Zece cărţi pentru premiul de proză "Ziarul de Iaşi". Academia Română este partener de onoare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Zece cărţi pentru premiul de proză "Ziarul de Iaşi". Academia Română este partener de onoare

GALERIE
premiu zdi1
  • premiu zdi1
- +

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a nominalizat cei zece finalişti pentru obţinerea trofeului celei de-a XVIII-a ediţii.

Premiul a devenit deja o tradiţie, în fiecare an acesta revenind autorului celei mai bune cărţi de proză românească apărută în anul anterior.

Lista celor zece

Anul acesta, juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, i-a nominalizat pe:

•        Ioana Pârvulescu - „Prevestirea”, Editura Humanitas

•        Bogdan Coşa - „Cît de aproape sînt ploile reci”, Editura Trei

•        Şerban Tomşa - „Ninge la Iasnaia Poliana”, Editura Paralela 45

•        Veronica D. Niculescu - „Toţi copiii librăresei”, Editura Polirom

•        Nora Iuga - „Hipodrom”, Editura Polirom

•        Simona Sora - „Complezenţă. Înălţarea la ortopedie. Musafir pe viaţă”, Editura Polirom

•        Dan Sociu - „Pluto în Scorpion”, Editura Polirom

•        Andreea Răsuceanu - „Vîntul, duhul, suflarea”, Editura Polirom

•        Simona Goşu - „Fragil”, Editura Polirom

•        Ştefan Manasia - „Cronovizorul”, Editura Polirom

Preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, Alexandru Călinescu, istoric literar, critic literar şi publicist, afirmă despre cele zece cărţi nominalizate faptul că merită să facă parte din orice bibliotecă, subliniind totodată că anul care a trecut a fost unul rodnic din punct de vedere publicistic.

„În ciuda pandemiei, în ciuda problemelor de tot felul pe care ea le-a generat, anul editorial 2020 a fost destul de rodnic. Conform procedurii pe care o respectăm de la înfiinţarea acestui premiu, juriul a ales, într-o primă etapă, 10 titluri. Sunt volume care au avut succes la public şi s-au bucurat de o bună primire din partea criticii. De asemenea, trebuie spus că aceste cărţi sunt de o remarcabilă varietate tematică şi de o reconfortantă diversitate stilistică. Misiunea noastră nu va fi uşoară, dar să sperăm că vom face, şi anul acesta, o alegere judicioasă. Şi repet: toate cele zece cărţi merită, cu prisosinţă, să facă parte din bibliotecile dumneavoastră”, a afirmat Alexandru Călinescu.

Academia Română - Filiala Iaşi, partener al evenimentului

În acest an, partenerul onorific al evenimentului este Academia Română - Filiala Iaşi. Academicianul Viorel Barbu, vicepreşedinte al Academiei Române şi preşedinte al Academiei Române – Filiala Iaşi, a menţionat că este încântat de acest parteneriat.

„Propunerea de a fi parteneri în cadrul acestui eveniment pe noi ne-a încântat din două motive. În primul rând pentru că ne dorim ca toate evenimentele culturale să fie foarte bine popularizate şi în al doilea rând pentru că Academia vrea să se implice în astfel de activităţi culturale, în special cele care interesează urbea. Prin urmare, suntem foarte satisfăcuţi de acest parteneriat, şi cu mare plăcere ne-am alăturat. De acum, aşteptăm evenimentul şi sperăm că îl vom putea face în condiţii normale, cu prezenţă fizică în Aula Academiei şi cu cadrul potrivit pentru o astfel de manifestare. De altfel, Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi are deja o tradiţie, am urmărit manifestarea în ceilalţi ani şi este un eveniment important al Iaşului, şi nu numai. Ne bucură că Ziarul de Iaşi se implică în astfel de activităţi, mai ales că în perioada aceasta cultura trebuie susţinută şi promovată”, a precizat academicianul Viorel Barbu.

Anul trecut, autorul câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost desemnată scriitoarea Ioana Nicolaie, al cărei volum, „Cartea Reghinei”, carte apărută la Editura Humanitas, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2019. Premiul pentru debut a fost acordat lui Luca Ştefan Ouatu pentru cartea „Cinematic”.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Partenerul onorific al ediţiei din acest an este Academia Română - Filiala Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.