Au murit în picioare!

marți, 01 martie 2016, 02:43
4 MIN
 Au murit în picioare!

  CSMS s-a dăruit exemplar în meciul de la Piteşti, contra FC Steaua, unde a remizat. Ca şi în partida cu Timişoara, problemele cele mai mari au apărut la mijlocul terenului

 
 
Echipa ieşeană a ratat calificarea în play-off, însă a obţinut respectul şi admiraţia multora prin modul în care a jucat (şi) în ultima etapă a sezonului regulat. Sâmbătă, la Piteşti, CSMS a fost pe picior de egalitate cu echipa campioană, grupare care are în componenţă multe nume sonore şi un buget de circa patru ori mai mare decât al Iaşului.
După cum am precizat în cronica meciului, cele două echipe şi-au împărţit perioadele de dominare: FC Steaua Bucureşti a controlat prima repriză, moldovenii pe cee de-a doua. Justeţea remizei de final este alimentată şi de cifre: 6-4 la şuturi pe poartă şi şuturi în afara porţii, 9-11 la lovituri la poartă, 9-5 la cornere, 19-22 la lovituri libere. În ceea ce priveşte claritatea ocaziilor de gol, Iaşul s-a impus, cea mai mare ocazie a partidei fiind semnată de Andrei Cristea, care a fost în minutul 70 la o palmă de gol şi de statutul de erou al Copoului.
Pe lângă faptul că FC Steaua nu se regăseşte în startul acestui an, echilibrul meciului din Trivale a fost generat de evoluţia peste aşteptări a moldovenilor. Decalajul valoric dintre echipe a fost anulat de dăruirea exemplară a oaspeţilor, care au câştigat şi la capitolul fizic, senzaţia de prospeţime superioară avută de moldoveni făcând să creioneze impresia că mult lăudatul preparator fizic al “roş-albaştrilor”, Thomas Neubert, a pierdut duelul cu omologul său, Cezar Honceriu.
Cu excepţia momentului de visare din startul reprizei secunde, când Stanciu şi Marica au trecut mult prea uşor pe lângă Gheorghe, Ciucă, Viveiros, Mihalache şi Creţu, blocul defensiv şi-a făcut datoria pe deplin. Drept urmare, Steaua a avut ocazii doar în prima repriză şi acelea fără un grad de periculozitate ieşit din tipare. Şi atacul a rulat la cote ridicate, Andrei Cristea şi Golubovic confirmând afirmaţia făcută săptămâna trecută, că Iaşul are, la ora actuală, una din cele mai puternice linii ofensive din Liga I. Din păcate, o altă confirmare a apărut în ceea ce priveşte prestaţia liniei de mijloc. Pe benzi, Böle continuă căderea faţă de sezonul de toamnă, iar Viveiros nu reuşeşte să urce, ambii fiind lipsiţi de eficienţă pe ambele faze ale jocului, iar în centru Vasile Gheorghe nu-şi găseşte cadenţa din finalul anului trecut. Drept urmare, greul a căzut pe Creţu, care şi-a făcut cu brio datoria, fostul internaţional de tineret arătând o formă îmbucurătoare în startul acestui an. Nici schimbările nu au adus revirimentul aşteptat, deşi Llullaku parcă merită şanse mai multe. Onduku pare că a uitat fotbalul faţă de sezonul trecut, iar Piccioni, preferat, inexplicabil, lui Bădic, era să comită o eroare mare în loc să ajute echipa. Trăgând linie, evoluţia liniei mediane susţine astfel ideea lansată după un alt meci în care mijlocul a scârţâit serios, cu Timişoara, că Iaşul putea să se califice în play-off dacă aducea un mijlocaş de valoare, fie şi târziu, în momentul în care s-a ştiut că Mitic şi Frăsinescu vor rata sprintul final al primei faze a campionatului. Aşa, CSMS a fost depăşită cu un singur punct de ASA şi a ratat o ocazie cu care rar se va mai putea întâlni, posibilitatea calificării în cupele europene.
Echipa ieşeană nu are însă timp de regrete. Gruparea din Copou trebuie să strângă rândurile şi să intre concentrată la maximum în play-out, în care se va juca aspru. Şi să nu uite că, în ciuda parcursului excelent din returul sezonului regulat (sase victorii, sase remize şi un singur eşec), ca urmare a ciudatei reguli prin care zestrea acumulată până acum se înjumătăşeşte înaintea fazei a doua a campionatului, se află la doar şapte puncte de locul care trimite la barajul de menţinere/promovare în Liga I! (Ovidiu MINEA)
 
 
CSMS-catalog
 
Grahovac (7,5) – câteva mici ezitări, fără urmări, pe fondul unei evoluţii bune, cu  intervenţii sigure în momente importante.
Voicu (7) – l-a anihilat pe Chipciu.
Mihalache (7) – sigur.
Ciucă (7) – atent.
Ţigănaşu (7) – devotat.
Böle (5) – cel mai slab jucător ieşean.
Creţu (7) – muncitor, în creştere evidentă faţă de anul trecut.
V. Gheorghe (5,5) – continuă să ruleze sub nivelul finalului sezonului de toamnă.
Viveiros (5,5) – puţine momente bune.
Cristea (7,5) – meci foarte bun, în care a pasat decisiv, a creat culoare, a fost periculos, umbrit de ratarea uriaşă, din minutul 70.
Golubovic (8,5) – a înscris, a luptat, s-a sacrificat.
Llullaku (5,5) – a încercat să învioreze mijlocul.
Onduku (5) – nu a adus nimic nou.
Piccioni a intrat în minutul 83.
 
 
S-a finalizat şi play-off-ul
FC Viitorul – Pandurii Târgu Jiu 1-3 (0-0), în ultima partidă a sezonului regulat.
Tănase (’77) / Hora (’48), Ropotan (’74), Mrzljak (’85)
Programul primei etape: ASA Târgu Mureş – Pandurii Târgu Jiu; Dinamo – Steaua, Astra Giurgiu – FC Viitorul.
 
 

Comentarii