De Business

Punem punctul pe știi

Afacere încâlcită a vicelui Surdu

vineri, 31 iulie 2015, 15:14
5 MIN
 Afacere încâlcită a vicelui Surdu
Activele firmei Terramold Construct, aflată în faliment, vor fi cumpărate cu 5.000 de euro de către SC Forest Hills Gardens. Bunurile au fost evaluate iniţial la valoarea de 87.000 de euro, de 17 ori mai mult. Ambele societăţi sunt deţinute de către viceprimarul Gabriel Surdu. La Terramold Construct creditor majoritar este tot el împreună cu mai mulţi membri ai familiei.

Falimentul uneia dintre firmele aflate în portofoliul omului de afaceri Gabriel Surdu (FOTO), în prezent viceprimar al Iaşului cu atribuţii de primar, se dovedeşte a fi o afacere încâlcită şi plină de semne de întrebare. La prima vedere, dezavantajat pare să fie Gabriel Surdu, care va pierde firma şi nu-şi va recupera suma pe care spune că a împrumutat-o firmei, 5,5 milioane lei, trecută inclusiv în declaraţia de avere. Pe de altă parte, bunurile pe care le deţine în patrimoniul companiei nu vor fi pierdute, ele rămânând tot la omul de afaceri, dar la altă firmă.

Potrivit ultimului raport întocmit de lichidatorul societăţii Terramold Construct, Eurobusiness LRJ SPRL, prin Eduard Pascal, activele evaluate în cadrul procedurii la circa 87.000 euro fără TVA vor fi valorificate în schimbul a doar 5.000 euro cu TVA. Procedura de lichidare a societăţii s-a complicat după ce bunurile deţinute de Terramold Construct nu au prezentat interes pentru cumpărători nici măcar când au fost scoase la vânzare la jumătate de preţ, astfel că s-a ajuns la luarea în calcul a oricărei oferte.

 
Ce se vinde
 
Singura ofertă a venit de la societatea SC Forest Hills Gardens SRL, unde acţionar majoritar este viceprimarul Gabriel Surdu, care este şi administrator special şi creditor majoritar la firma falimentară Terramold Construct. Bunurile scoase la vânzare constau în silozuri de ciment, buncăre de agregate, un sistem de supraveghere video, o platformă superioară cu balustradă şi scară verticală şi o platformă betonată de 1.200 mp situată pe strada Trei Fântâni, nr. 80, valoarea totală de evaluare a acestor bunuri fiind de circa 87.000 euro fără TVA.
 
Începând cu luna martie, au fost organizate mai multe serii de licitaţii cu scăderi de preţuri chiar şi până la 50%, dar din cauza dezinteresului ofertanţilor, lichidatorul a propus Adunării Creditorilor să ia în calcul oferta propusă de Gabriel Surdu, prin firma Forest Hills Gardens, de a achiziţiona cu 5.000 euro cu TVA inclus toate aceste bunuri, din moment ce activele nu au prezentat interes pentru nimeni la niciunul din preţuri. „Adunarea Creditorilor, legal întrunită în data de 15.05.2015, adoptă următoarea hotărâre: la punctul 1 de pe ordinea de zi, cu un procent de 60,70% din total creanţe: Se aproba oferta de preţ înregistrată la sediul lichidatorului judiciar formulată de FOREST HILLS GARDENS SRL pentru achiziţionarea bunurilor cuprinse în Raportul nr. 910/23.04.2015 privind propunerea de valorificare a activelor din patrimoniul debitoarei”, potrivit raportului lichidatorului.
 
„S-a întâmplat totul foarte repede”
 
Cu alte cuvinte, acţionarul Gabriel Surdu vinde, ofertantul Gabriel Surdu cumpără la preţ de zece ori mai mic decât ultimul preţ la care au fost scoase la vânzare bunurile, iar creditorul majoritar Gabriel Surdu aprobă şi recuperează din suma împrumutată firmei falimentare. Totuşi, dacă luăm în calcul tabelul definitiv al creditorilor, unde Surdu apare cu o creanţă de peste 5,5 milioane lei, suma recuperată este infimă şi poate fi trecută ca „gaură” în contul viceprimarului, societatea având de recuperat sume mai mici de la alţi debitori.
 
În acest context, viceprimarul interimar Gabriel Surdu spune că nu înţelege de ce a fost nevoie de lichidare la societatea sa de construcţii, dar admite că a lăsat-o pe mâna lichidatorului deoarece nu voia să „umble la unul şi la altul ca să recupereze bani”. „Ar trebui să vorbiţi cu lichidatorul despre procedură, suma pe care am ofertat-o prin acea firmă (n.r. – Forest Hills Gardens) este cea reală pentru active, din moment ce nimeni nu s-a interesat de ele. Nu au ce creditori să fie dezavantajaţi în afară de mine, eu am mai rămas creditor care am de recuperat cea mai mare parte din banii investiţi în firmă. Ceilalţi creditori au fost plătiţi din câte ştiu. Sincer să vă spun, dintr-o greşeală s-a ajuns aici, eu nu mai am probleme cu nicio altă firmă din portofoliu, s-a întâmplat totul foarte repede. Eu voiam să reorganizez firma, dar s-a depăşit un termen, ceva, şi s-a ajuns la faliment. Am şi bani de recuperat de la alte firme, ăia nu s-au mai luat în seamă. Decât să mă duc prin oraş pe la unul sau altul să le cer banii, am lăsat totul în seama lichidatorului”, a explicat Gabriel Surdu.
 
Ce creditori mai are firma
 
Ultimul tabel definitiv consolidat al creanţelor a fost publicat de lichidatorul judiciar pe data de 24 noiembrie 2014, ca urmare a renunţării la creanţe din partea unor creditori. Astfel, majoritatea creanţelor din suma totală de 6,25 milioane lei trebuiau recuperate de Gabriel Surdu sau membri ai familiei acestuia. „Din exterior” erau înscrişi cu sume în tabel Apavital cu 13.456 lei, E.ON Energie România cu 58.000 lei, Rompetrol Downstream cu 25.392 lei, ANAF cu 57.000 lei, Primăria cu 5000 lei, Floraline cu 1.447 lei, Agregate Est cu 7,380 lei, New Electric Grup cu circa 15.000 lei şi RSL Leasing IFN SA cu 488.000 lei, adică un total de peste 650.000 lei.
Din raportul lichidatorului, reiese că societatea a recuperat 446.000 lei dintr-un litigiu cu Şcoala de Arte şi Meserii din Dumeşti, sumă distribuită creditorilor. De asemenea, firma mai este implicată în litigii cu firme ca Instalaţii Grup, Emberom, Grizzly, Denaira Grup sau Millenium Building Company, plus alte firme care au primit somaţii de plată, iar după recuperarea acestora va fi achitat restul sumei către creditorii neîndestulaţi.
 
 
 

 

 

Comentarii