Activitatea la Fortus ar putea fi reluată

luni, 29 aprilie 2013, 01:50
2 MIN
 Activitatea la Fortus ar putea fi reluată

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat că va trasfera o parte din terenurile combinatului Fortus la Consiliul Judeţean Iaşi, pentru construcţia unui centru inovativ. Ministrul a identificat deja un lot compact de 30 de hectare din cadrul fabricii, care ar urma să ajungă la CJ.

„Am vorbit cu preşedintele CJ. Dânşii au identificat câteva suprafeţe de teren care pot fi trasferate administraţiei locale şi pot deveni parc tehnologic. Eu cred că Iaşul poate dezvolta un centru inovativ. El a identificat spaţii de până la 60 de hectare, eu am spus că deja putem acum disponibiliza aproape 30 de hectare, care este un lot compact, astfel încât să-l îngrădească, să-l amenajeze, să-l conecteze la utilităţi şi să pornească în căutarea de investitori pe zona inovativă. La fel facem şi la Aversa şi la Rulmentul Bârlad, unde am oferit CJ un teren foarte bun ca să facă parc tehnologic“, a declarat Varujan Vosganian. În acelaşi timp, senatorul de Iaşi a spus că urmăreşte relansarea activităţii de la combinatul de utilaj greu Fortus. Ministrul Economiei susţine că Fortus a făcut exporturi în primul trimestru al acestui an în valoare de 1,5 milioane de euro, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a înregistrat o valoare a exporturilor de 657.000 de euro.

De asemenea, contractele realizate anul aceste se ridică la 2 milioane de euro, în creştere faţă de primele trei luni ale anului trecut, când au fost doar de 1,2 milioane de euro. „Încerc să scot Fortus-ul din zona de lichidare şi să îl ajut să reînvie. Acesta este şi motivul pentru care am condus o acţiune de oprire în instanţă a lichidării, a respingerii planului care conducea la lichidarea Fortus-ului şi vânzarea lui bucată cu bucată, şi ne-am axat şi pe activitatea economică. Prin schimbarea administratorilor judiciari şi reorientarea viziunii noastre către relansare şi nu pentru lichidare, sper să aducem Fortusul pe harta economică a României“, a adăugat ministrul Vosganian.

Comentarii