anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

UNITER 2022: „Plugarul şi Moartea”, jucat la Iaşi, cel mai bun spectacol al anului

GALERIE
plugarul-moartea-teatru
 • plugarul-moartea-teatru
- +

"Plugarul şi Moartea" de Johannes von Tepl, dramatizarea şi regia Silviu Purcărete la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, a fost desemnat "Cel mai bun spectacol" la gala Premiilor UNITER 2022, ediţia a 30-a, care i-a fost dedicată lui Ion Caramitru şi organizată la Palatul Culturii din Bistriţa. Horia Suru a primit trofeul pentru "Cea mai bună regie", Lóránd Váta şi Nicoleta Lefter au fost desemnaţi cei mai buni actori în roluri principale, iar pentru roluri secundare cei mai buni au fost Csaba László şi Gabriela Popescu.

Preşedintele UNITER Dragoş Buhagiar a făcut o reverenţă lui Ion Caramitru, "cu o cernită bucurie". "Lui îi datorăm întâlnirea din seara aceasta (...) Am certitudinea că ne aşteaptă elegant, plin de entuziasm. Mulţumim, Pino!". Buhagiar a anunţat premiul pentru "Cel mai bun spectacol" - "Plugarul şi Moartea" de Johannes von Tepl, dramatizarea şi regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Premiul a fost ridicat de Cristian Hadji-Culea, directorul teatrului.

Gala a fost transmisă în direct, pe TVR 1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi la Radio România Cultural. Online a putut fi urmărită pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro.

Trupa Iarba Fiarelor a asigurat coloana sonoră a spectacolului. Ada Milea a fost prezentă la gală cu un scurt recital. Prezentatorii galei, gândită şi realizată de Radu Afrim, au fost actorii Raluca Aprodu şi Emilian Oprea.

După un moment de dans, regizat pe vocea lui Ion Caramitru recitând Eminescu, Marcel Iureş i-a adus un omagiu marelui om de teatru care a primit Premiul de Excelenţă - In memoriam: „În ‘81, când am ajuns la Bulandra, era răsfăţatul teatrelor şi al ecranelor. Avea o inimă cât tot oraşul Bucureşti, avea un simţ al dreptăţii mai tare decât orice, îl scotea din minţi nedreptatea. Am jucat cu el, am avut ocazia şi onoarea, am fost Horatio în ‘Hamletul’ lui şi după ‘90 a stat un pic în ceţurile acelea reci şi confuze şi care nu erau pentru el, a coborât de acolo, pentru că n-asculta de nimeni, decât de Dumnezeu, şi de bunul simţ, şi de limba română, şi a făcut bine chiar şi împotriva incendiatorilor. Sunt oameni care, îşi dau sau nu seama, au în buzunarele lor binele făcut de Pino, care după mintea mea n-a murit. Azi-dimineaţă, m-am gândit să-i dau telefon şi să-i spun ce i-ar plăcea lui să zic. Numărul lui era acolo. Deci, n-a murit. Ultima mea replică din Hamlet era: „Şi noapte bună, dulce prinţ! Acum, pot să spun: Salutare, băiete!”.

"Dedic acest premiu colegilor mei, atât celor din staful tehnic, cât şi celor din cel artistic", a spus actorul Csaba László, premiat pentru cel mai bun rol secundar, Zita Szilveszter, din spectacolul „Grand Hotel Pasărea Retro”, textul şi regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania "Tompa Miklós".

Premiul pentru dezvoltarea spectacolului de musical în România i-a revenit lui Răzvan Mazilu. "Mă bucur că gala UNITER de anul acesta stă sub semnul tineretului şi speranţei”. Acest premiu aparţine şi se datorează celor care au fost alături de mine în toate aceste proiecte, trupelor de actori care m-au urmat, actori din provincie sau din Bucureşti, tuturor echipelor de artişti, scenografi, light-designeri, sunetişti, echipelor tehnice, şi directorilor de teatre care m-au chemat”, a spus regizorul.

Mircea Bravo i-a înmânat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar Gabrielei Popescu pentru rolul Fraulein Schneider din spectacolul "Cabaret", libretul de Joe Masteroff, după piesa lui John Van Druten şi povestirile lui Christopher Isherwood, regia, coregrafia şi costumele Răzvan Mazilu, Teatrul Odeon Bucureşti. "Un premiu este o bucurie la orice vârstă", a spus actriţa.

Virgil Ogăşanu, recompensat cu premiul UNITER pentru întreaga activitate, a spus cu voce răguşită: "Vreau să mulţumesc publicului care a stat cu noi, în frig, la Teatrul Bulandra".

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: "Îmi doresc ca în curând şi Bistriţa să beneficieze de un teatru".

"Melancolia şi recunoştinţa noastră pentru cel care a fost Ion Caramitru, model, om de cultură, iniţiatorul acestei galei, întru valoare, indiferent de vârstă, întru reverenţă pentru valorile teatrului românesc de ieri, de azi, de mâine. Este greu ca la a 30-a ediţie să fim fără el. Ne-a fost reper, partener, a ţinut la polemici şi a fost slujitorul cuvântului", a fost omagiul Marinei Constantinescu, care a acordat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal lui Lóránd Váta pentru rolul Lopahin Iermolai Alexeevici din spectacolul „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Yuri Kordonsky, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

"Eu ştiu că am făcut un rol bun, ştiu de la public şi de la critici. Dar sunt atât de mulţi actori buni în ţara asta...", a spus actorul uimit că a fost ales. "Teatrul trebuie făcut cu dragoste, cu empatie şi cu onestitate şi la Cluj am colegi de al care zilnic primesc aceste valori".

Ioan Turc, primarul municipiului Bistriţa, alături de Mirela Oprişor, a acordat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Nicoleta Lefter pentru rolul Svetlana Allilueva din spectacolul „Aici Moscova” de Iulia Pospelova, regia Catinca Drăgănescu, unteatru Bucureşti.

Dana Dogaru a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate: "Nu mă aşteptam la acest premiu, dar când am înţeles că este o gală consacrată tineretului, m-am gândit că nu trebuie să lipsesc", a spus marea actriţă, mulţumind profesorilor, colegilor şi familiei.

Principesa Sofia a României a acordat premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2021”, program susţinut încă de la primele ediţii de Casa Regală a României, Oanei Hodade cu „Scene din viaţa familiei Stuck“.

"Teatrul din Bistriţa este un pas înţelept pentru cultura română", a spus Adrian Titieni, actor care a debutat la Bistriţa şi care a acordat premiul pentru "Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic" lui Petru Hadârcă pentru „Un secol de teatru românesc la Chişinău - Revanşa memoriei interzise”.

Mariana Mihuţ a evocat, în cadrul galei, primul spectacol jucat la Bistriţa, "Patru plus una", în urmă cu mai mult de 40 de ani. Marea actriţă i-a înmânat premiul pentru "Cea mai bună regie" lui Horia Suru pentru "Trilogia Minelor" de la Teatrul Dramaturgilor Români.

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER - Consiliul Director acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER, Premiul de Excelenţă, Premiile pentru Întreaga Activitate şi Premiile Speciale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.