Dosar-premieră la Iaşi: beţia, “martor” la un dosar de agresiune sexuală între studenţi

Viol sau sex de plăcere la beție? Studentă arabă la Iași, personaj demn de un scenariu de film

luni, 27 iulie 2020, 02:03
4 MIN
 Viol sau sex de plăcere la beție? Studentă arabă la Iași, personaj  demn de un scenariu de film

Un student arab a fost trimis în judecată pentru că ar fi violat o colegă de grupă, străină şi ea, după o noapte petrecută împreună în club. Spre deosebire de cazurile tipice de viol, anchetatorii nu au avut decât probe indirecte privind agresiunea sexuală. Tânărul ar fi profitat de starea extrem de avansată de ebrietate a colegei, cu care petrecuse în acea noapte. Fata a mers de bunăvoie la colegul ei, însă s-a plâns că nu a fost de acord să facă sex cu el, fiind violată. Toată povestea le-a dat mari bătăi de cap procurorilor, care în primă fază au clasat dosarul, pentru ca mai apoi să redeschidă cercetarea şi să îl trimită în judecată pe arab. Procesul ar putea începe din toamnă

Dosarul de viol complicat în care părţi sunt cei doi studenţi arabi a fost deferit justiţiei de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, însă procesul efectiv încă nu a început. Cauza se află în procedura de cameră preliminară la Tribunal, unde mâine ar trebui să se ia o decizie cu privire la legalitatea rechizitoriului şi a probelor. În cazul admiterii actului de acuzare, procesul ar putea începe din toamnă.

Inculpat în acest dosar este H.H., un tânăr arab care la momentul comiterii presupusei fapte era coleg de grupă la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) cu victima D.F.

Potrivit unor surse apropiate acestui dosar complicat, povestea cu iz de infracţiune în care au fost implicaţi cei doi studenţi a avut loc pe 15 octombrie 2016. În acea seară, victima a mers la o petrecere organizară de o colegă, studentă şi ea la aceeaşi facultate. Acolo s-a întâlnit cu mai mulţi colegi, printre care şi cu H.H., care era cu un coleg de apartament. La acea petrecere, fata a consumat băuturi alcoolice. După miezul nopţii, cei de la petrecere au mers în clubul Canabis, din zona Copou. În rechizitoriu se menţionează că, în club, D.F. a consumat foarte mult alcool şi a ajuns în stare de ebrietate, fiindu-i şi rău, la un moment dat. Un martor audiat de procurori a relatat că l-a văzut pe H.H., cum o ţinea pe fată să nu cadă, deoarece aceasta nu se putea ţine pe picioare. “Din cauza stării în care se afla numita F.D., inculpatul H.H. i-a propus acesteia să o conducă acasă la ea. F.D. a fost de acord, însă datorită faptului că aceasta nu i-a precizat unde locuieşte în Iaşi, inculpatul, care nu cunoştea adresa ei din Iaşi, a condus-o la el acasă”, se menţionează în rechizitoriu. La audieri, H.H. a spus că fata ar fi fost de acord să meargă la el acasă. În replică, fata a negat şi a precizat că H.H. ştia unde locuieşte, deoarece a mai fost la unele petreceri organizate în apartamentul ei.

Bâlbâiala juridică

Procurorul de caz precizează că, în apartamentul studentului, acesta a “profitat de starea de vulnerabilitate” în care se afla colega sa şi ar fi întreţinut un raport sexual cu aceasta, împotriva voinţei ei. D.F. a declarat că nu a fost de acord să facă sex cu colegul de ei de grupă şi a relatat că nu era conştientă pe deplin în timpul actului sexual. Ar fi încercat să opună rezistenţă în mai multe rânduri, când îşi revenea în simţiri, însă pentru că era în stare avansată de ebrietate nu s-a putut împotrivi. Tot la audieri fata a spus că nu îşi aminteşte cum a ajuns la colegul ei.

Pe 17 octombrie 2016, fata a mers la Institutul de Medicină Legală, care a confirmat existenţa unui raport sexual.
A urmat o anchetă penală extrem de complicată soldată, în primă fază, cu clasarea acuzaţiei de viol. Clasarea s-a dat, potrivit surselor, după ce procurorii au considerat că “nu există probe suficiente care să răstoarne prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază orice persoană acuzată de săvârşirea unei infracţiuni”. Anchetatorii au mai motivat că “nu s-a putut demonstra dacă fapta reclamată s-a comis profitând de imposibilitatea victimei de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa”.

D.F. a atacat însă decizia de clasare emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, iar judecătorii au admis plângerea pe motiv că cercetarea nu a fost completă. Magistraţii au dispus reluarea cercetărilor şi audierea altor persoane, în cele din urmă, în iulie 2019, H.H. fiind trimis în judecată pentru viol.
Tânărul nu a recunoscut de la bun început acuzaţia de viol şi a declarat că ar fi întreţinut un raport sexual consimţit cu colega sa.

Comentarii