De Sănătate

Punem punctul pe știi

Victime ale activităţii de curăţenie în case: copiii

Medicii de la Spitalul „Sfanta Maria“ se aşteaptă, ca în fiecare an înaintea Paştelui, la creşterea numărului copiilor accidentaţi sau intoxicaţi.

marți, 23 aprilie 2019, 01:50
1 MIN
 Victime ale activităţii de curăţenie în case: copiii

Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi se aşteaptă ca în zilele rămase până la Paştele ortodox să apară în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) „victimele curăţeniei de primăvară“, fiind vorba mai exact despre cazuri de intoxicaţii cu substanţe chimice sau diferite traume suferite de copii pe fondul neatenţiei. În această perioadă, medicii au observat că părinţii au tendinţa să îşi lase copiii mai mult nesupravegheaţi, în timp ce aceştia au acces la diferite produse de curăţenie.

De asemenea, în anii anteriori, în preajma sărbătorilor pascale ajungeau la spital copii din cauza arsurilor produse prin lichid fierbinte, după ce înghiţeau detergent lichid, diluant de vopsele, şi chiar soluţii pentru curăţarea aragazului care sunt extrem de toxice. „Întreaga familie este angrenată în pregătiri, astfel încât copiii sunt lăsaţi mai mult singuri, este momentul în care sunt lăsate la îndemâna lor produse care conţin substanţe chimice. Părinţii trebuie să fie conştienţi că o clipă de neatenţie poate genera probleme grave“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Conform unei statistici, în general, lunile de primăvară sunt cele mai aglomerate în UPU. Anul trecut în luna mai au fost înregistrate 3.578 de cazuri în UPU, în timp ce în lunile martie şi aprilie media a fost de maximum 3.000 de cazuri, fiind totodată şi lunile în care se face trecerea la temperaturi mai mari, ceea ce înseamnă că cei mici petrec mai mult timp în natură şi sunt mai predispuşi la diferite accidente. 

Comentarii