Agenţii de pază au liniştit haitele care se încăierau pe ciolan

Bătaie între taberele din ALDE pentru postul de vice la CJ Iaşi

vineri, 24 iunie 2016, 01:57
3 MIN
 Bătaie între taberele din ALDE pentru postul de vice la CJ Iaşi

Vosganian a anunţat aseară câştigătorul: Victor Chirilă. Nici la PSD nu e simplu: cele două tabere încearcă până în ultimul moment să aibă un vicepreşedinte.

Ultima bătălie pentru controlul judeţului se va da astăzi. În ultimele zile, în subteranele partidelor s-au dat lupte crâncene pentru posturile din conducerea Consiliului Judeţean, iar războiul nu este încă finalizat. Pentru unul din posturile de vicepreşedinte, puţin a lipsit ca lupta de principii să se transforme în pumni schimbaţi la scenă deschisă. Verdictul va fi dat astăzi, la şedinţa de constituire a noului CJ.

Primul nume bătut în cuie imediat după alegerile din 5 iunie a fost cel al preşedintelui CJ, care va fi propus de către PSD în persoana fostului secretar de stat Maricel Popa. Conform legii, preşedintele CJ este ales cu voturile a jumătate plus unu din consilierii aleşi. În viitorul CJ, PSD va avea 17 consilieri, PNL – 12, ALDE şi PMP – câte trei, iar UNPR – doi. Pentru a-şi asigura voturile necesare la alegerea preşedintelui, PSD s-a aliat cu ALDE. Cele 20 de voturi astfel obţinute sunt suficiente pentru ca Maricel Popa să nu aibă emoţii, mai ales că PNL nu intenţionează să propună un contracandidat.

În schimbul voturilor, ALDE a obţinut un post de vicepreşedinte al CJ care va fi Victor Chirilă, conform unui comunicat transmis aseară de Varujan Vosganian, preşedintele filialei judeţene ALDE Iasi. Timp de aproape trei săptămâni, în interiorul filialei ieşene ALDE s-au dat lupte aprige între Chirilă şi fostul secretar de stat Vasile Şalaru. Nici conducerea centrală a formaţiunii politice nu a reuşit să decidă numele candidatului la funcţia de vicepreşedinte, decizia fiind încredinţată liderului filialei judeţene, senatorul Varujan Vosganian. „Eu am discutat cu ambii şi le-am oferit variante alternative, lui Şalaru un post în Guvern sau o poziţie politică, lui Chirilă o altă poziţie în administraţie, dar amândoi au refuzat. Bucureştiul a zis să facem o evaluare a rezultatelor obţinute la alegerile locale.

Acum, la şedinţa Biroului Judeţean, Chirilă a venit cu o listă de semnături de la consilierii locali aleşi care îl susţin, Şalaru nu a venit cu nimic. Când am ajuns la şedinţă, am auzit că membrii Biroului vor să voteze. Dar cine să voteze, că jumătate nici nu-şi plătiseră cotizaţia. Aşa că am anunţat decizia, că domnul Chirilă va fi candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al CJ, pentru că aripa PLR a contribuit cu 66% la rezultatele alegerilor, iar conservatorii – doar cu 33%”, a declarat senatorul Varujan Vosganian. După plecarea senatorului, discuţiile au continuat între cele două aripi ale alianţei. Surse din cadrul partidului afirmă că a fost necesară şi intervenţia unei firme de pază atunci când spiritele ameninţau să se încingă prea puternic.

Dacă pentru primul post de vicepreşedinte, bătălia s-a dat ieri, pentru cel de-al doilea ea va avea loc azi. Conform algoritmului stabilit de PSD şi ALDE, un post de vicepreşedinte va reveni social-democraţilor. Singurul nume avansat oficial până acum este cel al actualului preşedinte interimar al CJ, Victorel Lupu, care este totodată şi preşedintele filialei judeţene a PSD. Lupu este susţinut de actualul lider al consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu, cei doi aflându-se însă în relaţii reci cu primarul Mihai Chirica, liderul filialei municipale a PSD.

Surse din cadrul partidului au precizat că şi aripa Chirica a PSD îşi pregăteşte propriul candidat la funcţia de vicepreşedinte al CJ, în persoana consilierului judeţean Vasile Cîtea. Aseară târziu, cele două tabere din PSD încă îşi numărau voturile, un uşor avantaj avându-l aripa Stanciu-Lupu. Numele celui de-al doilea vicepreşedinte al CJ va fi cel al candidatului propus de tabăra câştigătoare. Pentru a evita un scandal public, aripa câştigătoare ar urma să fie singura care propune un vicepreşedinte CJ. În funcţie însă de evoluţia bătăliei din CJ, şi liberalii ar putea propune un candidat la funcţia de vicepreşedinte. O decizie a PNL este aşteptată în această dimineaţă.

Comentarii