De Business

Punem punctul pe știi

BERD a fost înlăturată de la masa credală a CET Iaşi

joi, 25 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 BERD a fost înlăturată de la masa credală a CET Iaşi

Asta după ce ieri Primăria a preluat creanţele BERD de la CET. Astfel, municipalitatea ieşeană a devenit, dintr-un girant, un titular pentru creditul de 10 milioane de euro. Noua poziţie a Primăriei va produce efecte chiar astăzi, la Adunarea Creditorilor de la CET.

Unul dintre cei mai importanţi creditori ai CET, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, a fost înlăturat de la Masa Credală a CET. Primăria a preluat creanţele pe care BERD trebuia să le recupereze de la societatea de termoficare, inclusiv calitatea băncii în Comitetul Creditorilor. Fără votul destul de important al băncii, creditorii vor putea vota astăzi planul de reorganizare al societăţii aflate în insolvenţă. Acesta nu a fost aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor de luna trecută deoarece BERD-ul a cerut amânarea lui.
 

Plan de salvare

 
Primăria şi-a asigurat voturile în şedinţa Adunării Creditorilor de la CET de astăzi. Principalul punct de pe ordinea de zi este aprobarea planului care trebuie să salveze CET de la faliment şi care nu a trecut de voturile creditorilor în şedinţa trecută. În cadrul întâlnirii de la mijlocul lunii iunie, doi dintre creditori, dintre care şi ANAF, au respins scenariul propus de municipalitalitate, iar BERD a transmis amânarea votului până astăzi. La şedinţa de astăzi banca nu va mai avea drept de vot după ce toate creanţele pe care trebuia să le recupereze au fost preluate de Primărie. Oficialii au primit undă verde pentru a deveni titularii creditului pe care l-au garantat acum şase ani în numele CET. „Ieri (marţi, n.r.) la Bucureşti s-a semnat contractul de refinanţare al unui credit pe care Municipiul Iaşi l-a garantat pentru CET, în total 10 milioane de euro. Este o nouă etapă care practic lămureşte statutul nostru în relaţia cu CET. Am reuşit să avansăm în ceeea ce priveşte calitatea noastră la masa credală şi e bine pentru că am depăşit câteva tensiuni care au apărut de-a lungul timpului“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Banca europeană şi-a pierdut astfel calitatea de creditor, iar Primăria a preluat şi creanţele acesteia, care se ridică la 56 de milioane de lei. Prin această mutare, Primăria devine principalul creditor al CET, cu peste 310,6 milioane de lei de recuperat de la societatea care-i este subordonată. Acest lucru înseamnă că, din cei 630,7 milioane de lei pe care CET îi are de plătit, aproape 50% trebuie direcţionaţi în bugetul local.
 

Ce va presta CET

 
Oficialii susţin că sunt interesaţi în continuare de aplicarea planului de reorganizare. „În continuare se va urmări planul de reorganizare aşa cum a fost el propus cu sau fără observaţii, dar asta cade în sarcina administratorului judiciar şi special. Noi avem doar calitatea de creditor şi ne urmărim recuperarea bunurilor care sunt ale noastre, ca şi bunuri publice. Şedinţa de la Bucureşti întregeşte lanţul prin care noi preluăm calităţile de creditor ale BERD,şi noi devenim creditor majoritar, deci putem să avem un vot suplimentar atunci când se iau decizii pentru CET“, a mai spus Chirica. Conform Primăriei, CET ar urma să iasă din fundătura financiară în care se află prin prestarea unor servicii noi, dar şi prin continuare celor actuale. Municipalitatea vrea ca CET să devină un participant pe piaţa de energie electrică din ţară şi să importe/exporte energie electrică sau să participe pe platformele de tranzacţionare a energiei electrice. Principala sursă de venit gândită de municipalitate este „arderea în CET Iaşi a deşeurilor menajere din zona metropolitană, după modelele UE“.

Comentarii