De Sănătate

Punem punctul pe știi

ATENŢIE PĂRINŢI: În cazul virozelor la copii, nu trebuie depăşită doza de paracetamol!

miercuri, 27 septembrie 2017, 19:58
2 MIN
 ATENŢIE PĂRINŢI: În cazul virozelor la copii, nu trebuie depăşită doza de paracetamol!

La Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi au început să apară cazuri de viroze respiratorii specifice anotimpului, în această perioadă, medicii pediatri recomandând părinţilor să aibă grijă la mai multe aspecte în ceea ce priveşte administrarea pastilelor, în special la copiii de vârstă mică.

În primul rând, aceştia atrag atenţia asupra modului în care se administrează paracetamolul, indicat fiind ca acesta să fie administrat doar la sfatul medicului şi să nu fie depăşită doza recomandată, devenind astfel toxic pentru ficat.

„Ştim despre paracetamol că este bun pentru răceală, dar este important să ştim că este valabil acest lucru într-o doză recomandată de medic. Când se depăşeşte doza admisă, paracetamolul este foarte toxic hepatic şi poate să genereze insuficienţă hepato-renală“, a explicat dr. Tamara Solange Roşu, medic priamr medicină de urgenţă şi medic-şef UPU de la Spitalul de Copii. Un astfel de caz a fost înregistrat în urmă cu câţiva ani, atunci când doi fraţi din judeţul Bacău au ajuns la Spitalul de Copii din Iaşi în stare gravă după ce părinţii le-au administrat paracetamol într-o doză asemănătoare celei pentru adulţi. Au făcut insuficienţă hepato-renală, necesitând dializă, unul dintre copii decedând însă în timpul internării. „Orice doză depăşită are repercusiuni asupra copilului, de aceea este nevoie de intervenţie imediată, recomandat fiind să se adreseze cât mai repede la noi, ideal ar fi în termen de maximum o oră. La copii sunt doze care se calculează strict, nu la fel ca la adulţi. Trebuie să ştim că metabolismul unui copil este diferit, iar copilul nu este un adult în miniatură“, a precizat dr. Tamara Roşu.

De asemenea, pediatrii mai atrag atenţia asupra unui obicei întâlnit în cazul copiilor de vârstă mică, atunci când sunt lăsaţi nesupravegheaţi existând riscul de a ingera medicamentele părinţilor sau a bunicilor, lăsate în locuri accesibile lor. „Toate medicamentele pot avea şi reacţii adverse, unele minore, altele majore, importantă este prevenţia. Copilul nu trebuie să aibă acces la dulapul cu medicamente. De exemplu, medicaţia cardiovasculară sau neurolepticele sunt periculoase pentru pacienţii de vârstă mică. Pot să-şi piardă starea de conştienţă, pot face prăbuşiri tensionale, tulburări de ritm cardiac sau convulsii“, a completat medicul ieşean.

Comentarii