Azi încep înscrierile la clasa pregătitoare. Termenul este până pe 31 august

luni, 27 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Azi încep înscrierile la clasa pregătitoare. Termenul este până pe 31 august

Începând de astăzi, părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa pregătitoare, iar cei care nu se conformează pot primi sancţiuni din partea autorităţilor. Cu toate acestea, părinţii au suficient timp să ducă actele necesare la şcolile unde vor să-şi înscrie copiii, 31 august fiind ultima zi de înscrieri. Chiar şi aşa, există cazuri în care unele persoane nu se ocupă de aceste formalităţi în timp util, aşa că autorităţile sunt nevoite să intervină.

„Înscrierea elevilor în clasa pre­gătitoare se face până la începutul anului şcolar. Acum are loc o primă etapă, în care marea majoritate a elevilor sunt înscrişi, dar sunt anumite comunităţi în care există anumite cutume în care părinţii, aşa cum făceau altădată, îşi înscriu co­piii şi după 1 septembrie, până la începerea anului şcolar. Sancţiunile pe care le pot primi sunt cele pre­văzute de legea educaţiei naţionale. Începând cu vârsta de şase ani, învăţământul devine obligatoriu, cei care nu-şi înscriu copiii nici după data de 1 septembrie, ar trebui să intre sub incidenţa prevederilor legii. La nivelul fiecărei localităţi există o evidenţă a celor născuţi într-o anumită perioadă, şi atunci este uşor de identificat pe cei care nu s-au înscris“, explică  Constantin Ilie, inspector şcolar pentru învăţă­mântul primar.

Părinţii care vor să-şi dea copiii la şcoală mai repede pot face acest lucru doar dacă cei mici împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, şi dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. În perioada următoare, până pe 2 martie, părinţii pot vizita unităţile de învăţământ, pot purta discuţii cu cadrele didactice sau sunt organizate întâlniri de informare a părinţilor, iar până pe 14 martie este efectuată eva­luarea nivelului de dezvoltare psihosomatică, iar pe 15 martie este comunicat rezultatul evaluării.

Începând de astăzi până pe 16 martie, părinţii pot completa cereri tip de înscriere, ce vor fi validate de şcoala la care se solicită înscrierea. Până pe 23 martie, urmează mai multe etape în care se analizează fi­şele sau se rezolvă diferite probleme apărute la înscriere şi se afişează re­partizarea copiilor pe locurile dis­po­nibile, urmând ca, până pe data de 30 martie, să mai urmeze o perioadă de înscrieri pentru cei care nu s-au înscris sau au rămas pe dinafară în prima etapă. Abia după 6 aprilie, du­pă afişarea listelor finale, Inspec­toratul Şcolar va soluţiona cererile părinţilor care au cerut înscrierea, dar nu au fost înscrişi la o unitate de învăţământ. 

Comentarii