De Business

Punem punctul pe știi

A început Săptămâna Patimilor la o mare companie ieşeană

Administratorii judiciari ai Fortus SA vor încerca să vândă la licitaţie active în valoare de 40 milioane euro.

marți, 26 august 2014, 01:50
3 MIN
 A început Săptămâna Patimilor la o mare companie ieşeană

Pentru fostul combinat de utilaj greu Fortus SA a început o săptămână de foc după ce administratorii judiciari vor încerca în mai multe rânduri să valorifice active în valoare de circa 40 milioane euro. În Adunarea Creditorilor din 24 iulie a fost votată aprobarea strategiei şi a regulamentelor de vânzare pentru activele mobile şi imobile excedentare şi nefuncţionale ale combinatului, iar începând de ieri vor fi organizate şedinţe de licitaţie cu strigare.

Ieri a avut loc prima şedinţă de valorificare a 11 active imobiliare în valoare 38,36 milioane euro, iar pentru astăzi este programată prima licitaţie de vânzare a bunurilor mobile în valoare de 1,2 milioane euro. În primă fază, vor fi organizate câte patru şedinţe de licitaţie pentru valoarea aprobată de Adunarea Creditorilor, urmând ca în cazul neprezentării de ofertanţi să se organizeze alte două serii de patru şedinţe dar cu preţurile diminuate cu câte 20% de la o etapă la alta. În prezent, cele mai intense discuţii se poartă în jurul cumpărării turnătoriei de fontă, cel mai scump activ scos la vânzare de Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency, administratorii judiciari ai falimentarei Fortus. Activul este atractiv atât pentru terenul foarte bine poziţionat, cât şi pentru cantitatea mare de fier vechi care poate fi valorificat. În ultima perioadă, printre salariaţii activi din cadrul Fortus circulă zvonuri potrivit cărora ar exista cumpărător pentru imobilul scos la vânzare în schimbul a aproximativ 8,45 milioane euro fără TVA, situaţie în care fiecăruia i-ar reveni 5.000 lei cu titlu de restanţe salariale. Turnătoria de fontă este amplasată în zona centrală a platformei Fortus, fiind învecinată în vest cu parcul tehnologic Tehnopolis. Potrivit prezentării de pe site-ul administratorilor judiciari, activul este compus din două hale alăturate, una având trei deschideri şi o înălţime de peste 17 metri şi cealaltă cu patru deschideri şi cu înălţimi la coamă ce variază între 17 şi 28 metri. Halele sunt prevăzute cu fundaţii din beton, stâlpi metalici, acoperiş metalic cu învelitoare din tablă cutată cu izolaţie termică, închideri din zidărie până la 1,5 m şi panouri cu schelet metalic şi sticlă, iar pardoseala din beton şi pământ. Terenul aferent activului scos la vânzare are o suprafaţă de 6,36 ha, din care suprafaţa de 5,1 hectare este acoperită de corpul clădirii.

 
Licitaţia este contestată
 

La prima şedinţă, de ieri, nu s-a prezentat niciun ofertant, astfel că vor fi organizate alte trei şedinţe pe 28 august, 1 şi 9 septembrie, de la ora 13. Totuşi, o eventuală achiziţie a unuia din activele scoase la vânzare ar putea fi problematică pentru noul proprietar din cauza unei contestaţii depuse de Suport Colect SRL (societatea recuperatoare de datorii a Băncii Comerciale Române, creditor al Fortus), prin intermediul International Insolvency Solutions Bucureşti, împotriva hotărârii Adunării Creditorilor. Contestaţia se va judeca la Târgu Mureş pe 24 septembrie când este şi termenul de prezentare a raportului adminsitratorilor judiciari după un an de la aprobarea planului de reorganizare. De aceeaşi părere cu reprezentanta BCR este şi reprezentantul salariaţilor disponibilizaţi, Florin Rugină, care cataloghează ca nelegală organizarea acestor licitaţii. „De astăzi a început o săptămână a Patimilor la Fortus, odată cu organizarea acestor licitaţii de vânzare de bunuri mobile şi imobile. Eu consider că Hotărârea Adunării Creditorilor de aprobare a strategiei şi a regulamentului de valorificare contravine atât planului de reorganizare, cât şi sentinţei de confirmare a planului, acest plan despre care am afirmat de la început că va fi un eşec”, a apreciat Florin Rugină, mic acţionar la Fortus şi reprezentant al salariaţilor disponibilizaţi. În afară de turnătoria de fontă mai sunt scoase la vânzare pavilionul central (5,8 milioane euro), depozitul central (2,8 mil euro), forja mijlocie (2,7 milioane euro), forja uşoară şi de matriţare (1,75 milioane euro), utilaj tehnologic complex uşor şi debitare (6,5 milioane euro) şi alte 5 active.

 

Comentarii