Aparatul care îţi spune dacă suferi de TBC stă în cutie la Iaşi din luna mai

miercuri, 05 august 2015, 01:56
2 MIN
 Aparatul care îţi spune dacă suferi de TBC stă în cutie la Iaşi din luna mai

Spitalul de Pneumoftiziologie nu poate folosi tehnologia modernă de diagnosticare a tuberculozei pentru că încă nu a primit prin minister testele tip necesare. Din această cauză, cu toate că spitalul dispune din luna mai de aparatul cu care ar putea pune diagnosticul în câteva ore, medicii sunt nevoiţi să utilizeze încă metode învechite prin care pacienţii află abia după câteva luni dacă sunt purtători sau nu ai Bacilului Koch.

„Până acum câteva luni, nu aveam aparatura necesară, şi atunci nu aveam ce face decât să ne adaptăm situaţiei. Acum însă îl avem, dar nu-l putem folosi pentru că nu am primit testele tip cu care s-ar putea pune diagnosticul imediat“, a spus prof. dr. Traian Mihăescu, şeful Secţiei Clinice I de la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Potrivit medicului, în condiţiile date, bolnavii din Moldova aşteaptă măcar o lună rezultatul investigaţiilor, în timp ce pacienţii care ajung în centrele similare din Cluj şi Bucureşti obţin diagnosticul în câteva ore. „Acolo sunt aparate GeneXpert cu care trebuia să fim şi noi dotaţi, conform programului norvegian în care au intrat centrele din mai multe judeţe din ţară. La Iaşi însă nu au mai ajuns fără prea multe explicaţii“, a mai subliniat prof. dr. Traian Mihăescu.

Aparatul care se află acum la Spitalul de Pneumoftiziologie este oferit în custodie de un furnizor de aparatură medicală pentru câteva luni. Pe lângă clinicile din Cluj şi Bucureşti care pot pune diagnosticul în câteva ore, în zona Moldovei doar spitalul din Piatra Neamţ a fost echipat cu apara­tură GeneXpert. Potrivit medicului, incidenţa în zona Moldovei este crescută, numai anul trecut fiind diagnosticaţi 500 de pacienţi, din totalul de 700 aflaţi în evidenţa spitalului.

Tuberculoza continuă să facă victime la nivel naţional chiar dacă statisticile arată că numărul ca­zurilor înregistrate în ultimii ani au scăzut. România se află totuşi de 12 ani în topul Uniunii Europene după numărul de pacienţi diagnosticaţi cu TBC. Potrivit prof. dr. Traian Mihăescu, numai în judeţul Iaşi sunt în evidenţă mai mulţi bolnavi cu TBC decât raportează Olanda anual.
 

Comentarii