Alţi 250 de elevi premiaţi la Gala Excelenţei în Educaţie

vineri, 24 octombrie 2014, 01:54
4 MIN
 Alţi 250 de elevi premiaţi la Gala Excelenţei în Educaţie

„Excelenţa este acel plus pe care îl respectăm, şi orice societate civilizată va şti să o preţuiască“, a declarat Camelia Gavrilă, şefa ISJ.

Cea de-a doua repriză de premieri din cadrul Galei Excelenţei în Educaţie a avut loc ieri. Eveni­men­tul a avut loc la Colegiul Naţional şi a premiat un număr de 250 de elevi şi profesori care au avut rezultate bune la concursurile şcolare naţio­nale şi internaţionale.

Ca şi alaltă­ieri, când a avut loc prima zi de premieri a elevilor olimpici, şi a doua zi a început printr-un moment artistic de vioară, violă şi violoncel, susţinut de elevii Colegiului de Artă „Octav Băncilă“, sub îndrumarea profeso­rului Gorovei Marian. La acest eve­niment au fost prezenţi Mihai Chi­rica – vceprimarul mnicipiului Iaşi, Marin Chirazi – decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“, Lă­crămioara Petrescu – reprezentant al Facultăţii de Litere din cadrul aceleiaşi universităţi.

Premii şi la elevii din judeţ

„Şi în acest an, şcoala a dovedit că se încadrează firesc, natural în pulsul oraşului; am încercat să încadrăm tot ce înseamnă performanţă, atât olimpiadele, cât şi consursurile, pentru că şi acestea sunt foarte dure. Am acordat aceeaşi atenţie şi preţuire, pentru că şi concursurile înseamnă sacrificiu, muncă, efort. Excelenţa este acel plus pe care îl respectăm, şi orice societate civilizată va şti să o preţuiască“, a declarat Camelia Ga­vrilă, inspector general al Ins­pectoratului Şcolar. Sponsorii acestei Gale au fost Primăria municipiului, Consiliul Judeţean şi alte firme şi companii precum Antibiotice SA, Orange, BRD, Camera de Comerţ etc. Reprezentantul Primăriei a ţinut să adreseze un mesaj elevilor prezenţi în sală. „Pentru noi, voi, elevii premiaţi, sunteţi o mândrie. Nu venim cu sfaturi şi îndemnuri, pentru că voi ştiţi cel mai bine ce aveţi de făcut. Însă ţin să vă mul­ţumesc şi vă felicit. Meritaţi aceste premii, iar efortul nostru nu e niciodată suficient“, a transmis elevilor Mihai Chirica.

Premierea a început cu elevii care au obţinut premii la concursurile interna­ţio­nale, apoi a continuat cu premianţii de la concursurile naţionale din diferite domenii. Unii dintre elevii premiaţi sunt de la şcolile din judeţ şi de la Palatul Culturii, însă majoritatea au fost elevi de la Colegiul „Băncilă“, care au primit premii importante la concursurile de instrument. Un astfel de exemplu este Alexandru Ştefan Plăcintă, elev la Arte. El a luat premiul Ia concursul de pian „Malta Internaţional Music Competiţion“ la categoria „Youth“. „Am mai participat la concursuri în clasele mai mici şi am luat premiul II. Acum am luat premiul I, şi am văzut cum publicul se înclina în faţa elevilor români. Chiar dacă voi pleca la studii în afara ţării, doresc să mă întorc şi să contribui la dezvoltatea artistică a ţării mele“, a spus acesta, plin de entuziasm şi emoţii.

Paşii spre o carieră de succes ca pianist îi sunt urmăriţi de profesorul coordonator Ota Roxa­na. Tot premiul I l-a obţinut şi Cor­neliu Calfa, care a participat anul trecut la un concurs în Italia. Acesta cântă la pian şi este elev tot la Colegiul de Artă „Octav Băncilă“.

600 de premii în total

În prima zi de premiere au fost recompensaţi cu sume în bani, cărţi şi elecronice 350 de elevi şi dascăli cu rezultate bune la olimpiadele internaţionale şi naţionale. Astfel, anul acesta au fost premiaţi 600 de elevi şi profesori, dublu faţă de anul trecut. Noutatea acestei ediţii a fost că s-au premiat şi elevii care au obţinut locuri importante la concursurile şcolare de orice gen, 10 proiecte şcolare care au succes şi tradiţie, şi o serie de reviste şcolare.

Tot în cadrul acestui eveniment a fost lansată şi prezentată, în ambele zile de festivităţi, şi numărul 3 al revistei olimpicilor, „Excelsior“, în care se regăsesc toţi cei premiaţi la Gală. Un mesaj emoţionant a lăsat Andreea Pătrău, elevă în clasa a VII-a la Colegiul „Negruzzi“, care spu­ne: „Am reuşit să mă descopăr, puţin câte puţin, şi am înţeles că nu este atât de greu să crezi că poţi face orice. Aşa că îmi voi face o promisiune, voi continua să urmez acest drum al meu, pentru că simt că am trecut prin multe, şi abia aş­tept să ajung acolo unde trebuie să mă întreb: şi acum, ce ur­mează?“.

Comentarii