Anton Doboş: Acţiunile primarului dăunează grav sănătăţii ieşenilor!

miercuri, 14 ianuarie 2015, 02:53
3 MIN
 Anton Doboş: Acţiunile primarului dăunează grav sănătăţii ieşenilor!

Deputatul PNL Anton Doboş se arată revoltat de faptul că proiectul parcării subterane de la Teatrul Naţional a primit avizul de mediu, şi declară că ceea ce părea doar o idee trăsnită acum câteva luni este pe cale să devină realitate.

„Îmi este greu să îmi dau seama de ce primarul insistă să taie în continuare copacii din oraş, în condiţiile în care ieşenii s-au arătat extrem de revoltaţi după isprava cu tăierea teilor de pe Ştefan cel Mare. În toate discuţiile pe care le-am avut cu ieşenii în ultimii doi ani, s-au plâns de tăierea teilor şi sunt îngrijoraţi că această politică a primarului va continua. Nu înţeleg de ce primarul nu ţine cont de părerea majorităţii covârşitoare a ieşenilor. Fie subordonaţii săi nu îndrăznesc să îi «raporteze» ceea ce spun ieşenii, fie pur şi simplu nu vrea să ţină cont de nimic, pentru că el consideră Iaşul moşia proprie“, a declarat deputatul ieşean.

El spune că s-au adus nenumărate argumente pentru oprirea acestui proiect, prezentate de diverşi specialişti sau de colegii din PNL. „Una dintre cele mai mari probleme este legată de faptul că nu ne permitem să mai renunţăm la niciun metru pătrat de spaţiu verde, în condiţiile în care deja nu respectăm cerinţele minime de mediu pentru populaţie, conform normelor europene“, a adăugat Anton Doboş, care mai precizează că „anul trecut Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României din cauza nerespectării normelor de mediu în trei oraşe, printre care şi Iaşul.

Este vorba de poluare cu particule fine, cauza la Iaşi fiind în principal praful, pentru că nu putem vorbi de poluare industrială la Iaşi“. Conform comunicatului Comisiei, aceste particule „pot cauza astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur“.

„La interpelarea pe care am făcut-o anul trecut către Ministerul Mediului legat de măsurile ce trebuie luate în privinţa reducerii poluării în municipiul Iaşi, mi s-a răspuns că «responsabilitatea pentru elaborarea şi implementarea planului de măsuri revine primarului». Ce măsuri a luat primarul nostru? Să mai taie nişte copaci din Centru, să dea drumul la un nou şantier de proporţii în mijlocul oraşului care va dura mulţi ani de zile şi în urma căruia ne vom alege cu un trafic crescut în zona centrală şi cu mult beton în loc de copaci maturi. Să ne imaginăm un pic ce ar însemna acest şantier în Centru, câte sute de camioane ar circula cu pământ, beton, ciment şi materiale de construcţii pe străduţele din centru. După experienţa pe care ne-a oferit-o primăria cu pasajul de la Fundaţie, care este un proiect mult mai mic şi care a durat ani de zile, nu cred că mai există ieşean care să îşi dorească un nou şantier de asemenea proporţii in Iaşi“. „Mă voi lupta alături de ieşeni, de ONG-uri, de consilieri locali să facem tot posibilul să îl oprim pe primarul Nichita să demareze acest proiect dăunător pentru Iaşi şi pentru ieşeni“, a încheiat deputatul Anton Doboş.

Comentarii