Apa, soră cu românul

luni, 31 iulie 2017, 07:00
3 MIN

* Sfârşitul de iulie n-a prea semănat cu luna lui Cuptor, fiindcă în multe zone ale ţării oamenii n-au mai fost pârjoliţi de arşiţă, ci, mai degrabă, fierţi din cauza precipitaţiilor abundente şi fenomenelor meteo violente. În pitoreasca localitate Hămesiţi, de pildă, gârla comunală s-a umflat şi a intrat în casele câtorva săteni; din fericire, nivelul lor de trai este atât de scăzut, încât apa n-a avut ce să le ia sau să le strice; dimpotrivă, aceştia s-au pomenit cu duşumelele spălate, iar doi dintre ei au găsit prin casă, după ce apele s-au retras, zeci de peştişori pe care i-au pus imediat la fiert, pentru borş, şi la căzănel, pentru rachiu.

* Domnul Euclid Scânteie din Consumatori şi-a construit casa exact pe malul gârlei, în zona inundabilă, şi a fost cel mai câştigat dintre localnici: după fiecare inundaţie el primeşte de la autorităţi alimente şi materiale de construcţie cum nu mai are nimeni (inclusiv gresie şi termopane, pe care le schimbă pe vin), iar săptămâna trecută s-a pomenit că apa i-a adus în curte două vaci, zece oi şi patru porci în stare bună, plus câteva butoaie de vin rostogolite de viitură.

* În mare pericol de inundaţii se află, de decenii, şi sătenii din Hapsâni; acesta este şi motivul pentru care, de-a lungul anilor, şi-au adaptat activităţile la situaţie. De pildă, ei nu mai cresc găini, curci sau bibilici, ci s-au reprofilat şi ţin în ogradă raţe, gâşte, lebede, pelicani şi pescăruşi, în loc de porci cresc ornitorinci şi şi-au învăţat oile să facă pluta. Unul dintre localnici a anunţat recent că şi el s-a adaptat la viaţa acvatică, fiindcă i-a apărut o membrană între degetele de la picioare, dar la o privire mai atentă s-a descoperit că erau ciorapii din primăvară, ţinuţi câteva luni în cizme de cauciuc, de care bietul omul uitase.

* O pală de vânt a smuls acoperişul de pe casa lui Gelu Momâe, din Machitori, şi l-a făcut bucăţi, pe care le-a împrăştiat prin toată localitatea. Cu acest prilej s-a aflat cine a furat toate bannerele electorale montate pe stâlpi, deasupra şoselei, la ultimele trei alegeri locale şi generale. Gospodarul declară că au fost ideale pentru hidroizolaţie, fiind dintr-un material prin care nu trece apa, şi că de la alegerile din 2008 îi preferă pe social-democraţi, care au bannere mai mari şi mai solide. În plus, el ar dori tare mult, dacă se poate, să se revină la sistemul cu două tururi de scrutin, să mai apuce nişte bannere şi în al doilea tur.

 

Comentarii