Aceiaşi

marți, 08 martie 2016, 02:50
3 MIN
 Aceiaşi

Şi, totuşi, unde e reforma în politica locală? Tot pe DNA să ne bazăm?

Cu trei luni înaintea alegerilor locale, sondajele de opinie dezvăluie, la Iaşi, un clasament politic destul de bizar. Optând pentru o medie “bine temperată”, situaţia candidaţilor la Primăria Iaşi s-ar prezenta, pe foarte-foarte scurt, astfel: pesedistul Mihai Chirica pare desprins deja în câştigător, actualul primar (interimar) poziţionându-se, în absolut toate sondajele, mult înaintea liberalului Marius Bodea. Pe locul trei s-ar clasa, dacă ar candida, dar nu are cum, Camelia, dar nu Bogdănici, ci Gavrilă. Cam ciudat, nu?       

La partide, simpatiile alegătorilor din municipiul Iaşi se împart oarecum diferit. Alcătuind tot o medie, PSD depăşeşte cu puţin PNL, dar răsturnarea situaţiei devine posibilă în viitor, chiar probabilă, în vreme ce celelalte partide parlamentare, UNPR, ALDE şi PMP, se bat mai ales cu baremul de 5%. Dacă, potrivit sondajelor de acum, ALDE şi UNPR au şanse reduse să-l depăşească, “pemepiştii” lui Băsescu ar putea produce, în anumite condiţii, surpriza.

Uns şef la ALDE Iaşi pe la sfârşitul anului 2015, cunoscutul poet miruit de Dumnezeu Varujan Vosganian conduce filiala locală doar de la centru. Dat dispărut în ultimii ani din politica ieşeană, precum Pierre cel absent, dezamăgitorul fost ministru e la un pas de a se umple de ridicol pentru totdeauna. După ce, timp de 26 de ani, a elogiat, cu orice ocazie, în cuvinte pline de simţire, potenţa fără egal a dreptei, fostul ufedist se apropie tot mai mult de ipocrizia fără seamăn a stângii. Câtă încredere mai poţi avea în astfel de politicieni? 

Nici UNPR nu se simte mai bine, după ce mitul infailibilităţii lui Gabriel Oprea s-a spulberat precum armata română la Cotul Donului. Atacaţi din toate părţile, generalii lui Oprea au procedat exact aşa cum am învăţat, pe vremuri, din cărţile din istorie. Au rupt-o la fugă! Iar pe frontul de la Iaşi, au trimis la greu război o femeie (medicul Camelia Bogdănici – ex. PMP), asigurându-ne încă o dată că ei se sacrifică pentru interesul naţional, printr-o repliere strategică. Mari eroi!

Pentru că-i cunoaştem temperamentul de pirat al lui Băsescu, PMP Iaşi are alt gen de probleme existenţiale. Dacă popularii ieşeni nu scot, la locale, un scor asemănător celui de la nivel naţional, conducerea filialei va fi decimată în câteva secunde. De asemenea, în cazul în care candidatul PMP Iaşi la funcţia de primar nu va obţine un număr de voturi  superior numărului de voturi acordate partidului, şefia filialei va fi desfiinţată în câteva secunde. Băsescu nu acceptă decât locomotive. Din păcate pentru Petru Movilă, în toate sondajele, în acest moment, partidul lui Traian Băsescu stă mai bine decât candidatul Petru Movilă.

Fără îndoială, trei luni de zile reprezintă o perioadă suficient de lungă pentru ca trădările, arestările şi scandalurile să nu producă ample reconfigurări ale scenei politice din Iaşi. Dar ce folos ne aduc nouă, ieşenilor, aceste schimbări, dacă în fruntea partidelor şi pe listele electorale îi regăsim mereu pe aceiaşi politicieni, păcălindu-se cu mereu aceleaşi promisiuni? Nu-i aşa că iar ne faceţi autostradă?

Şi, totuşi, unde e reforma în politica locală? Tot pe DNA să ne bazăm?

Comentarii