Află cine s-a înscris la concursul de idei pentru reamenajarea centrului oraşului

joi, 19 septembrie 2013, 10:54
2 MIN
 Află cine s-a înscris la concursul de idei pentru reamenajarea centrului oraşului

Primăria a ajuns la punctul zero al trasformării urbanistice din centrul oraşului. Municipalitatea a organizat ieri concursul de soluţii pentru Reabilitarea vestigiilor arheologice şi valorificarea urbanistică a bulevardului Ştefan cel Mare şi a primit proiectele din partea a patru firme şi specialişti în arhitectură. Firma Yellow Office SRL din Bacău şi Med Line Group din Iaşi s-au înscris la concurs, alături de arhitecţii Vlad Răchieru şi Adriana Mihaela Gheorghiescu.

Aceasta a făcut parte din echipa care a realizat proiectul de renovare a turnului de apă din depoul Gării Iaşi. Denumit „Turnul Nostru“, proiectul a fost ales marele câştigător al unui concurs de soluţii organizat de o companie multinaţională. Echipa a reuşit să câştige 20.000 de dolari, bani folosiţi pentru renovarea construcţiei. „Pentru mine este foarte importantă implicarea în comunitate şi înscrierea în concurs face parte din această direcţie. Echipa care a lucrat la acest proiect crede că datorează Iaşului contribuţia noastră. Proiectul este rezultatul unui efort susţinut de două luni care pentru noi a fost o provocare“, a declarat Adriana Gheorghiescu. Arhitectul Vlad Răchieru este cunoscut pentru iniţiativa de a transforma parcul din jurul turnului de apă. 

Proiectele depuse ieri la Primărie vor fi analizate de o comisie de arhitecţi şi oficiali ai Primăriei. Până la finalizarea evaluării, soluţiile propuse sunt ţinute la secret. Cel mai bun proiect va fi răsplătit cu suma de 8.000 de lei, cel clasat pe locul II, cu 5.000 de lei, iar pe locul III, 3.000 de lei. Premiile vor fi date pe fiecare din cele două categorii ale concursului: studenţi şi arhitecţi. „Vom analiza exact ce au propus participanţii, le vom face publice şi vom vedea ce vom face mai departe. Săptămâna viitoare vom lua o decizie“, a spus viceprimarul Mihai Chirica. 

Municipalitatea le-a cerut arhitecţilor soluţii personalizate pentru centrul oraşului şi în deplină concordanţă cu dimensiunea istorică a zonei, dar care să includă şi funcţiuni contemporane. Zona supusă studiului este bulevardul Ştefan cel Mare, din Piaţa Unirii până la Palatul Culturii, zona Cub, parcul din faţa şi din jurul Teatrului Naţional până la Filarmonică, precum şi curtea interioară de la Direcţia Agricolă.

Proiectele depuse trebuie să urmărească refuncţionalizarea zonei pietonale şi amenajarea de terase, spaţii pentru expoziţii, spectacole în aer liber sau târguri, precum şi spaţii de odihnă şi de recreere. Proiectele trebuie să aducă noi concepte de mobilare urbană, evidenţiat prin bănci, corpuri de iluminat, puncte de informare turistică şi difuzare a presei, panouri de informare, precum şi indicatoare pentru clădirile istoice din zonă.

Comentarii