O nouă carte din colecţia Top 10+, Editura Polirom

”American Psycho”, de Bret Easton Ellis

vineri, 26 august 2016, 01:59
2 MIN
 ”American Psycho”, de Bret Easton Ellis

Una dintre cele mai controversate cărţi apărute în America, roman-cult al anilor ’90, American Psycho a declanşat dispute aprinse, autorul fiind chiar obligat să-şi anuleze primul turneu de promovare a cărţii din cauza ameninţărilor. 

Devenit repede bestseller, American Psycho este un roman violent despre violenţă. Patrick Bateman, personajul principal al romanului, este un tânăr frumos, educat, inteligent. Ziua lucrează pe Wall Street, sporind averea deja considerabilă a familiei lui, iar noaptea se ocupă cu lucruri care ne înspăimânta pe noi, oamenii normali.

Acţiunea este plasată într-o lume (Manhattan) şi într-o epocă (anii ’80) în care bogaţii devin tot mai bogaţi, iar săracii şi nebunii ajung pe străzi cu zecile de mii. Iată de ce Bateman, care este cu adevarat el însuşi numai atunci când torturează şi ucide, se transformă în profetul unei orori apocaliptice. O oroare cu care nici o societate nu este pregatită să lupte. 

DESPRE AUTOR

Născut în 1964, la Los Angeles, Bret Easton Ellis a cunoscut succesul încă de la debut, cu romanul Mai puţin decit zero (1985), scris pe când studia la Bennington College, în Vermont. În 1987 publică al doilea roman, Regulile atracţiei, iar în 1991 îi apare American Psycho, o carte-bombă, pentru care s-a spus ca America nu-l va uita (şi nici ierta) vreodată. Ellis a mai publicat volumul de povestiri Informatorii (1994) şi romanele

Glamorama (1998), Lunar Park (2005) şi Dormitoarele imperiale (2010). Considerat de multi critici un nihilist (deşi el insuşi se declară un moralist), Bret Easton Ellis scrie cărţi extrem de dure şi de captivante, ce au drept personaje tineri moderni şi fără astâmpăr, decişi să-şi traiască viaţa din plin într-un vid existenţial şi moral de care sunt mai mult sau mai puţin conştienţi. Din creaţia prozatorului american, Editura Polirom a publicat în limba română romanele Lunar Park (2006) şi Glamorama (2008).

De marţi, 6 septembrie 2016, la chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: ”American Psycho”, de Bret Easton Ellis.

Pret: 10 lei

Partener: Compania Antibiotice

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii