75 de medici şi 160 de asistente se vor pregăti în cardiologie pediatrică

100 copii cu malformaţii cardiace, operaţi gratuit datorită unui proiect al UMF Iaşi

miercuri, 25 februarie 2015, 02:58
5 MIN
 100 copii cu malformaţii cardiace, operaţi gratuit datorită unui proiect al UMF Iaşi

O sută de copii cu malformaţii cardiace vor fi operaţi gratuit şi peste 230 de cadre medicale vor dobândi competenţe în cardiologia pediatrică, totul într-un proiect demarat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ Iaşi.

Proiectul intitulat „Formarea specialiştilor în domeniul cardiologiei pediatrice, pentru un act medical de calitate cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii“ se va desfăşura în trei centre din ţară, Iaşi, Bucureşti, Târgu Mureş şi are în ve­dere pregătirea unui număr de 75 de medici şi 160 de asistente medicale pe domeniul cardiologiei, cu accent pe chirurgia cardiovasculară unde numărul de specialişti este extrem de mic. „Pe acest domeniu în toată ţara mai există nouă specialişti. Iar la patologia care există acum, nu că este insuficient, putem spune că este inexistent“, a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae, fostul rector al Univer­sităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ Iaşi.

Proiectul demarat de UMF Iaşi are o va­loare de 20 de milioane de lei, fonduri ce trebuie epuizate până la data de 1 decembrie 2015. Astfel, o echipă de experţi străini, formată din 13 medici şi asistente, va efectua stagii de pregătire teoretică şi practică cu cele peste 230 de cadre medicale, ce vor fi selectate din trei spitale ieşene: Spi­talul de Pediatrie „Sfânta Maria“, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof.dr. George I.M. Georgescu“ şi Maternitatea „Cuza Vodă“.

Tot în această perioadă, 100 de copii cu malformaţii cardiace vor fi operaţi de echipe mixte de medici şi asistenţi străini şi români. „Pentru aceste 100 de cazuri vor fi acoperite din fondurile proiectului intervenţia, tratamentul şi tratamentul recuperator necesar după. De menţionat e că în acest proiect nu vom pregăti doar asistente medicale şi chirurgi cardiovasculari, ci şi cinci neonatologi, ca cei mici să fie depistaţi încă de la început, vom pregăti zece medici pe cardiologie pediatrică, iar o parte vor fi pe balneofiziokinetoterapie, ca după intervenţia chi­rurgicală suferită copiii să fie ajutaţi pentru o recuperare rapidă în aşa fel încât calitatea vieţii lor să crescă. De asemenea, vor fi se­lectaţi 10-15 medici rezidenţi, care vor fi plătiţi cu o bursă stabilită şi care la finalul proiectului vor avea dublă specialitate: chirurgie cardiacă pentru adulţi şi pedia­trică“, a explicat fostul rector.

De fapt, prin această dublă specialitate dobândită se rea­lizează o schimbare de concept, iar medicii sunt încurajaţi să opteze cât mai mult pe supra-specializări. „Vom încuraja ca un cardiolog să devină şi pediatric, şi aşa acel medic poate urmări în timp pacientul, fără a fi nevoie să meargă la un alt specialist dacă depăşeşte o anumită vârstă. Aşa ar exista o continuitate“, a adăugat dr. Astărăstoae.

Spitalul de Copii are doar trei medici în această specialitate

Problema medicilor cardiologi pediatri es­te acută atât la nivel de ţară, cât şi în regiune. În Moldova sunt doar trei medici specialişti de acest fel, care răspund de un număr de opt judeţe. Aceşti medici consultă anual aproximativ 2.000 de copii cu probleme cardiace, unde diagnosticarea cât mai rapidă este esenţială. „Este foarte importantă. Cam 8 dintr-o sută de copii care se nasc sunt pur­tători ai unei malformaţii congenitale de cord, mai uşoară sau mai gravă. Aceşti copii trebuie examinaţi şi apoi introduşi într-o bază de date. Apoi, periodic, sunt consultaţi, supuşi unor tratamente medicale şi/sau chirurgicale. Dar, pentru a face toate acestea, trebuie specialişti. Iar ca să facem faţă la afluxul de consultaţii şi de internări, ne este foarte greu“, a precizat conf. dr. Con­stantin Iordache, medic cardiolog pediatric.

Iar lipsa unor specialişti în celelalte oraşe principale ale Moldovei se simte. Lunar, într-un judeţ, este diagnosticat prea târziu cu o problemă cardiacă un copil şi nu mai poate fi operat. În cele mai multe cazuri, părinţii nu au o situaţie financiară care să le permită să vină de la sute de kilometri la Iaşi pentru consult, iar starea copilului se agravează rapid.

„În fiecare săptămână se înregistrează în medie două cazuri de afecţiuni cardiace decompensate, care necesită terapie de urgenţă şi internare la Secţia de Terapie Intensivă. Cele mai multe cazuri sunt cu malfomaţii cardiace congenitale ceanogene în special la copilul de vârstă mică şi sunt şi cazuri de insuficienţă cardiacă decompensată, fie de afecţiuni intercurente cum sunt afecţiunile respiratorii, fie de evoluţia ca atare a bolii. Cele mai multe situaţii se întâlnesc la copii de vârstă mică, sugar sau copilul între 1 şi 3 ani. Sunt situaţii de asemenea de miocardită declanşate de cele mai multe ori de infecţii, infecţii virale, care ajung de asemenea prin urgenţe“, a declarat dr. Cătălina Ionescu, medic primar pediadru în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sfânta Maria“.

Situaţia este îngrijorătoare, însă poate fi remediată până la sfârşitul anului acesta. Odată cu implementarea proiectului realizat de UMF Iaşi, numărul medicilor specializaţi pe cardio­logie pediatriacă poate creşte până la 13, şi astfel va exista măcar câte un medic în fiecare judeţ al Moldovei.

Proiectul ce are ca scop formarea specia­liştilor în domeniul cardiologiei pediatrice va fi implementat în perioada februarie – decembrie 2015 şi are ca finalitate înfiinţarea unui Centru de Chirurgie Cardiovasculară Pedia­trică la Iaşi.

 

Comentarii