Are ceva de ascuns Tiberiu Niţu?

vineri, 20 martie 2015, 02:50
3 MIN
 Are ceva de ascuns Tiberiu Niţu?

Cine ştia de biografia neromanţată şi completă a procurorului şef? Cât de „profesioniste” au fost serviciile secrete în evaluarea acestui personaj?

Am căzut pe spate când şefa Direcţiei de Investigare a Infracţunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, a fost încătuşată pentru jaful de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor(ANRP). Ne-am cutremurat când Horia Georgescu, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, a urmat-o în arest după o vizită la DNA în aceeaşi speţă cu prejudicii de sute de milioane de euro. Doi stâlpi ai statului, pioni mascaţi ai mafiei retrocedărilor, sunt ceva rarisim oriunde în lume. Poate chiar unicat. Şi se pare că această serie incredibilă nu s-a încheiat.

Iată că procurorului general al României, Tiberiu Niţu, Traian Băsescu îi scoate un schelet imens din dulap: a fost împroprietărit cu 8 hectare de teren intravilan pe baza unui certificat de revoluţionar obţinut în urma unei declaraţii pe propria răspundere. Meritul lui este că ar fi tras, potrivit propriei declaraţii olografe, împotriva „teroriştilor” în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 când apăra TVR! Cum analele istoriei au consemnat că diversiunea cu teroriştii a apărut o zi mai târziu, rămân următoarele bănuieli. Cât a fost încadrat militar în trupele de securitate, Tiberiu Niţu nu putea trage decât în revoluţionari, participând la reprimarea maifestanţilor din noaptea de 21 spre 22 decembrie, ceea ce l-ar face inculpat în cazul victimelor Revoluţiei, un megadosar muşamalizat din interese politice. În al doilea rând, în cazul confirmării primei declaraţii, a făcut un fals în acte pentru a obţine un folos necuvenit de la stat, asumându-şi o falsă calitate, aceea de Erou al Revoluţiei. 

Fireşte, ideal ar fi fost ca aceste detalii să se poată analiza în momentul nominalizării pe post, să avem atunci răspunsuri la o mulţime de întrebări. Cine ştia de biografia neromanţată şi completă a procurorului şef? Cât de „profesioniste” au fost serviciile secrete în evaluarea acestui personaj? Ce recomandări a avut când a fost numit? Este, în definitiv, vulnerabil pentru funcţia deţinută?

Deocamdată, o primă discuţie s-a produs în CSM, unde s-a pus problema clasică a unui atac la justiţie iniţiat de fostul preşedinte, Traian Băsescu, inculpat în dosarul de şantaj al Gabrielei Firea. S-a mai pus în discuţie varianta ca Inspecţia Judiciară să stabilească dacă fostul preşedinte a adus atingere independenţei sistemului de justiţie sau onoarei lui Tiberiu Niţu. Procurorul şef a preferat să se abţină de la vot. Încă nu ştim dacă o face din profesionalism sau din frică. De aici şi întrebarea în care se sprijină probabil şi o parte a activităţii anticorupţie: cine ar trebui să se sesizeze şi să cerceteze un eventual fals în declaraţii al procurorului republicii? Are într-adevăr ceva de ascuns Tiberiu Niţu? Cu cât mai rapid vom primi un răspuns clar cu atât mai bine pentru credibilitatea justiţiei.

Comentarii