105 români, 29 de ieşeni

joi, 25 aprilie 2013, 01:50
3 MIN
 105 români, 29 de ieşeni

Mai mult de jumătate din participanţi la CM de şah amatori, care se dispută la complexul Palas sunt din ţara noastră. Cei mai mulţi şahişti străini vin din ţări exotice: India şi Columbia

 
 
După cum "Ziarul de Iaşi" a menţionat în câteva rânduri, de luni au început la "Congress Hall" din complexul Palas, Campionatul Mondial de şah amatori, al doilea eveniment şahistic organizat de Federaţia Internaţională de profil (FIDE), după Campionatul European şcolar de anul trecut. Şi pentru că, la fel ca în orice sport, distincţia între amatori şi profesionişti nu este prea clară, iar toţi sportivii care participă sunt legitimaţi cu acte în regulă, trebuie precizat că la această competiţie sunt admişi şahişti care, în ultimii doi ani nu au depăşit coeficientul ELO 2000 şi, de asemenea, care nu au obţinut vreun trofeu în competiţiile organizate de FIDE. Pe listele de concurs s-au înscris 207 de şahişti din 37 de ţări, neexistând vreo limită de număr de participanţi pentru fiecare naţiune. Astfel încât mai bine de jumătate din numărul şahiştilor care se întrec la Palas (105) sunt din România. Dintre aceştia, 29 sunt din judeţul Iaşi: 19 de la CS Politehnica, 4 de la CS Micul Şahist, 3 de la ACS Philidor, 2 de la CSM Paşcani şi unul de la CS Sfinxul. Surprinzător, în afara României, cei mai mulţi şahişti vin de pe meleaguri îndepărtate, 11 din India şi 9 din Columbia.
Concursul, care se dispută până marţi 30 aprilie, cuprinde nouă runde, în care se întrec, laolaltă, băieţi şi fete, însă reprezentantele sexului frumos vor fi clasificate, atât la general, cât şi separat. Deocamdată, după primele două runde disputate luni şi marţi, 36 de şahişti au înregistrat câte două victorii, printre aceştia numărându-se şi ieşenii Călin Tiron, Robert Năstase şi Emanuel Olinici, dar nu şi favoriţi numerele 1 şi 3, georgianul Ghiorghi Tqvakadze (ELO 2000) şi bulgăroaica Milena Ştefanova (1992), învinşi în prima rundă de şahişti ieşeni. Al doilea favorit este rusul Aleksandr Liberman (1999), iar cel mai bun ELO dintre români (1991) îl deţine Istvan Antal (Crişul Oradea), poziţia a cincea. Dintre ieşeni, cei mai buni coeficienţi aparţin lui Daniel Scripcaru (1970), Ştefan Marinescu (1967), Lucian Tiron (1925) şi Călin Tiron (1924). Dar campionatul de-abia a început şi până la final se pot întâmpla multe!
 
 
Iaşul a avut un campion mondial
 
Campionatul mondial amator are o istorie interesantă: s-a constituit în 1924, dar numai după două ediţii s-a transformat în Olimpiada de Şah, deoarece Comitetul Olimpic Internaţional a respins prezenţa şahului la Jocurile Olimpice, deoarece nu exista o distincţie clară între amatori şi profesionişti cum cereau regulile vremii. Odată cu modernizarea olimpiadei şahiste, FIDE a reinstutiuit în 2007 Campionatul Mondial al amatorilor, ediţia ieşeană fiind a cincea. Cel mai mare succes al şahului românesc aparţine lui Ştefan Pîrlog, care a cucerit titlul mondial în 2009 (Salonic, Grecia). Originar din Râmnicu Sărat şi student la Iaşi, el a fost legitimat la acea dată la CS Cotnari – Politehnica Iaşi, în pregătirea lui Vasile Manole şi Vladimir Danilov.
 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii