profitul net înregistrat a fost de 1,1 milioane lei în 2021, de aproape trei ori şi jumătate mai mare faţă de anul 2020, când firma a obţinut un profit net de 307.000 lei. 

Comentarii