Apar noi tipuri de abonamente pentru parcări în Iaşi. Cât costă şi cum puteţi beneficia

joi, 26 iunie 2014, 02:00
3 MIN
 Apar noi tipuri de abonamente pentru parcări în Iaşi. Cât costă şi cum puteţi beneficia

Primăria aşteaptă ofertele până pe 14 august.

Primăria a demarat licitaţia pentru concesionarea parcărilor cu plată de pe domeniul public. După mai bine de jumătate de an de la aprobarea regulamentului par­cărilor, licitaţia a fost demarată pentru de­legarea gestiunii prin concesionare, a serviciului de amenajare, organizare şi ex­ploatare a parcărilor cu plată, cu excepţia celor de reşedinţă.

Operatorii privaţi interesaţi pot să-şi depună ofertele până pe 14 august, criteriile de atribuire fiind preţul ofertei, în cuantum de 70% şi nivelul investiţiilor, 30%. Astfel, principalul criteriu de atribuire va fi nivelul redevenţei propuse de ofertanţi. Primăria a solicitat să încaseze o redevenţă de 30% din încasările totale lunare realizate de operator din exploatarea parcărilor dar nu mai puţin de un milion de lei pe an. Serviciul urmează să fie concesionat pe o perioadă de 5 ani.

„Criteriile sunt cele prevăzute de lege, trebuie să ai experienţă în domeniu, bonitate financiară, să ai bani pentru a investi, să aduci cât mai multe venituri la Primărie. De fapt, noi nu urmărim profiturile, noi urmărim veniturile, este o mare diferenţă faţă de ceea ce se întâmplă în ţară. Profitul se poate imediat ascunde, dar noi vrem să urmărim veniturile. Avem o formă de control la tot ceea ce înseamnă încasări, este obligat să prezinte rapoarte lunare, ele se pot verifica, vom apela şi la instituţiie statului să verifice în permanenţă acest lucru. Sumele provenite din atragerea acestor venituri vor fi folosite în mod exclusiv în dezvoltarea parcărilor în municipiu, o problemă pe care vrem să o gestionăm cât mai bine“, a declarat vicperimarul Mihai Chirica.

Documentaţia de la licitaţie arată că Primăria va privatiza în primă fază 5.379 de locuri de parcare, atât din spaţiile amenajate cu sau fără barieră, cât şi de la marginea carosabilului. Acestea vor fi semna­lizate şi dotate cu parcometre, aparate pentru tichete de parcare.

Şoferii vor avea mai multe posibilităţi de plată: prin SMS, printr-un apel telefonic, prin tichete răzuibile sau tichete de parcare emise de parcometru. Tarifele parcărilor vor varia în funcţie de zona în care se află acestea amenajate. Zona 0, individualizată prin culoa­rea verde, va fi cea centrală, zona I, semnalizată prin roşu şi zona II, prin culoarea albastră. Astfel, şoferii vor achita 2 lei pe oră pentru a parca în centrul oraşului, 1,5 lei pe oră, pentru zona I sau 1 leu pe oră pentru zona II. Tarifele includ TVA.

Operatorul va pune la dispoziţie şi abonamente-locatari pentru persoanele care vor să ocupe un loc în parcările cu plată. Acestea vor costa 80 lei/lună pentru zona 0, 40 lei/lună pentur zona I şi 20 lei/lună pentru zona II. Abonamentul de tip locatar va fi eliberat pentru persoane fizice care au domiciliul în perimetrul de taxare şi va permite proprietarului maşinii să parcheze pe o rază de 200 de metri faţă de domiciliu. Acesta nu asigură rezervarea unui loc anume şi nici tot timpul, ci doar în intervalul 17-8.

Vor mai fi puse la dispoziţie şi abonamente full time pentru rezervarea locurilor 24 de ore din 24, tarifele fiind 120 lei/lună pentru zona 0, 60 lei/lună pentru zona I şi 40 lei/lună pentru zona II. Pe lângă exploatarea acestui serviciu, încasări şi plata redevenţei la Primărie, viitorul operator va fi obligat să în­mulţească numărul locurilor de parcare şi să facă investiţii. Acesta va pune la dispoziţie softul pentru tarifele cumpărate prin SMS sau apeluri telefonice şi va amenaja un dispecerat pentru maşinile ridicate. De asemenea, operatorul va putea lua măsuri împotriva persoanelor care încălcă regulamentul parcărilor, inclusiv prin acordarea de sancţiuni sau ridicarea maşinilor.

Comentarii